Niedźwiedź & Łania gallery

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Re: Niedźwiedź & Łania gallery

Post autor: ZOO Art Studio »

Z klejnotami bywa jak z gustami - jest ich tyle, ilu ludzi. Rubiny potrafią być naprawdę jasne - np. takie: http://www.projekt-slub.pl/images/upload/rubin.jpg...

No a co do włosów to nie rude, a brązowe. Z resztą diabeł wie z kim jego matka/babka/prababka się zapomniała. Powinien się cieszyć, że ogona nie ma... Akurat taki kolor włosów bardzo pasuje IMO do schematu kolorystycznego i tej figurki. Co do samych kolorów to jak zwykle - większość była narzucona przez właściciela figurek.

Sztandarowy... To temat dla nas drażliwy, bo ogólnie jesteśmy z niego zadowoleni, ale zdjęcie go skopało. Między innymi dlatego, że szlaczek nie jest żółty, a złoty i miał dodawać estymy - wiadomo - nazwa Elfy Wysokiego Rodu zobowiązuje...

I ostatnie z tej parti HE - Orły:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Enjoy!

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Nie chodziło mi o to, że rubiny nie są realistyczne, tylko o efekt. Imho lepiej wyglądają generalnie kamyki o większej rozpiętości odcieni... A elf u mnie w kompie autentycznie jest rudawy. Cóż, mnóstwo lisów się kręci, więc niech się cieszy, że kity ni ma :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A orły bardzo fajne. Ostateczny biały na skrzydłach - to drybrush delikatny, czy jak?

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Na orłach to raczej nie drybrush - płaski pędzel raczej i uformowanie koloru na figurce.

A teraz czas na WiPka - moje ukochane Orkasy:

Obrazek

Ave!
Niedźwiedź

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Świetna szachownica, ale zbroja w odcieniach czerwieni + zieleń skóry orasów to nynunununnunu nie podoba mi się niestety.
Obrazek

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Kolorystyka to zawsze kwestia osobistych preferencji, wszakże pozwolę sobie zauważyć, że akurat czerwony i Orki to rzecz wręcz sztandarowa. To podstawowy kolor w wielu pracach dotyczących zielonoskórych. No i dodatkowo akurat oddział BO w czarnych zbrojach wyglądałby jak stado nieślubnych dzieci Dartha Vadera... ;)

Ja akurat nie widzę tej jednostki w innej kolorystyce niż czerwony lub full-metal-jacket, ale ostatnia opcja nie wchodziła w tym przypadku w grę.

Ave
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Jestem w szoku jak zajebiście ta kolorystyka wygląda :) gz

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Fajni!

Skóra ciut zbyt mało zielona IMhO, ale jak wspomniałeś - kwestia gustu.

Genialna szachownica =D>
Obrazek

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Zapowiada się miodnie - czekam na gotowy regiment...

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Ciśniemy, żeby go do jutra wykończyć - łącznie z BOBB i szamkiem... Will see czy się uda. A co do skóry to na zdjęciu kiepsko wyszła - na żywo jest zielona i odpowiednio ciemna, jak na Czarne Orki przystało :) Mam nadzieję, że uda nam się cyknąć lepsze zdjęcia....

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Z życia Zoo - stanowisko malarskie po całej nocce pracy:

Obrazek

I coś z malarskiego poletka - późny WiP szamana Orków - mam nadzieję, że jeszcze dziś go wykończę (naprawdę drobne poprawki, chyba, że jeszcze dużo niedoróbek wytkniecie ;) ). Zdjęcia kiepskie, bo jeszcze nie skończony :). Do jutra powinien być także update 30 Black Orasów i Wielkiego Skurczybyka. Get fun!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Super wygląda z tak bliska =D> . Zrób tylko jakiegoś washa i przyciemnij ostro głaz, na którym stoi... i może dałoby się białe/żółte bliki mu zrobić w tych czerwonych źrenicach, nadało by to więcej życia...

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

No właśnie na zdjęciach zobaczyłem, że kamień do poprawy :)

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Pytanie - nie przeszkadza Wam tak głębokie naczynie na mokrą paletę ?

Ostatnio sporo mokrych palet zrobiłem i testowałem i wygrała taka kompletnie cieniutka ( kojarzycie plastikowe organizery które GW daje do dużych modeli z metalu i finecastu ? - moja paleta jest zrobiona z wieczka jednego takiego , oczywiście tylko jednej komory.)

Muszę ją co każde 6 godzin namaczać, ale wygoda użytkowania wielka
Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Jedna z najlepszych prac za wyjątkiem kamyczka i jeden z największych burdeli na biurku też jakie widziałem :) ale sztuka ponoć rodzi się z chaosu
Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

co to jest to na lewo od monitora? kroplowka?? ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

multiszlifierka Dremel, zapewne model serii 200 bo ma skokową kontrolę obrotów ;) używam, polecam
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

JochnyWalker pisze:Pytanie - nie przeszkadza Wam tak głębokie naczynie na mokrą paletę ? (...)
Krótki obrazek poglądowy z opisem:

Obrazek

1. Paleta głęboka (z głębszej części pudełka od Warjacka z W&H) - Paleta Niedźwiedzia, czyli mojej skromnej persony.
ZALETY:

a) długie trzymanie mocz... się znaczy wody. Nie trzeba latać co chwila moczyć - trzyma nawet 2 dni
b) wygodnie się papier zawija przy bokach

MINUSY:

a) yyyy... wata po 5-6 namoczeniach staje się oślizła i pachnie nienajlepiej

2. Paleta średnia (z tacki po 2 tylnych ćwiartkach kurczaka z Biedronki) - paleta Łani
ZALETY:

a) wielkość - Łania ma ADHD i potrzebuje przestrzeni do nieskrępowanej myśli tfurczej
b) proste wycinanie papieru (ja do swojego pojemnika zrobiłem sobie "formatkę" ze spienionego PCV)
c) nadal wystarczająco głęboka, by wytrzymać bez namaczania 2 dni

MINUSY:

a) wieeeeeeelka (jeśli ktoś nie potrzebuje pola golfowego by pomalować 3 centymetrową figurkę)

3. Paleta tradycyjna
ZALETY:

a) wygodna przestrzeń ograniczona do pola wielkości pięciozłotówki

MINUSY:

a) farba szybko wysycha
b) lepiej wyrzucić do śmieci niż myć...

4. Płaski kawałek plastiku - pierwsza paleta Łani

ZALETY:

a) wielka?
b) łatwo się wycina papier

MINUSY:

a) wata średnio się trzyma powierzchni...
b) yyy... nie fajne gdy woda z palety cieknie na biurko a później na kolana...

5. Wieczko od cukierków z Lidla - płaska paleta imć Niedźwiedzia

ZALETY:

a) niewielka
b)... i nie przecieka

MINUSY:

a) nie chciało mi się już kółek z papieru wycinać...
b) szybko wysycha
c) rdzewieje...

6. Papier podstawowy, dwustronnie powlekany, biały

7. Papier rezerwowy, "po taniości", nibypodwójnie powlekany, brązowy

Powyższe palety były przez nas używane i wygrały opcje 1 i 2 jako najbardziej poręczne. Długo trzymają wilgoć a gruba warstwa waty (3-4 warstwy) zapewniają komfort i wygodę dla papierowej powierzchni.

Morsfinek pisze:Jedna z najlepszych prac za wyjątkiem kamyczka i jeden z największych burdeli na biurku też jakie widziałem :) ale sztuka ponoć rodzi się z chaosu
Powiadam Ci, że to nie jest to największy bałagan, jaki udało mi się zrobić (to niestety moja wina głównie...). Ale jak z Chaosu wyłoniło się coś tak skomplikowanego jak świat, to myślę, że kilka figurek też może się udać :)
Morsereg pisze:co to jest to na lewo od monitora? kroplowka?? ;)
To jeden z nieodłącznych towarzyszy mojej podróży po świecie Warhammera - multitool marki Dremel serii 300 na godnym jego wyniesieniu - trzymadełku.

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Fajny instruktaż co do palet ;-)
Ja od siebie mogę tylko polecić coś do zamykania palet (ewentualnie znalezienia takowego pudełka, ja używam tego: http://www.k2pixels.website.pl/rarytas. ... estige.jpg), czas trzymania moczu (wody) minimum tydzień. :wink:

a i można poznać przepis na skórę orkową?

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

SKÓRA "REGIMENCIAKÓW"

Bazowym kolorem skóry jest Iosan Green (P3) wymieszany mniej więcej w skali 1:1 z Heavy Brown (VGC). Pierwsza warstwa to właśnie ten kolor dość mocno przyciemniony czarnym. Potem stopniowo rozjaśniam bazowym (w zagłębieniach pozostaje widoczny ten najciemniejszy), następnie bazowym + Burbonic Brown (GW). Najbardziej rozjaśnione elementy to połączenie bazowego + burbonic brown + spora ilość Bonewhite (VGC). Oczywiście efekt nie jest wynikiem czterech wymienionych warstw lecz wielu, przenikających się. Np. jak położę pierwszą warstwę najciemniejszą, potem jaśniejszą warstwę bazową to znów używam najciemniejszej i nakładam tylko na "łączeniach" kolorów, starając się nałożyć ją tak, aby "pozacierać" granice. I tak jest z każdym kolorem. Opisać jest to raczej ciężko, łatwiej byłby zobaczyć - planujemy wreszcie uszczknąć odrobinę z naszego czasu (którego jakoś z każdym dnie wydaje się mniej) i zająć się na poważnie tutorialami.

Ave
Łania

SKÓRA SZAMANA

Bazowo to Iosan Green + Black (Createx). Kolejne warstwy to rozjaśnianie do czystego Iosan Green a później dodawałem Golden Yellow (GW). Ostatnie 2-3 warstwy to rozjaśnienia Golden Yellow + Bonewhite + tam gdzie trzeba cienie z mixu Czarny + Sepia Ink (VGC)

Ave!
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Szaman finito:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i późny WiP sztandarowego do ciągnącego się jak kluchy oddziału BO (dziś już na 100% będzie skończony - syn zachorował i cholernik nie pozwala pracować tyle, ile byśmy chcieli...:/):

Obrazek

Jak zwykle zapraszam do komentowania. Enjoy.

Ave!
Niedźwiedź

ODPOWIEDZ