Nawet nie tam, gdzie zatrzymal sie uciekajacy, tylko tam, gdzie goniacy go dotknal.Królik pisze:A odział goniący stawiamy, tam gdzie zatrzymał sie uciekający, czy lecimy na pełny zasięg szarży i dopiero reform? Też mi to różnie sędziowano.Azurix pisze:Podczas złapania oddziału przy szarży masz Reform jeśli zdasz test LD
Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- swieta_barbara
- habydysz
Re: Sędziowski Rynsztok
No to z innej beczki...
Imperium:
1. Czy detaczmenty wliczające się teoretycznie do kosztu oddziału wliczają się do limitu 450 pkt na Euro?
2. Czy detaczment to też oddział i czy w tym rozumieniu można mieć tylko 3x np.detkę łuczników na Euro?
3. Jak dokładnie działa 5tka z life na Demigryfy?
Imperium:
1. Czy detaczmenty wliczające się teoretycznie do kosztu oddziału wliczają się do limitu 450 pkt na Euro?
2. Czy detaczment to też oddział i czy w tym rozumieniu można mieć tylko 3x np.detkę łuczników na Euro?
3. Jak dokładnie działa 5tka z life na Demigryfy?
jak to MC to ma zasady Cavalry więc (D3+1)/2 ran leczysz, zaokrąglania specjalnie nie ma moim zdaniem, nie możesz wskrzesić połowy rany na oddziale3. Jak dokładnie działa 5tka z life na Demigryfy?
więc praktycznie leczysz zdaje się 1-1-2 rany. Chyba, że to gdzieś zostało już wyjaśnione, ale FAQ do RB milczy
a o detaczmentach to była dyskusja jak wchodził nowy AB, wydaje mi się, że trzeba poszukać, bo było to omawiane, ale specjalnie się nie interesowałem nie moja działka
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
imo zaokrąglasz tam, gdzie jest to napisane, rounding up bla bla
opis regrowth, nie mówi nic o tym, więc niby czemu masz zaokrąglać
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Nie do końca rozumiem po kiego grzybka to dzielenie na pół. Jest to model wielowoundowy więc tyle woundów wskrzesza ile potrzeba.
Poza tym w opisie czarów jest napisane cavalry a nie M. cavalry a to jest różnica
Poza tym w opisie czarów jest napisane cavalry a nie M. cavalry a to jest różnica
zawsze mi się wydawało, że MC ma napisane, że korzysta z zasad zwykłych Cavalry chyba, że napisano inaczej, ale chętnie poznam jak powinno być, żeby nie dostać wała
1. NiePiotrB pisze:No to z innej beczki...
Imperium:
2. Tak
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
nie znalazłemmisha pisze:
a o detaczmentach to była dyskusja jak wchodził nowy AB, wydaje mi się, że trzeba poszukać, bo było to omawiane, ale specjalnie się nie interesowałem nie moja działka
Czyli- jak rzucę 1+1 to wskrzeszam 1 demigryfa z dwoma ranami czy nie wskrzeszam żadnego?
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
misha pisze:zawsze mi się wydawało, że MC ma napisane, że korzysta z zasad zwykłych Cavalry chyba, że napisano inaczej, ale chętnie poznam jak powinno być, żeby nie dostać wała
Racje miałeś tylko pytanie czy tu autor miał na myśli samą kawę jako modele jedno woundowe, które są więcej warte niż modle piechoty, czy wszytskie rodzaje kawalerii ? IMO to drugie.Duży RB str 83 pisze:All cavalry rules apply to M. cavalry with one expection - M cavalry use the highest Wounds characteristic the model has, rather than automatycally using the riders, - this will normaly mean that the model use the mounts wound characteristic.
Jednego z 2 ranami (o ile poprzednie były niezranione)PiotrB pisze: Czyli- jak rzucę 1+1 to wskrzeszam 1 demigryfa z dwoma ranami czy nie wskrzeszam żadnego?
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Przeczytaj sam początek podręcznika. Tak, tą część, której nikt normalny nie czyta, bo wszyscy wiedzą jak rzucać kostkamimisha pisze:imo zaokrąglasz tam, gdzie jest to napisane, rounding up bla bla
Macias pisze:Jednego z 2 ranami (o ile poprzednie były niezranione)PiotrB pisze: Czyli- jak rzucę 1+1 to wskrzeszam 1 demigryfa z dwoma ranami czy nie wskrzeszam żadnego?
to jest bez sensu - albowiem w ten sposób wskrzesiłbym jednego kawalerzystę z 1 raną - a demisiu zyskuje 2 !..
Na pewno tak jest?
Co z resztą moich pytań?
Na pewno tak jest. Tylko zwykła kawaleria z jakiegoś nieznanego mi powodu ma upośledzony system wskrzeszania.
Dokładny cytat z regrowth po uwzględnieniu FAQ brzmi "the target unit instantly recovers D3+1 wounds worth of wounds lost earlier in the battle (cavalry counts as 2 models [tu pewnie powinno być << as having 2 wounds>>, ale ktoś słabo pisał FAQ])."
Demigryfy same z siebie mają 3 woundy, więc dopisek o kawalerii ich nie dotyczy. Poza tym nie jest nigdzie napisane że m.cav miałoby się wskrzeszać słabiej.
Odnośnie detek:
-detki nie liczą się do kosztu oddziału
-detka jest oddziałem, więc możesz mieć max 3 detki łuczników i nie możesz mieć już wtedy zwykłych łuków
Dokładny cytat z regrowth po uwzględnieniu FAQ brzmi "the target unit instantly recovers D3+1 wounds worth of wounds lost earlier in the battle (cavalry counts as 2 models [tu pewnie powinno być << as having 2 wounds>>, ale ktoś słabo pisał FAQ])."
Demigryfy same z siebie mają 3 woundy, więc dopisek o kawalerii ich nie dotyczy. Poza tym nie jest nigdzie napisane że m.cav miałoby się wskrzeszać słabiej.
Odnośnie detek:
-detki nie liczą się do kosztu oddziału
-detka jest oddziałem, więc możesz mieć max 3 detki łuczników i nie możesz mieć już wtedy zwykłych łuków
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
Bardzo proszę o klaryfikację kogoś z góry, gdyż za każdym razem jak próbuję się dowiedzieć jak to działa dostaję różne odpowiedzi:
Jak działają impact hity/zianie i in. unusual attacks w oddział ze skaveńskim dzwonem/piecem?
1. Dzwon/Piec jest traktowany jako bohater w jednostce, więc obrywają modele R&F dopóki nie ma ich <5.
2. Gracz zadający unusual attacks wybiera w co idą.
Interpretacja 1. opiera się o FAQ po części na FAQ, które wskazuje w jakiś sytuacjach dzwon/piec są traktowane jako oddzielna jednostka:
Q. Is a ScreamingBell/PlagueFurnace treated as separate
units from the unit that is pushing it for things that affect the closest
target or that affect all units within a certain range?(p43&p48)
A. Yes.
W pozostałych przypadkach rozumiem piec/dzwon + jednostka pchająca są traktowane jako jedna jednostka, więc np. dwellers rzucone na nią działa także na dzwon.
Interpretacja nr 2 opiera się o zapis dzwonu/pieca dotyczący strzelania w niego:
"Shooting at the Screaming Bell
An enemy can choose to target either the unit pushing the Screaming Bell or the Screaming Bell itself. Hits against the unit are resolved as normal, but hits against the Bell are randomised..." etc.
Interpretacja druga jest według mnie błędna, gdyż zapis powyższy odnosi się primo do shootingu (unusual attacks =/= shooting attacks) i secundo do etapu wybierania celu. Przy unusual attacks etap wybierania celu jest pomijany tak samo jak rzut na trafienie.
Byłbym bardzo wdzięczny za rozstrzygający głos w tej sprawie.
Jak działają impact hity/zianie i in. unusual attacks w oddział ze skaveńskim dzwonem/piecem?
1. Dzwon/Piec jest traktowany jako bohater w jednostce, więc obrywają modele R&F dopóki nie ma ich <5.
2. Gracz zadający unusual attacks wybiera w co idą.
Interpretacja 1. opiera się o FAQ po części na FAQ, które wskazuje w jakiś sytuacjach dzwon/piec są traktowane jako oddzielna jednostka:
Q. Is a ScreamingBell/PlagueFurnace treated as separate
units from the unit that is pushing it for things that affect the closest
target or that affect all units within a certain range?(p43&p48)
A. Yes.
W pozostałych przypadkach rozumiem piec/dzwon + jednostka pchająca są traktowane jako jedna jednostka, więc np. dwellers rzucone na nią działa także na dzwon.
Interpretacja nr 2 opiera się o zapis dzwonu/pieca dotyczący strzelania w niego:
"Shooting at the Screaming Bell
An enemy can choose to target either the unit pushing the Screaming Bell or the Screaming Bell itself. Hits against the unit are resolved as normal, but hits against the Bell are randomised..." etc.
Interpretacja druga jest według mnie błędna, gdyż zapis powyższy odnosi się primo do shootingu (unusual attacks =/= shooting attacks) i secundo do etapu wybierania celu. Przy unusual attacks etap wybierania celu jest pomijany tak samo jak rzut na trafienie.
Byłbym bardzo wdzięczny za rozstrzygający głos w tej sprawie.
Errata mówi, że można skorzystać z zasady look out sir w przypadku imact hitów.
W przypadku kiedy rydwan wbija się w bohatera robi np. 2 woundy z imactów które udaje się "przerzucić" na stojący 3 cale za bohaterem oddział.
Czy w tym wypadku nabite woundy wliczają się do wyniku walki?
W przypadku kiedy rydwan wbija się w bohatera robi np. 2 woundy z imactów które udaje się "przerzucić" na stojący 3 cale za bohaterem oddział.
Czy w tym wypadku nabite woundy wliczają się do wyniku walki?
Rozumiem, że w związku z przegłosowanymi (?) obowiązkowymi podstawkami pod maszyny LS założyła już specjalny fundusz na kupienie graczom tych wszystkich nie dostarczanych przez producenta podstawek?
Maciek
Wkurwiony pomysłem szukania skądś 5+ niestandardowych podstawek "na już".
Maciek
Wkurwiony pomysłem szukania skądś 5+ niestandardowych podstawek "na już".
Dziwię się, że tylko ja głosowałem Nie...
Podstawka to powinien być wymóg masterowy, a nie zasadowy...
Podstawka to powinien być wymóg masterowy, a nie zasadowy...