Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Eltharion »

Mam pytanie czy master inżynier może dać przerzut missfire'a czołgowi ?
Jeśli tak to na wszystko czy tylko na działo?
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

PiotrB pisze:dokładnie taki sam zapisek jest w Chd i wszyscy grają ,że ma +2 ....może mnie ktoś oświeć Why?
Zapis jest dość jasny, jeśli stoi 3 cale od maszyny to tak jakby stał 3 cale od oddziału o własnym troop type składającym się z 5 r&f modeli. Czyli ma 4+. Nie mam pojęcia dlaczego ludzie od ChD grają na 2+.
Eltharion pisze:Mam pytanie czy master inżynier może dać przerzut missfire'a czołgowi ?
Jeśli tak to na wszystko czy tylko na działo?
Nie może, czołg to nie war machine.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Macias a mógłbyś przeczytać tą zasadę w Chd i porównać ją z naszą? Może ja coś mylę :)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Mogę. Ich zasada faktycznie jest trochę inna. U nich jest napisane, że ma LoS tak jakby był w oddziale ("within a unit") a u nas jakby był 3 cale od unitu ("within 3" of a unit). Taka drobna różnica, a ile zmienia.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Podziękował! :) I jeszcze jedno pytanie o zasięg. Jak to jest - zaczynamy 24 cale od siebie - Hellblaster ma zasięg w I turze czy nie? Oczywiście zakładam ,że nikt się nie ruszył... Do tej pory grałem ,że nie ma ale wczoraj jeden z przeciwników na turnieju zrobił mi wodę z mózgu:)..
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

PiotrB pisze:Podziękował! :) I jeszcze jedno pytanie o zasięg. Jak to jest - zaczynamy 24 cale od siebie - Hellblaster ma zasięg w I turze czy nie? Oczywiście zakładam ,że nikt się nie ruszył... Do tej pory grałem ,że nie ma ale wczoraj jeden z przeciwników na turnieju zrobił mi wodę z mózgu:)..
jeśli ustawiłeś Piekielnika równo z linią rozstawienia, i na przeciwko niego ktoś ustawił oddział równo z linią rozstawienia, to nie widzę problemu, aby móc strzelać...

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Według mnie nie może [-X

Między wami musi być 24 cale .To znaczy ,ze między Piekielnikiem i celem musi być odstęp 24 cale lub powyżej. Można się wykłucać ,że jeśli obaj gracze ustawią idealnie naprzeciw siebie ,co do milimetra na lini rozstawienia to jest ,ale według mnie to jest już takie lekkie naciąganie ,ponieważ teraz każdy moze powiedzieć ,że ustawił się MILIMETR od strefy ,albo ,że piekielnik jest MILIMETR od strefy. Wynika tylko nieppotrzebna kłótnia
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Helblaster nie może strzelać w pierwszej turze jeśli przeciwnik nie podszedł.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

nom 8) tak myślałem ;) Dzięki
Obrazek

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Chyba, że gramy w meeting engagement, w którym można się bliżej wystawić :)

W reszcie przypadków mamy 24"odstępu na wystawienie. Logiczne, jest, że nikt nie jest w zasięgu 24" :)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

nom -tylko ,że wczoraj na lokalu - przeciwnik rzucił mi czar z range 24 w pierwszej jego turze - gdzie się nie ruszył i wparł mi ,że tak można :)...z stąd moja konsternacja...
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Wystarczyło przesunąć oddział o milimetr i po kłopocie. Wałek to raczej nie był.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Siena pisze:Wystarczyło przesunąć oddział o milimetr i po kłopocie. Wałek to raczej nie był.
tak z tym ,ze mag był w oddziale strzelającym - więc mieliby minus do trafienia:)....drugi raz na to nie pozwolę:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

PiotrB pisze:
Siena pisze:Wystarczyło przesunąć oddział o milimetr i po kłopocie. Wałek to raczej nie był.
tak z tym ,ze mag był w oddziale strzelającym - więc mieliby minus do trafienia:)....drugi raz na to nie pozwolę:)
W takim wypadku delikatny wałek był. Następnym razem nie dasz się zaskoczyć :D

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Jak w nowym booku strzela Hellblaster? Najpierw rzucam artyleryjską ile mam hitów a pozniej na BS'a załogi?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Rzucasz jednocześnie 3 artyleryjkami, a potem trafiasz na bs załogi (lub inżyniera jeśli obsługuje), hity z s5, ap.
Inżynier może też przerzucić jedną artyleryjkę (i jednocześnie dawać bs).
W zależności od ilości misfire coś się dzieje:
1 - liczbę strzałów dzielisz przez 2
2. rzut na tabelkę cannona
3. wybucha, ale wcześniej oddaje 30 strzałów
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Soulferin pisze:Jak w nowym booku strzela Hellblaster? Najpierw rzucam artyleryjską ile mam hitów a pozniej na BS'a załogi?
Rzucamy 3x artyleryjką, sumujemy ile poszło kul, później na BS załogi ile mamy trafień.

Zostałem znijowany

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Czyli nadal Hellblaster obsysa. Dzięki.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Wcale nie tak bardzo. W obecnym AB jest drugą najlepszą maszynką.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Bloodwar
Wałkarz

Post autor: Bloodwar »

Drugą po czym? CH? Volleygun? Czy klasyczna armatka?
Zakon NMM trzeba tępić, niszczyć, wypalać rozgrzanym do czerwoności żelazem! Oczywiście żelazem pociągniętym metalizerem :-)

ODPOWIEDZ