Ebay - co to jest i czy się opłaca

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Roman Lord of the Druchii
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Post autor: Roman Lord of the Druchii »

JA ci powiem Lunn żebyś jednak pobawił się gównem jakim jest eBay. Malowanie an zamówienie nie kolegom jest masakryczna katurgą. Zazwyczaj za pomalowanie duzego oddziału kawalerii na przyzwoitym poziomie wyciągniesz tyle za ile mógłbys sprzedać jednego pieszego bohatera na ebayu. Wiele razy mówiłem sobie, ze wiecej nie wezme.............

.......zamówienia, ale jakos mi strzeli czasem jak mam za duzo czasu a potem spać nie moge tlko siedze i maluję.
Ebay daje wiecej luzu. Nie martwisz sie tym, ze się nie spodoba. Sam ustalasz ceny. Jeśli zrobisz łądnie figurke to jej wartość jej kilkakrotnie większa.

Takie koleżeńskie rady

pozdro

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

A zawsze udaje się sprzedać?

Awatar użytkownika
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Jeśli figurka jest dobra to tak. Jeśli wystawiasz za 100$thunderera zdrybrushowanego ze skull passa to nie. Ja na razie nie miałem sytuacji zebym nie spzredał aczkolwiek wychodizłem od niskich cen :D

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Jak tak czasami przeglądam ebaya to wydaje mi się, zę to sporo zależy od szczęścia - np. paskudnie popaćkany Ushabti idzie za 22 dolary (choć to może nie jest jakaś super wysoka cena), podczas gdy sporo bardzo ładnych figurek się nie sprzedaje. Jakiś czas temu widziałem bardzo słabo pomalowany herd bestii - za ponad 100$ zszedł.
Ale zyski są jakieś konkretne (w stylu zarobienie np. 40zł na figurce), czy raczej niskie? :) Bo nie chciałbym kupować figsa za 50 zł i sprzedawać go za 60, bo to w sumie średnio opłacalne...

Awatar użytkownika
Chuck Norris

Trzeba się po prostu orientować co jest na czasie. Teraz jest to imperium i jeszcze gobliny. Ta uszatka została sprzedana za cene figurki-zero zysku.

Malowane na twoim poziomie imperium i gobliny w METALIKACH bo te armie właśnie kiczowato w NMMie wyglądają, mogą ładnie się sprzedać.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Wielkie dzięki za pomoc :). No, chyba się zabiorę za jakieś malowanko po nowym roku ;)

Awatar użytkownika
Chuck Norris

powodzenia koniec OT

Awatar użytkownika
Chuck Norris

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0046438206

shocked

ci to robia biznes, popatrz na ich aukcje wcześniejsze :d

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Roman ma racje ebay jest zdecydowanie lepszy... Poki co najmniej zarobilem na goblin shamanie bo zszedl za 25$ czyli odliczajac koszt figurki i prowizje dla studia "tylko" 40 zl... Z reguly mam ok 80 zl za jednego herosa , choc zdarzaja sie perelki jak moj heros He za ktorego mialem 180 ;) Ebay jest lepszy bo :

- lepsza kasa
- sam wybierasz co malujesz
- sam wybierasz sobie czas - potrzebujesz kasy siedzisz duzo , nie potrzebujesz malujesz rzadziej
- nikt nie bedzie Ci wybrzydal , ze tu jest zle czy brzydko jak w przypadku zamowienia u kogos

Naprawde ebay to super sprawa minus jest tlyko jeden - jak mam wybrac czy pomalowac cos dla siebie czy na ebay , zawsze wygrywa ebay :? :evil:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ja nie maluje, ale w tym biznesie powiedzmy że 'siedze' ;)

i wcale nie jest tak rozowo...

czasami schodzi lepiej, czasami gorzej, czasami sie przyfarci w stylu pare figsow do bretki pomalowanych srednio za ponad 500$, a czasami sie nie przyfarci... jak zejscie oddzialu NG po cenie prawie ze sklepowej...

ogolnie czasami bywa roznie

a malowanie na zamowienie, przynajmniej jak ma sie ze mna doczynienia ;) daje 100% pewnosc zaplaty, czesto gesto kase z gory przed malowaniem, no i obsluge :) tzn dostajesz figurki w pelni obrobione pokonwertowane pogreenstuffowane gotowe do malowania... a cena brana za samo malowanie wcale nie jest mala, nalezy sobie odliczyc koszt figurki, czas na obrobienie, zapackanie...

ja nie sadze zeby jakis malarz dla mnie maluajcy byl niezadowolony z kasy czy zamowien... wyjasniam tez dostarczajaco dobrze zeby nie bylo wybrzydania, jak dostane efekt taki o jakim mowilem, jest git :)

podsumowuajc, ebay to:
tak jak pisali poprzednicy, swoboda wyboru, praca dla 'siebie', ale rowniez losowoc zaplaty

malowanie na zamowienie daje taki bonus ze wiadomo za co malujesz... a jak sie dobrze umowisz to wcale nie masz duzo roboty, jesli dostajesz figurki w staenie nieodfoliowany box, to owszem sa problemy... ale to wystarczy sie dogadac z odpowiednimi ludzmi, ktorych w tym kraju napewno nie brakuje ;)

tyle, tak zeby rozdmuchac troche ten ebayowy hiperentuzjazm ;)

oczywiscie wszytko pisane IMO, i z punktu widzenia osoby zlecajacej malowanie i pol bezposrednio zwiazanej ze sprzedaza na ebay

pzdr !!

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Mam pytanie, które nurtuje mnie od dawna. Ile kosztuje wystawienie przedmiotu na akucji na ebay'u??

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Sorry Panowie ale temat poleciał tutaj. Tam nie jest miejsce do dyskusji...

Awatar użytkownika
Manfred
Postownik Niepospolity

Post autor: Manfred »

http://cgi.ebay.com/Warhammer-Goblin-Sh ... dZViewItem

czy mi się wydaje, czy ten goblin jest mocno średni a schodzi całkiem nieźle ??

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Dobrze Fanatyku ,ze wydzieliles !!! Manfredzie - uroki ebaya - porownaj to z moimi 2woma goblisnkimi szamana , ktorzy byli od niego duzo lepsi ,a zeszli za 25... Niestety ebay to loteria , choc czasem potrafi milo zaskoczyc :d

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Czy ktos moze mi przyblizyc ceny wystawienia ,prowizje itp. na ebay-u ??
Jak to sie ma do allegro ??
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tego niestety nie wiem ,bo zajmuje sie tym Don Malinos ;)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

" Ebay jest lepszy bo :

- lepsza kasa "

Za jedną figurkę może i tak. Przy przeliczeniu czas/kasa oraz pewność oraz szybkość zapłaty nie wychodzi to już tak różowo. A imo dużo gorzej.

Awatar użytkownika
Chuck Norris

chyba ze 2 dolce kosztuje wystawienie.

Ja teraz zamierzam wystawic korsarza i goboski i właśnie zastanawiam się nad cenami. Korsarz moze pójść za 99 na 1bidzie ale i za 34.99 moze sie w ogóle nei sprzedać. Gobliny to samo. Chciałem wystawic jednego za 49 ale chyba zrobie z 10$mniej.

Może poradzicie jakie byscie dali ceny?

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Roman to tylko gobosy , obojetnie jakby nie byly pomalowane to za wiecej niz 45 nie zejda - je wystaw za 30 , a Korsarza za 40... Pamietaj , ze oprocz tego jak figsa jest pomalowana kupujace patrza na wartosc figurki nowej... Cena gobosow to 17zl za sztuke , a korsarza 15...

Awatar użytkownika
Chuck Norris

ja korsarza ściagałem z mail ordera :D za troche więcej.

jeśli dam 40 to cena podskoczy 10$przy 3 licytantach i ma czysto dostane 120zł :?

taka kwota mnie nie satysfakcjonuje.
są studia, które ustalają chore ceny za figurki np. po 100$ i jakis pacan daje im bida a to to przecież chodzi.

może jeszcze zobacze jakie będę miał fotki

ODPOWIEDZ