Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Re: Szybkie pytania

Post autor: ThePozbud »

olo1 pisze:Jak i czym najlepiej przykleić odłamane części plastikowe ( np Ostrza od halabard) ?
Moim zdaniem dużo lepszy od super glue, będzie klej do plastiku :wink: Osobiście polecam Revell Contacta (koniecznie z precyzyjną igłą) świetny klej do plastiku, nie jest zbyt płynny nie rozlewa się po modelu a igła pozwala precyzyjnie odmierzyć pożądana ilość i umieścić ja w odpowiednim miejscu :D chociaż tak jak mówi Siena możesz użyć pinów, bo skoro to małe części warto je wzmocnić :)
'Rise and rise again until lambs become lions.'

Awatar użytkownika
Stormtrooper
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stormtrooper »

W co mogę wrzucić figurkę aby klej łączący ją się rozpuścił i znów była w częściach? Czy cleanlux się do tego nadaje?
podpis był nieregulaminowy

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Jak metal to rozpuszczalnik.

Awatar użytkownika
Stormtrooper

To są jeźdźcy ze Stonehorn'a (plastik,żywica?)

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Post autor: ZOO Art Studio »

Polecam Wamoda - tani, wydajny i zajebiście czyści plastiki. Przetestowałem i się naprawdę sprawdza.

Ave
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

WAMOD jest dobry, z tym, że pytanie brzmiało, czy rozklei klej. Zależy co to był za klej. Jeśli to był klej do plastiku, to imho nie da się już takich figsów rozkleić, gdyż klej rozpuszcza powierzchnie klejone i spaja je jakby przez wtapianie się wzajemne. Ciężko to rozkleić, ale może ktoś ma jakiś patent...

Awatar użytkownika
ThePozbud
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: ThePozbud »

smiejagreg pisze:WAMOD jest dobry, z tym, że pytanie brzmiało, czy rozklei klej. Zależy co to był za klej. Jeśli to był klej do plastiku, to imho nie da się już takich figsów rozkleić, gdyż klej rozpuszcza powierzchnie klejone i spaja je jakby przez wtapianie się wzajemne. Ciężko to rozkleić, ale może ktoś ma jakiś patent...
wtedy pozostaje tylko skalpel i precyzyjne cięcia, nie ma chyba specyfiku który rozpuści to połączenie, a nie naruszy plastiku.
'Rise and rise again until lambs become lions.'

Awatar użytkownika
Stormtrooper

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym były klejone, figurki przyszły do mnie w całości i po prostu jestem nie do końca zadowolony z wybranych opcji broni i chciałem to zmienić

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Szanse są małe, bo kleje do plastiku są tanie i dobre, więc plastik klejony jest imho własnie tym. ale próbować można. w najgorszym przypadku chyba jednak tylko skalpel...

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Możesz spróbować delikatnie rozerwać łączenia i zobaczyć jakim klejem było klejone. Ewentualnie wysłać zapytanie do sprzedawcy.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

wenanty

Post autor: wenanty »

Albo wziąć lupę (czy strzelić fotkę cyfrówką z makro) i obejrzeć spojenie. Jak wyraźnie widać krawędzie plastiku a między nimi spoinę, to jest szansa na sukces. Jak krawędzie są "rozmyte", to w użyciu był klej rozpuszczający plastik i rozetniesz to bez większych strat jedynie wtedy, gdy klejący sfuszerował dopasowanie i/lub aplikację kleju.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

skalpel w spoinę i później odłam
Obrazek

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Może ktoś miał możliwość porównania podkładu Citadel/GW i Army Painter'a? Który podkład jest aktualnie lepszy?
Obrazek

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Ja miałem okazję - niedawno mi się skończył podkład GW a jako że do sklepu zamawiałem te z AP to zamówiłem na potrzeby studia i napiszę jedno - AP jest nieporównywalnie lepszy!!! Łania, która ma tendencje do obijania/wycierania modelu podczas malowania nie była w stanie naruszy powierzchni pokrytej AP co jej się notorycznie zdarzało przy podkładzie GW. Poza tym z podkładami GW miałem różne hocki-klocki co do powierzchni - a to wychodziła za "śliska", a to innym razem (inna puszka) pokrywała figurkę chropowatością, którą później ciężko było zniwelować. z AP nie ma ani jednego, ani drugiego problemu. Jak dla mnie jest nieporównywalnie lepszy i naprawdę warto go mieć!

Ave
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Potwierdzam - podkład GW pozostawia czasami, sam z siebie grudki, które zniekształacają detalu modeli.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Dzięki za odpowiedź :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Daw
Masakrator

Post autor: Daw »

Czy spray AP jest śmierdzący jak GW czy jest podobny (akurat tych używam) do Ferrario lub Idea?
Używam ich z prostej przyczyny. Są akrylowe i idealnie się łączą z pierwszą warstwą koloru... w piewien sposób pierwsza warstwa farby wsiąga w wierzchnią warstwę podkładu. Co można powiedzieć o AP?
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Hmmm... Nie wiem, czy pierwsza warstwa "wsiąka" w podkład, wiem natomiast, że doskonale się jej trzyma. Używałem Idei i powiem Ci, że nie ma porównania. Co do zapachu to ciężko powiedzieć - przeważnie podkładuję na klatce schodowej... Troszku śmierdzi, ale na podobnym poziomie co GW.

Ave
Niedźwiedź

#Krasnal#
Mudżahedin

Post autor: #Krasnal# »

Szybkie pytanie : Jakimi kolorami pomalować skałki na podstawkach ?

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Szybka odpowiedź: bierzesz czarny i biały i miksujesz malując od jednego do drugiego:)

Ave
Niedźwiedź

ODPOWIEDZ