8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3007
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Azurix »

Pocisk pisze:W oddziale piechoty siedzi hero na wilku, oddział idze przez las 8" czy wilk zdaje DT mimo, że ruszył się mniej niż swój Mv?
Pamiętaj, że maszerowanie to nie jest Ruch + Ruch. Marsz trzeba zadeklarować chociażby na potrzeby tego, że przeciwnik może być w 8 calach i zauważ, że jak testu nie zdasz to nie możesz już robić Swift Reforma, tylko zwyczajny Ruch, tak więc Dangerous Test zdajesz wtedy, gdy deklarowałeś Marsz, a nie zdajesz gdy deklarowałeś tylko Ruch, a to ile cali się kto ruszył jest nieistotne. Ważna jest deklaracja ;)
-Qc- pisze:To nie była armia. To było ... sam nie wiem co. chyba gołe podstawki byłyby lepsze
To nie jest przypadkiem ta słynna armia TK na 2000+pkt zrobiona z jednego Battalionu? :D
PiotrB pisze:dajcie spokój - poprosiłem o interpretacje. Jak ustali Ls tak będziemy grali- jest wątpliwość -trzeba ją wyjaśnić - koniec kropka. Osobiście prawdę jest ,że mam Hate na Chd bo nie wiedziałem jeszcze normalnie zrobionej tej armii . Same proxy i mantici za 3 zł.
Co nie pasuje ci w Manticach? Jest to taka sama firma produkująca modele co GW, Reaper, Gamezone itp.? :?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Posty: 4776
Lokalizacja: Legion Kraków
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Azurix pisze: To nie jest przypadkiem ta słynna armia TK na 2000+pkt zrobiona z jednego Battalionu? :D
Jest jakieś foto? :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio
Posty: 8646
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Gokish »

Sevi pisze:
Azurix pisze: To nie jest przypadkiem ta słynna armia TK na 2000+pkt zrobiona z jednego Battalionu? :D
Jest jakieś foto? :)
Z tym do Sławola bo jego konto na photobucket się prywatne zrobiło :(
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3672
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: JaceK »

Shino pisze:
Durin pisze:Nie ma co uściślać. W zasadach i faq jest jasno napisane w dowolnym momencie fazy magii.
tak. Tak samo napisali w sprawie ripow.

I ripu pozniej uscislali, ze kazdy moment to kazdy moment, ale nie w trakcie trwania jakiejs akcji.
Byłbym bardzo wdzięczny za uściślenie LS.
Zdaję sobie sprawę z treści faq'a, ale to jest kompletne szaleństwo. W tej grze generalnie nie gra się na czas, a przynajmniej nie w kontekście sekund. A w obecnym rozumieniu chodzi w nim o to kto powie szybiej. Co jest centralną bzdurą, moim zdaniem.
To oczywiście moja opinia tylko, ale informacja w rodzaju "zajmiemy się tym" lub "nie zajmiemy się, bo jest to oczywiste" byłaby bardzo przydatna.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda
Posty: 5732

Post autor: PiotrB »

JaceK pisze:
Shino pisze:
Durin pisze:Nie ma co uściślać. W zasadach i faq jest jasno napisane w dowolnym momencie fazy magii.
tak. Tak samo napisali w sprawie ripow.

I ripu pozniej uscislali, ze kazdy moment to kazdy moment, ale nie w trakcie trwania jakiejs akcji.
Byłbym bardzo wdzięczny za uściślenie LS.
Zdaję sobie sprawę z treści faq'a, ale to jest kompletne szaleństwo. W tej grze generalnie nie gra się na czas, a przynajmniej nie w kontekście sekund. A w obecnym rozumieniu chodzi w nim o to kto powie szybiej. Co jest centralną bzdurą, moim zdaniem.
To oczywiście moja opinia tylko, ale informacja w rodzaju "zajmiemy się tym" lub "nie zajmiemy się, bo jest to oczywiste" byłaby bardzo przydatna.

Zajmą się tym - będę i dotąd nudził aż zrobią to dla świętego spokoju :mrgreen: Sądzę jednak ,że jest potrzebne trochę czasu :mrgreen:

Nie porównuj Manticów do Reperów czy Gamezone bo to bluźnierstwo jest:)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2012, o 19:34 przez PiotrB, łącznie zmieniany 1 raz.
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3720
Lokalizacja: Kielce/Kraków

Post autor: kubencjusz »

Ależ ściganie się na sekundy jest zbędne. Jeśli akcje wykonywane są w tym samym momencie decyduje gracz, którego jest tura.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3007
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

PiotrB pisze:Nie porównuj Manticów do Reperów czy Gamezone bo to bluźnierstwo jest:)
Nie porównuję modeli, tylko nie rozumiem, czemu używanie Manticów tak cie irytuje? Sam zakupiłem ich troszkę do Undeadów i to nie pod względem oszczędności, ale dlatego, że w porównaniu do nich Zombie i liżące się po tyłkach Ghule GW są żałosne. Rozumiem, że każdy ma swój gust, ale wyjaśnij, czemu modeli tej firmy mieliby nie dopuszczać na turniejach według ciebie i zaliczasz to do tej samej kategorii co proxy lub gra samymi podstawkami?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda
Posty: 5732

Post autor: PiotrB »

nie szukaj zwady bez sensu i nie przeinaczaj moich słów to nie jest miejsce na takie rozmowy. Eot
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 173

Post autor: SiersciucH »

1. Warsfinks walczy z elfim księciem na smoku, czy kiling blow szkieli w sfinksa działa na księcia ?

2. czy czar wyssanie magi wysokich elfów działa tylko na czarodziejów rzucajacych czar czy na np kaszkiet szkieli też działa ?

3. czy do impactów szkielecich rydwanów dolicza się +1s za szarżę z włócznią ?

panterq
Masakrator
Posty: 2461
Lokalizacja: Legion

Post autor: panterq »

1. Tak
2. Czar działa na inne czary, nie na magów, zatem tak, bound spelle też mają zwiększoną trudność
3. Nie
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

misha
Wielki Nieczysty Spamer
Posty: 6586
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: misha »

SiersciucH pisze:1. Warsfinks walczy z elfim księciem na smoku, czy kiling blow szkieli w sfinksa działa na księcia ?

2. czy czar wyssanie magi wysokich elfów działa tylko na czarodziejów rzucajacych czar czy na np kaszkiet szkieli też działa ?

3. czy do impactów szkielecich rydwanów dolicza się +1s za szarżę z włócznią ?
AD 1. Książę jest nadal typu Infrantry będąc na piechotę. Killing Blow normalnie działa. Jest to w FAQ do RB by GW
AD 3. przeczytaj zasadę Impact Hits, włócznie są dla załogi. Impakty są z siłą bazową rydwanu. Wyposażenie załogi nie ma nic do znaczenia. Black Ork z GW na rydwanie to byłoby S 7 za impact co? :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy
Posty: 13986
Lokalizacja: Ordin Warszawa

Post autor: Shino »

misha pisze: AD 3. przeczytaj zasadę Impact Hits, włócznie są dla załogi. Impakty są z siłą bazową rydwanu. Wyposażenie załogi nie ma nic do znaczenia. Black Ork z GW na rydwanie to byłoby S 7 za impact co? :)
tu wydaje mi sie, ze problemem raczej moglo byc to, ze do impacotw od rydwanow dodaje sie rank bonus.

AD2. drain nie dziala na boundy.

Maciek P.
Falubaz
Posty: 1234
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Maciek P. »

Maciek P. pisze:W nowym poście bo nowe pytanie:

Spotkałem się z wieloma interpretacjami chaosowego gifta Bloodcurdling Roar (2D6 hitów S1 no save). Wszystkie od graczy chaośnickich, i wszystkie oczywiście pro-chaośnickie :)

- można tym strzelać z kombatu (bo niby dlaczego nie, nie można z kombatu używać tylko shooting weapons, a to gift)
- można tym strzelać po marszu (bo to znowu gift, a ograniczenie strzelania po marszu dotyczy tylko broni a nie giftów)

I tak się zastanawiam, czy to rzeczywiście tak działa? Wszystkie podobne tego typu zabawki (np. banshee howl) mają uścilsone te szczególne sytuacje
up?

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades
Posty: 11531
Lokalizacja: The Gamblers

Post autor: Dymitr »

Maćku, ja Ci powiem jak ja tego używałem/używam - może to Cie przekona.

Można po marszu, bo to nie missile weapon. Nie moge z tego na przykład s'n's zrobic
Można z kombatu, bo tak jest skonstruowana zasada.

Jest to po prostu NIEMAGICZNY atak wykonywany w fazie strzelania. Ma zasięg, musi byc LoS i tyle.
Podobnie jak warhsrin, który po marszu w fazie strzelania może rozdać swoje blessy w zasiegu 12 cali
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Maciek P.
Falubaz
Posty: 1234
Lokalizacja: Legion Kraków

Post autor: Maciek P. »

Thx, jak się tak gra, to cóż począć...trzeba poczekać na nowego booka :)

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator
Posty: 7831
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Grolshek »

Czar Ash Storm z magii Hashut Chadecji: Wizards under effect cannot cast magic spells except on themselves. Buffy typu plus 1 siły lub regenka na oddział z magiem można wrzucać ? Nie wchodzą jedynie missile, direct damage i hexy ? Augmenty wrzucać można ? Czy augment jako że obejmuje oprócz maga również oddział to również jest niemożliwy do rzucenia ? Czy możliwe jest rzucenie tylko czarów typu 2 z beasta buffujących wyłącznie maga ?
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades
Posty: 11531
Lokalizacja: The Gamblers

Post autor: Dymitr »

a przy ash stormie to ja mam jeszcze jedno pytanie. Jak dostanę tym czarem w unit i mag z tego unitu wyjdzie to już może czarować?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Posty: 8173
Lokalizacja: Warszawka - Kult
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Shino pisze: AD2. drain nie dziala na boundy.
ej, a jeszcze całkiem niedawno działał, coś się zmieniło?
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu
Posty: 8216
Lokalizacja: Szybki Szpil

Post autor: Andrzej »

Nigdy nie działał na boundy, jedyną wątpliwością było to, czy dziala na RiPy :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy
Posty: 13986
Lokalizacja: Ordin Warszawa

Post autor: Shino »

Asassello pisze:
Shino pisze: AD2. drain nie dziala na boundy.
ej, a jeszcze całkiem niedawno działał, coś się zmieniło?
nie dziala. Nawet mielismy w naszej bitwie na dmp 2 lata temu taki problem z tym.

Okazalo sie, ze napisane bylo to w faqu do he wprost.

Zablokowany