hmm 2 pytania mniej więcej w temacie bo na świerzo:
1. naprawdę model z prostokątną podstawką zaszarżowany od boku nie może zrobić CR aby odwrócić się przodem ?
i dlatego że przesunąłby swój środek podstawki?
Jaka jest oficjalna wykładnia zasad przy bonusach za szarżę?
2. Czy jeśli zaszarżuję przeciwnika z obu boków to czy dostaję 2x bonus za flankę czy tylko 1x ?
RAWowo chyba tylko 1x ale w praktyce spotkałem się z różną tego interpretacją.
Czy jest jakaś oficjalna?
2x bok??
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- White Lion
- Kretozord
Re: 2x bok??
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
2. Rulebook - jeśli zaszarżujesz na flankę dwóch oddziałów przeciwnika związanych z Tobą w multicombacie, to masz +1CR za każdą flankę. Z jaką inną interpretacją się spotkałeś?
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
nie, to nie prawda.White Lion pisze:1. naprawdę model z prostokątną podstawką zaszarżowany od boku nie może zrobić CR aby odwrócić się przodem ?
- White Lion
- Kretozord
Znalazłem już odpowiedź w uściśleniach sędziowskich: - może ale jej nowy środek musi być jak najbliżej starego.Lidder pisze:nie, to nie prawda.White Lion pisze:1. naprawdę model z prostokątną podstawką zaszarżowany od boku nie może zrobić CR aby odwrócić się przodem ?
oraz w erracie GW: - zachowanie środka oddziału w tym samym miejscu przy CR nie obowiązuje.
chodzi mi o sytuację gdy szarżuję swoimi oddziałami na dwa boki jednego oddziału przeciwnika.Myth pisze:2. Rulebook - jeśli zaszarżujesz na flankę dwóch oddziałów przeciwnika związanych z Tobą w multicombacie, to masz +1CR za każdą flankę. Z jaką inną interpretacją się spotkałeś?
np. stoi sobie horda okrów, a od lewej flanki wpada na nią jeden mój oddział, a od prawej flanki drugi.
jakie są moje bonusy w tej walce?
+1 za szarżę i +1 za flankę ?
czy +1 za szarżę i +2 za dwie flanki ?
p.s. z interpretacjami spotkałem się różnymi. zdazyło mi się nawet na jakimś wyjezdnym lokalu że ktoś chciał liczyć +1 za szarżę za każdy swój szarżujący oddział w danej walce i +1 za flankę też za każdy szarżujący oddział.
z RB moim zdaniem wynika że bonus za Szarżę, za Flankę i/lub Tył ma się tylko jeden bez względu iloma oddziałami się zaszarżowało.
Jedyny wyjątek to jeśli jest wielooddziałowa walka po obu stronach to bonusy za Flankę i Tył liczą się 1x za każdy oddział przeciwnika, na którego bok i/lub tył się zaszarzowało.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
O ile dobrze mi się zdaje, to overunuje się po prostej, nie względem środka zabitego oddziału. Mam rację?Durin pisze:Szarża róg do rogu jest szarżą, która może mieć znaczenie taktyczne, właśnie pod kątem ewentualnej pogoni, overruna...
edit: Lidder szybszy
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!