Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Re: Szybkie pytania

Post autor: wenanty »

Siena pisze: Odnośnie washowania dużych powierzchni, to malarze pojazdów i samolotów nie mają z tym żadnych problemów, a efekty są rewelacyjne :D
Na duże, płaskie powierzchnie w pojazdach nakłada się filtry, a nie washe. Choć technika pozornie podobna (nakładanie mocno rozcieńczonej farby), to jednak chodzi o coś innego. Wash ma imitować światłocień, filtr - zamieniać płaski, jednolity kolor na "realistyczną" powierzchnię. Na płaskiej blasze burty czołgu czy tarczy 70mm rycerza nie są potrzebne światłocienie (wash). Malarz czołgów nałoży kilka bardzo rozwodnionych warstw i powie "rzuciłem filtry". Malarz ludzików to samo na tarczy nazwie "glejzem". W jednym i drugim przypadku będzie to po prostu patynowanie, nie używanie washa do dołożenia światłocieni.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

smiejagreg pisze:Dużych powierzchni chyba nie trzeba washować - można je normalnie pomalować :wink: .
Wielkość to pojęcie względne. =D Chodzi mi np o tarczę Chaos Warriora, która zwashowana rozwodnioną farbą wygląda jakby ją wyciągnęli z kałuży. Robię się plamki w przeróżnych miejscach (nie biczujcie mnie, ale wash leci tylko na gwiazdy pośrodku, żeby się jeszcze bardziej wyrózniały od czerwieni zbroi i tarczy =) ). A tak farba pod wplywem większej ilości wody po prostu wpada w zagłębienia i ma wystarczającą ilośc koloru (pigmentu?) żeby nie tworzyć nieladnych plamek.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

na to akurat dobrej jakości wash (GW) zaradzi bez bólu. Ew. Glaze Medium Vallejo
Obrazek

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

JochnyWalker pisze:na to akurat dobrej jakości wash (GW) zaradzi bez bólu. Ew. Glaze Medium Vallejo
+1

Dzięki za odpowiedzi na to moje pytanie w sprawie figurki, ale póki co będę musiał dać sobie spokój.

Mam pytanie trochę z innej beczki. Używa ktoś z was żarówek dających światło dzienne? Jeśli tak, to jaka jest moc potrzebna do naszego malarstwa, oraz jeśli ktoś ma doświadczenie, czym się różni specjalna lampa firmy DayLight od zwykłej lampy biurkowej ulepszonej o taką żarówkę?

Aseoks
Chuck Norris

Post autor: Aseoks »

mam pytanie czy dippingował ktoś skavenów? jeśli tak to czy mógłby mi jakieś zdjęcia na PM wysłać?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Pełno ludzi dippuje skavenów, za dużo ich, żeby malować normalnie. Zobacz prace Kefasa, on chyba dippował swoje, poza tym ma bardzo ciekawą galerię.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Ninos
Wałkarz

Post autor: Ninos »

The WariaX pisze:
JochnyWalker pisze:na to akurat dobrej jakości wash (GW) zaradzi bez bólu. Ew. Glaze Medium Vallejo
+1

Dzięki za odpowiedzi na to moje pytanie w sprawie figurki, ale póki co będę musiał dać sobie spokój.

Mam pytanie trochę z innej beczki. Używa ktoś z was żarówek dających światło dzienne? Jeśli tak, to jaka jest moc potrzebna do naszego malarstwa, oraz jeśli ktoś ma doświadczenie, czym się różni specjalna lampa firmy DayLight od zwykłej lampy biurkowej ulepszonej o taką żarówkę?
Osobiście używam Philips Softone 16W (70W) na przegubowej lampie biurkowej. Pierwotnie kupiłem tą żarówę do czytania, ale do malowania daje radę lepiej niż dobrze. Nie jest to tak dobre jak faktyczne światło słoneczne, ale różnica nie jest duża. Kolory pod nią są wyraźne i bliskie prawdziwym, oczy się nie męczą.

DayLight nie używałem, sam chętnie poznałbym opinie czy warto się na nie przesiąść.

@cahir: Dzięki.

@smiejagreg: No to na tyle mała powierzchnia, że ręczne malowanie zajęłoby dużo czasu. Poza tym brakuje mi trochę wyobraźni i/lub warsztatu by poprawnie dopasować intensywność przyciemnienia na niektórych załamaniach. Dziś wieczorem/jutro zaczynam próby z faktycznym washem, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Aseoks
Chuck Norris

Mam kilka pytań jakich magnesów używać do figurek typu clanrat(gdzie je dostać), skąd mogę kupić blaszkę na tray`a i czym ją ew. przyciąć?

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

Aseoks pisze:Mam kilka pytań jakich magnesów używać do figurek typu clanrat(gdzie je dostać), skąd mogę kupić blaszkę na tray`a i czym ją ew. przyciąć?
Najprościej zajrzeć do działu Usługi - tam reklamują się ludzie, którzy zrobią to za ciebie (magnesy, blachy). Ceny mają niskie, a własnoręczne cięcie blachy w domowych warunkach i narzędziami modelarskimi jest uciążliwe. Sprawdź, zanim sam się za to weźmiesz - pewnie połowa tutejszych użytkowników ma traye pozyskane właśnie w ten sposób.

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: ThePozbud »

Aseoks pisze:Mam kilka pytań jakich magnesów używać do figurek typu clanrat(gdzie je dostać), skąd mogę kupić blaszkę na tray`a i czym ją ew. przyciąć?
Najlepsze bedą MAGNESY NEODYMOWE (klik) do kupienia na Allegro :) można tam również dostać blaszki pod tray'e lub tak jak mówił wenanty poszukać na forum w dziale Usługi.
'Rise and rise again until lambs become lions.'

Aseoks
Chuck Norris

Ok, wielkie dzięki :)

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Shinue pisze:
Gokish pisze:Poszukuję jakiegoś tutoriala malowania czarnego ;)
w którymś z WD widziałem tutorial malowania czarnego na death company do 40k

Słaba pomoc ;P

Dalej poszukuję ;)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Gokish pisze:
Shinue pisze:
Gokish pisze:Poszukuję jakiegoś tutoriala malowania czarnego ;)
w którymś z WD widziałem tutorial malowania czarnego na death company do 40k

Słaba pomoc ;P

Dalej poszukuję ;)
Rozjaśniaj blanched bone'm zamiast białym. Ot cała filozofia. Masz tam u siebie dobrych malarzy, niech Cię pokierują Księciu :wink:
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Szukam jakiegoś poradnika jak pomalować szkielety od tk konie itp
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

wertex
Chuck Norris

Post autor: wertex »

http://whencannonsfade.com/2011/05/17/h ... um-effort/

Tutaj tak na szybko i w miarę fajne TT. Na youtubie na kanale cytadelapl masz pokazane malowanie sfinksów i stalkerów :)
EAT SLEEP CONQUER REPEAT

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

uhm citadell skull white primer -> dowolny brązowy wash GW (gryphone sepia/ogryn/devlan)
Obrazek

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Jak efektownie i w miare prosto pomalować rogi, pazury albo wielkie kły?

Obrazek

Nie jestem w stanie porobić takich kresek jak na tym modelu, a chce zeby wyglądało to ładnie i było dość proste w wykonaniu.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jak masz finecast to możesz szpilką porobić kreski, wówczas po washu masz całkiem ładne linie, a nie to sorki ale pędzel 0 i jedziesz z kreseczkami :)

na szybko to robię, brązową bazę z foundation, póżniej bone white, wash devlan mud, i kreseczki ze skull white

mam ten model, sztandar się wygina pod własnym ciężarem...
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Niestety, albo raczej na szczęście metal :D Ale mnie sie rozchodzi i ładny kieł/róg bez tych kresek. Da sie sie jakoś inaczej, żeby było ładnie? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Dziwne pytanie. Nie chce mi się robić, ale chcę mieć zrobione... to na pewno nie w Polsce :D
Jeśli chcesz ładnie musisz się przyłożyć. Możesz pójść na łatwiznę i pomalować je bleached bone'm i potem washować brązowym.

ODPOWIEDZ