TEMAT OGÓLNY
Re: TEMAT OGÓLNY
Błąd jest taki, że nie zmieniasz swojego troop type. Z niego właśnie wychodzi, że nie masz 'tratowania'. I tyle. Troop type definiuje to o co Ci chodzi.
No i jeszcze do tego napisane jest wyraźnie - (po zdefiniowaniu troop type) - ''otherwise follows all the rules for ridden monsters''
Czyli masz troop type rydwan i koniec.
No i jeszcze do tego napisane jest wyraźnie - (po zdefiniowaniu troop type) - ''otherwise follows all the rules for ridden monsters''
Czyli masz troop type rydwan i koniec.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
- Marcin z Bretonnii
- "Nie jestem powergamerem"
@ Gorrador
Duży RB str. 105 -zasada Chariot Mount, akapit 1 zd. 1 "... follows all the rules for both characters and chariot model." oznacza, że do postaci na rydwanie pierwszeństwo mają zasady właściwe dla postaci i rydwanów. Natomiast akapit 2 zd. 1 "A chariot mount otherwise follows all the rules for riddden monsters...", czyli zasada dot. ujeżdżanych potworów ma dopiero wtedy zastosowanie (otherwise), gdy żadna z wszcześniej wymienionych reguł nie przewiduje danej sytuacji.
Duży RB str. 105 -zasada Chariot Mount, akapit 1 zd. 1 "... follows all the rules for both characters and chariot model." oznacza, że do postaci na rydwanie pierwszeństwo mają zasady właściwe dla postaci i rydwanów. Natomiast akapit 2 zd. 1 "A chariot mount otherwise follows all the rules for riddden monsters...", czyli zasada dot. ujeżdżanych potworów ma dopiero wtedy zastosowanie (otherwise), gdy żadna z wszcześniej wymienionych reguł nie przewiduje danej sytuacji.
Zawsze jest tak, że :Gorrador pisze:W rzeczy samej, w wersji angielskiej jest to trochę inaczej powiedziane, niż w polskim minibooku. A znaczenie zdaje się jest właśnie takie jak twierdzicie. W wersji polskiej musicie przyznać, że nie jest to takie jednoznaczne.
zasady po ang>zasady po polsku
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
-
- Pseudoklimaciarz
Miałem dosyć długą przerwę z Wfb i się dowiedziałem od kolegi, że trochę Bretonnię przycięli nowymi zasadami ;/ To prawda, że trebusz ma już mały znacznik, formacja lancy też została zmieniona?? Mógłby ktoś w skrócie opisać zmiany względem 7 ed.? Bo z tego co mi opowiadał o O&G to jakiś żart, doom diver może być przesuwany o k6 a nie k3, wzmocniona magia itd, kilka miesięcy przerwy i tyle się pozmieniało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Infernal Puppet
- Masakrator
A nie prościej byłoby waćpanu po prostu dorwać RB i samemu się przekonać ? Jest zresztą ( chyba w dziale dyskusji ogólnej temat z wszystkimi chyba zasadami 8 ed. ). Tak, pozmieniało się trochę. Nie wiem jak z trebuszem, formacja lancy się nie zmieniła ( a jak już to na lepsze, bo masz jeden atak wspierający z środkowego rycerza w 2 szeregu. Marny boost, ale zawsze coś ). Tak, magia się mocno wygięła, zarówno w kwestii losowości jak i mocy (kilka zaklęć to ukochane przez każdego czary pt "zdaj lub zgiń". TAK, bez warda ). Tak, część zmian uderza w bretę ( np. kolejność ataków nie wg. szarży, tylko inicjatywy i ew. ASF/ASL ), ale chyba nic z czym ogarnięty gracz by sobie nie poradził.Miałem dosyć długą przerwę z Wfb i się dowiedziałem od kolegi, że trochę Bretonnię przycięli nowymi zasadami ;/ To prawda, że trebusz ma już mały znacznik, formacja lancy też została zmieniona?? Mógłby ktoś w skrócie opisać zmiany względem 7 ed.? Bo z tego co mi opowiadał o O&G to jakiś żart, doom diver może być przesuwany o k6 a nie k3, wzmocniona magia itd, kilka miesięcy przerwy i tyle się pozmieniało.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Trebusz nigdy nie miał 'duzego znacznika', ale nadal ma siłę 5(10) co jest turbo zajebiaszcze w stosunku do katapult obecnych.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
-
- Pseudoklimaciarz
Bo kolega mi jakoś to rozrysował i wyszło że w ogóle się nie opłaca trebusza wystawiać mogłby ktoś wyjaśnić mi to? A co do tej lancy to dalej walą 3 szeregi z czym że z 2 tylnich tylko ci po bokach tak?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Infernal Puppet
- Masakrator
Opłacalność zawsze jest względna, zależy z czy i na kogo. Trebusz ma niewątpliwie zaletę w postaci powiększonej siły i całkiem przyzwoitego kosztu. Że jest nieruchomy to mała strata, większość maszy generalnie nie jest zbyt ruchliwa. Dzieli natomiast wszystkie tradycyjne dla machin wady - podatność na fasty, magię i ataki innych maszyn. Od ciebie więc zależy czy widzisz to jako szklankę w połowie pełną, czy w połowie pustą.
- pełny atak
- support, czyli jeden atak z jeźdźca
- nie atakują.
Ujmując diagarmalnie w lancy 9x9.A co do tej lancy to dalej walą 3 szeregi z czym że z 2 tylnich tylko ci po bokach tak?
- pełny atak
- support, czyli jeden atak z jeźdźca
- nie atakują.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
2x trebusz to absolutny must have. Musisz mieć czym ściągać hordy piechoty przed szarżą kawalerii. Do tego daje możliwość gry defensywnej. Działa jako straszak na smoki i inne duże potworki. Czasami wręcz daje Ci jedyną szansę wygrania bitwy poprzez zestrzelenie czegoś dużego/oblany look out czy jakiekolwiek inne gowno.
pzdr!
Jagal
pzdr!
Jagal
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
- Marcin z Bretonnii
Znalazłem odpowiedź na problem postawiony przez Dębka o to, w kogo uderzają rycerze z tylnych szeregów lancy, w walce z postacią dosiadającą potwora/rydwan. Zgodnie z z zasadą Monster Mounts in Combat (duży RB ENG, str. 106) akapit 2 zdanie ostatnie "The oposing player must state how many attacks are against the monster and how many are against the rider before he rolls any dice, otherwise (moje podkreślenie) all attacks are assumed to be against the monter." Mamy więc sytację taką, że w przykładowej Dębkowej szarży lancy 9 Grali na postać na smoku, boki drugiego i trzeciego szeregu lancy uderzą domyślnie w potwora, jako, że nie mogą wybierać, a my deklarować, celów ataku. Tym samym ma do nich zastosowanie fragment "...otherwise all attacks are assumed to be against the monster." To samo dotyczy rydwanów, skoro w zakresie nieuregulowanym zasadami postaci/rydwanów, do postaci na rydwanach stosuje się w ostatecznośći zasady dosiadanych potworów, o czym niedawno pisałem.
Cenna informacja, dzieki!
pzdr!
Jagal
pzdr!
Jagal
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Good job Marcin.
Proponuję by się tego konsekwentnie trzymać na turniejach.
Trudniej będzie teraz zabić szaraka jedną szarżą grali. 7 ataków to jednak nie 15.
Może zrobić osobny temat z rozwiązanymi kwestiami dotyczącymi naszego booka? LL raczej się tym nie zajmuje, zresztą trudno się dziwić, stary kodeks, mało graczy na turniejach ...
Proponuję by się tego konsekwentnie trzymać na turniejach.
Trudniej będzie teraz zabić szaraka jedną szarżą grali. 7 ataków to jednak nie 15.
Może zrobić osobny temat z rozwiązanymi kwestiami dotyczącymi naszego booka? LL raczej się tym nie zajmuje, zresztą trudno się dziwić, stary kodeks, mało graczy na turniejach ...
Może po prostu dać to do tematu 'przydatne linki' w 'zakladce' zasady? Łącznie np. z odrzucaniem pojedynków przez grali?Dębek pisze: Może zrobić osobny temat z rozwiązanymi kwestiami dotyczącymi naszego booka?
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Jagal pisze:Może po prostu dać to do tematu 'przydatne linki' w 'zakladce' zasady? Łącznie np. z odrzucaniem pojedynków przez grali?Dębek pisze: Może zrobić osobny temat z rozwiązanymi kwestiami dotyczącymi naszego booka?
Zmień nazwę tematu na "Podręcznik małego rycerza" i wtedy wszystko tam co potrzebne się wrzuci
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
-
- Pseudoklimaciarz
A co myślicie o relikwi grala?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Marcin z Bretonnii
Relikwiarz ma taki sam typ oddziału jak pielgrzymi - "In". Więc na niego Stomp działa normalnie.