8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
Mozna miedzy rzutem
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Niedawno spotkałem się z problemem dotyczącym Anvil of Doom.
Generałem armii musi być bohater o najwyższym współczynniku Ld, z wyłączeniem oczywiście BSB, slayerów itp.
Runelord staje się obsługą maszyny z chwilą wykupienia kowadła, a zatem w konsekwencji maszyną (automatycznie oblewa test I przy pitce, nie może przyjmować/rzucać wyzwań, nie może się odłączyć od maszyny, jego save przechodzi na pozostałych obsługantów kowadła, itd).
Czy wobec tego Runelord na kowadle może być generałem armii?
Generałem armii musi być bohater o najwyższym współczynniku Ld, z wyłączeniem oczywiście BSB, slayerów itp.
Runelord staje się obsługą maszyny z chwilą wykupienia kowadła, a zatem w konsekwencji maszyną (automatycznie oblewa test I przy pitce, nie może przyjmować/rzucać wyzwań, nie może się odłączyć od maszyny, jego save przechodzi na pozostałych obsługantów kowadła, itd).
Czy wobec tego Runelord na kowadle może być generałem armii?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Kowadło jest dodatkiem do Runelorda, a nie na odwrót. Bez niego kowadła nie postawisz. Jak grałem Krasiami to czasami go robiłem gienkiem.
Zdecydowanie lepiej jednak wziąć jakiegoś Thane'a, bo kowajdło ma tendencje do wybuchania w najmniej spodziewanych momentach. =)
Zdecydowanie lepiej jednak wziąć jakiegoś Thane'a, bo kowajdło ma tendencje do wybuchania w najmniej spodziewanych momentach. =)
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Skoro tylko bohater może być generałem a kowadło jest zgodnie z FAQ maszyną to dostrzegam jednak pewien drobny problempanterq pisze:Nie do końca rozumiem czemu miałoby to wykluczać bycie generałem?
Inna sprawa, że skoro kowadło jest maszyną to powinno być wystawiane razem z maszynami a nie z bohaterami (jak to zazwyczaj bywa).
@cahir
Kowadło jest maszyną - jak wykupujesz kowadło to w zasadzie trzymając się RAWu tracisz bohatera a zyskujesz maszynę.
Nie interesują mnie rozważania typu "zawsze tak grałem i było ok", bo to raczej kiepski argument w ewentualnym sporze. Potrzebuję raczej jakiejś podstawy wynikającej z zasad, potwierdzającej, że kowadło to unikalne połączenie bohatera i maszyny, w związku z czym można je wystawiać z bohaterami i może być generałem.
Szlag, przeczytałem jeszcze raz FAQ, i faktycznie brzmi on jak gdyby kupowało się kowadło płacąc jednocześnie za Rune Lorda. Myślę jednak, że byłoby to straszliwa nadinterpretacja.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
+1PiotrB pisze:pierdu pierdu - kociołek też jest maszyną a Haga może być i generałem i bsb...
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
Przecież w Army Liscie w AB Dwarfów masz jasno: Runelord, a do niego opcją jest Kowadło (za 185 punktów bodajże). Runiarz może śmialo pomykac na piechotkę, nikt mu nie broni. Idąc tym tokiem myslenia to każdy chłopek biorący w łapę halabardę staje się nią...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
War machine to troop type. Tak samo jak infantry, cavalary, monster. Nikomu nie przyszło do głowy twierdzić, że przecież heros na pegazie to monstrous cavalary, a nie character, wobec tego nie może być generałem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
O taką właśnie odpowiedź prosiłem.Jankiel pisze:War machine to troop type. Tak samo jak infantry, cavalary, monster. Nikomu nie przyszło do głowy twierdzić, że przecież heros na pegazie to monstrous cavalary, a nie character, wobec tego nie może być generałem.
Dzięki.
A ja mam inne pytanie odnośnie M&H. Czy można przerzucić więcej woundów na załogę niż liczba woundów, które ci poganiacze mają. Mam na myśli sytuację nt. woundów z taką samą inicjatywą/czasem zadania np. 3 załogantów i 6 woundów zadanych. Rzucamy załoganto-wardy podjedynczo czy wszystko na raz?
Jeśli mam charmed shield i dodatkowo armour save i dostanę pierwszą ranę to czy najpierw zdaje armora czy od razu muszę wykorzystać tarczę?
Kalesoner pisze:Mi się temat podoba. Nie wiem o co wam chodzi. Poczytalbym co ma jeszcze Glonojad do napisania.