Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Nigdy nie ma czegoś takeigo jak granie "tylko" na czymś
Jeśli ktoś wykręci mocną armię i ma niezłą taktykę to prawie każdy oddział mozę sie przydać
Jeśli ktoś wykręci mocną armię i ma niezłą taktykę to prawie każdy oddział mozę sie przydać
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!
Jak w kazdej armi sa jednostki mniej lub bardziej przydatne do jakies taktyki. Z zalozenia piechotne to def a konne to off ale nie jest to jakas regula. A idac tym tropem jedne jednostki beda sie lepiej spisywac niz inne, sam zdecydujesz co lepiej bedzie pasowac w twojej armi.
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Jak w ogóle Imperium stoi w rankingu armii i dlaczego? Z czym jest na prawdę z górki, a jakie rzeczy sprawiają kłopot?
Dodam, że mam na myśli rozpiskę na Kawie głównie albo hybrydę Kawaleryjsko-Piechotną
Dodam, że mam na myśli rozpiskę na Kawie głównie albo hybrydę Kawaleryjsko-Piechotną
mnie się ,źle gra z lizakami i armiami z mocną magią...
Grając Imperium zawsze możesz zagrać na remis. Oddziały tanie - max 300 pkt- bohaterowie tani i pancerni. Jest to średnia armia mająca duże możliwości a co najważniejsze prędko Ci się nie znudzi albowiem ma multum dobrych oddziałów i można grać naprawdę różnymi taktykami.
To moje zdanie:)
Grając Imperium zawsze możesz zagrać na remis. Oddziały tanie - max 300 pkt- bohaterowie tani i pancerni. Jest to średnia armia mająca duże możliwości a co najważniejsze prędko Ci się nie znudzi albowiem ma multum dobrych oddziałów i można grać naprawdę różnymi taktykami.
To moje zdanie:)
A mi się wydaje - od razu zaznaczam, że moje zdanie jest poparte jedynie moim doświadczeniem turniejowym - że imperium jest armią z top5 obecnego metagame. Nie jest to armia, którą da się ogarnąć w szybki sposób ale można nią robić dobre wyniki - przy dobrym ograniu, znajmości zasad oraz odrobiny szczęścia na kostce (niestety musi być też i element losowy), podium gwarantowane. Wydaje mi się również, że obecnie na nowym ab-ku jest to dobra zadaniowa armia do turniejów drużynowych.
Jeżeli chodzi o magię - to zgadzam się z Piotrem, są armie np HE lub Lizzi, które górują nad imperium w fazie magii i dispella, są też takie, które górują w fazie strzelania np krasie i takie które są lepsze w kombacie np demony lub Woch. Tak naprawdę dobrze złożone imperium potrafi znaleźć odpowiedź na większość formacji które przeciwnik wystawi - a te na które nie mamy odpowiedzi np. w kombacie, możemy wymanewrować.
Jeżeli chodzi o magię - to zgadzam się z Piotrem, są armie np HE lub Lizzi, które górują nad imperium w fazie magii i dispella, są też takie, które górują w fazie strzelania np krasie i takie które są lepsze w kombacie np demony lub Woch. Tak naprawdę dobrze złożone imperium potrafi znaleźć odpowiedź na większość formacji które przeciwnik wystawi - a te na które nie mamy odpowiedzi np. w kombacie, możemy wymanewrować.
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
miałem na myśli raczej jednostki kawalerii. ruch na 14-16 cali głównymi oddziałami lub oddziałami flankującymi, do tego 5 kawalerii z muzykiem potrafią wiele. jeżeli zachodzi taka potrzeba to nawet pegaz może służyć za odginaczkę (w odpowiednich okolicznościach oczywiście i nie z każdymi oddziałami)Azurix pisze:No dobra, ale czy Imperium ma jakieś odginaczki? No bo mówisz, że to co sprawia problem można wymanewrować, więc co masz na myśli?
a STank to wspaniała jednostka - odpowiednio wykorzystana potrafi dużo.
Emp/DoCh
-
- Wałkarz
Mam pytanie czysto teoretyczne, by rozwiać moje wątpliwości - zazwyczaj nie gramy z kumplami na imiennych, ale czasem walniemy sobie jakąś kampanię. I interesuje mnie Karl Franz, a w szczególności jego ekwipunek. W Army List nie ma zaznaczonej tarczy, mimo że Rune Fang to nie broń dwuręczna (o Ghal Marazie się nie wypowiem, bo nie wiem), a nie mogę też jej sobie wykupić. Trochę głupio, więc moje pytanie brzmi : czy nasz Jaśnie Oświecony Imperator ma tarczę, czy tylko płytówkę?
Niestety ,Nasz Imperator nie ma tarczy i nie może jej wykupić - wiem dziwne i do niczego ,że Cesarz nie może wiąść zwykłej tarczy.
Ani Ghal Maraz ,ani Runefag nei są brońmi dwuręcznymi.
Ani Ghal Maraz ,ani Runefag nei są brońmi dwuręcznymi.
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!