8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Durin »

Mozna miedzy rzutem

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Niedawno spotkałem się z problemem dotyczącym Anvil of Doom.

Generałem armii musi być bohater o najwyższym współczynniku Ld, z wyłączeniem oczywiście BSB, slayerów itp.
Runelord staje się obsługą maszyny z chwilą wykupienia kowadła, a zatem w konsekwencji maszyną (automatycznie oblewa test I przy pitce, nie może przyjmować/rzucać wyzwań, nie może się odłączyć od maszyny, jego save przechodzi na pozostałych obsługantów kowadła, itd).

Czy wobec tego Runelord na kowadle może być generałem armii?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Nie do końca rozumiem czemu miałoby to wykluczać bycie generałem?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Kowadło jest dodatkiem do Runelorda, a nie na odwrót. Bez niego kowadła nie postawisz. Jak grałem Krasiami to czasami go robiłem gienkiem.
Zdecydowanie lepiej jednak wziąć jakiegoś Thane'a, bo kowajdło ma tendencje do wybuchania w najmniej spodziewanych momentach. =)
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

panterq pisze:Nie do końca rozumiem czemu miałoby to wykluczać bycie generałem?
Skoro tylko bohater może być generałem a kowadło jest zgodnie z FAQ maszyną to dostrzegam jednak pewien drobny problem ;)

Inna sprawa, że skoro kowadło jest maszyną to powinno być wystawiane razem z maszynami a nie z bohaterami (jak to zazwyczaj bywa).

@cahir
Kowadło jest maszyną - jak wykupujesz kowadło to w zasadzie trzymając się RAWu tracisz bohatera a zyskujesz maszynę.

Nie interesują mnie rozważania typu "zawsze tak grałem i było ok", bo to raczej kiepski argument w ewentualnym sporze. Potrzebuję raczej jakiejś podstawy wynikającej z zasad, potwierdzającej, że kowadło to unikalne połączenie bohatera i maszyny, w związku z czym można je wystawiać z bohaterami i może być generałem.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Szlag, przeczytałem jeszcze raz FAQ, i faktycznie brzmi on jak gdyby kupowało się kowadło płacąc jednocześnie za Rune Lorda. Myślę jednak, że byłoby to straszliwa nadinterpretacja.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

pierdu pierdu - kociołek też jest maszyną a Haga może być i generałem i bsb...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

PiotrB pisze:pierdu pierdu - kociołek też jest maszyną a Haga może być i generałem i bsb...
+1 =D>
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Przecież w Army Liscie w AB Dwarfów masz jasno: Runelord, a do niego opcją jest Kowadło (za 185 punktów bodajże). Runiarz może śmialo pomykac na piechotkę, nikt mu nie broni. Idąc tym tokiem myslenia to każdy chłopek biorący w łapę halabardę staje się nią...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

War machine to troop type. Tak samo jak infantry, cavalary, monster. Nikomu nie przyszło do głowy twierdzić, że przecież heros na pegazie to monstrous cavalary, a nie character, wobec tego nie może być generałem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Jankiel pisze:War machine to troop type. Tak samo jak infantry, cavalary, monster. Nikomu nie przyszło do głowy twierdzić, że przecież heros na pegazie to monstrous cavalary, a nie character, wobec tego nie może być generałem.
O taką właśnie odpowiedź prosiłem.
Dzięki.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Jak bije siłowa snajperka z Death w maszynę? Bierzemy "S" maszyny (czyli zero) i mamy 2d6 hitów czy bierzemy "S" obsługantów?
Imho S=0 maszyny, bo to snajperka, ale sędzia mi na ESC zasędziował inaczej :?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

najwyzsza s modelu wiec z reguly 3

Maciek P.
Falubaz

A czy rany ze snajperki w Hellcannona można przerzucać na Handlersów? Skoro to snajperka.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tak - handlersi to de facto wardy jednorazowego użytku
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Maciek P.
Falubaz

Przegięcie :( Jak żyć premierze? Jak żyć..!?

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Chaos Dwarfy biorą na klatę snajpy. =D

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

A ja mam inne pytanie odnośnie M&H. Czy można przerzucić więcej woundów na załogę niż liczba woundów, które ci poganiacze mają. Mam na myśli sytuację nt. woundów z taką samą inicjatywą/czasem zadania np. 3 załogantów i 6 woundów zadanych. Rzucamy załoganto-wardy podjedynczo czy wszystko na raz?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Możesz rzucić wszystko naraz bo to nie ma znaczenia, ale przerzucasz tyle woundów, ile tych Handlersów jest.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Jeżus
Wodzirej

Post autor: Jeżus »

Jeśli mam charmed shield i dodatkowo armour save i dostanę pierwszą ranę to czy najpierw zdaje armora czy od razu muszę wykorzystać tarczę?
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.

Zablokowany