Temat filmowy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Re: Temat filmowy

Post autor: GrimgorIronhide »

Przemcio pisze:Ja się boję,że bitwa pod Wiedniem to będzie kolejny gniot tak jak bitwa warszawska czy ogniem i mieczem...
Tak, byłem, powiem nawet że poszedłem z dobrym nastwieniem, mimo żałosnego trailera. Zawiedzenie to mało powiedziane. Tak na + jest względna, (poza paroma błędami) - duża ścisłość historyczna. Wreszcie mamy fim, gdzie wygrywamy, a husaria nie ginie.

Ale poza tym to scenarzyści byli chyba ślepi, reżyser debilem, a większość aktorów chora na autyzm (poza Skolimowskim i Olchbryskim, którzy jako nieliczni poważnie do tego podeszli i dobrze jak zwykle zagrali). Szyc jako rotmistrz polski ewidentnie nie pasuje, mnich Marek gra jakby miał ostatnie stadium alzheimera i parkinsona, Adamczyk jako Habsburg też gra bardziej jak w taniej komedii, a Kara Mustafa wczuł się conajmniej w lorda zeda z power rangersów.
Do tego wszyscy lancknechci niemieccy wyglądają tak samo, a polskie wojsko to wyłącznie husaria. Najdłużej się śmiałem jak szarżuje Polska, zwłaszcza Sobieski ścinający turka samym końcem szabli, zamachując się pod niemożliwym kątem, a bisurman leci jakby oberwał co najmniej dwurakiem :wink:

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Oglądałem również.
Hmm, nie jest zle ale to nie to...
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to komiksowośc rodem z 300 tylko, że o stokroć gorsza, albo iść w tą konwencję do końca albo nie bawić się w takie komputerowo wygenerowane krajobrazy. Swoją drogą, ciekawe by było jakby nakręcić takie 300 za scenariusz biorąc luzno nasza historię.
Po drugie, kurde, nie było czuć tej masy, tego ogromu tej bitwy, ot taka potyczka jakaś. Pan Wołodyjowski i oblężenie Kamieńca Podolskiego (chyba jeszcze dobrze pamiętam?) robiło większe wrażenie, dużo większe, tam tych Turków rzeczywiście było tysiące, tutaj mozna rzec o setkach.
Zmarnowany potencjał szarzy husarii, bo nie rozwineła swych jakby to ujac skrzydeł ;) chodzi mi mianowicie o efekciarstwo. Nie wiem jak ta bitwa dokąłdnie wyglądała, czy rzeczywiscie husaria po prostu wpadła w obóz Turecki czy zmiotła Turków przed obozem, brakowało tutaj czegoś w stylu szarzy Rohanu na Polach Pelenoru bądz odsieczy Helmowego Jaru, takiej szarży, w której kawaleria wbija się w masy piechoty i ich dosłownie miaźdzy. Skoro to miała być ogromna mega-produkcja to nawet dodanie takiej sceny wiele by nie namieszało w prawdziwości historii i przebiegu bitwy.
Film bardzo dobry... ale jako wersja TV, kinowo jak dla mnie nie stął na najwyższym poziomie jednak oglądałem go z pewnym zaciekawieniem, nie nudził mnie, czyli ogólnie jest ok.

I co znalazłem na youtubie, nowe trajlery do Potopu oraz Pana Wołodyjowskiego, zajebiste :D
http://www.youtube.com/watch?v=PJqeczqJ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=KujF-mun ... re=related
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

GrimgorIronhide pisze: a Kara Mustafa wczuł się conajmniej w lorda zeda z power rangersów.
:lol2: :lol2: :lol2:
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

@Kosa

nie takie nowe, już gdzieś pół roku temu to widziałem. Z Potopu faktycznie znakomity, co do pana Wołodyjowskiego to mi się nie podoba. Tylko niestety słabo oddali słowa Kmicica na koniec

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Wiecie co, oglądając stare polskie filmy takie jak Faraon, Potop (którego batalistyka pozostawała niepobita do Bravehearta), czy Krzyżacy odnoszę wrażenie, że były one na tamte czasy na światowym poziomie. Aktorzy dobrze grają, scenografia jest realistyczna i widać rozmach tych produkcji.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Klafuti pisze:Wiecie co, oglądając stare polskie filmy takie jak Faraon, Potop (którego batalistyka pozostawała niepobita do Bravehearta), czy Krzyżacy odnoszę wrażenie, że były one na tamte czasy na światowym poziomie. Aktorzy dobrze grają, scenografia jest realistyczna i widać rozmach tych produkcji.
Też tak myślę. Bravehearta bardzo lubię i oglądam zawsze jak leci. Chociaż i tam jest scena gdzie na armię Mela jedzie 20-30 kawalerzystów :wink: Wczoraj oglądałem film "Kobieta w Berlinie". Powiem szczerze, że jak dla mnie "Róża" bije to na łeb na szyję, mocniejszymi scenami, aktorstwem głównych bohaterów czy nawet mojego ulubieńca Eryka Lubosa "sowieckiego bandyty" :) Pzdr.
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Trailer Potopu oczywista świetny, ale z tego filmu bez problemu można by zrobić jeszcze 5 takich trailerów z zupełnie innymi scenami, a też by były świetne. Potop nawet teraz ( a może - niestety - zwłaszcza teraz :( ) broni się bez problemu - na swoje czasy był filmem genialnym. To film jak Czas Apokalipsy - nie starzeje się kompletnie...

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Był ktoś już może na Paranormal Activity 4 ? Ciekaw jestem opinii na temat tego filmu, po trailerze nie wyglądało to zachęcająco i sprowadzało się raczej do sztucznego przeciągania naprawdę dobrej serii (zwłaszcza 1 i 2 część).

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Azgaroth pisze:Był ktoś już może na Paranormal Activity 4 ? Ciekaw jestem opinii na temat tego filmu, po trailerze nie wyglądało to zachęcająco i sprowadzało się raczej do sztucznego przeciągania naprawdę dobrej serii (zwłaszcza 1 i 2 część).

Pewnie tym filmem zapierdzielili serię patrząc na oceny na imdb filmwebie itp

Ja teraz czekam na:

Skyfall (bo lubię nowego Bonda)
Loopera
Atlas Chmur

i pewnie to wszystko :]
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Kosa pisze:Oglądałem również.
Hmm, nie jest zle ale to nie to...
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to komiksowośc rodem z 300 tylko, że o stokroć gorsza, albo iść w tą konwencję do końca albo nie bawić się w takie komputerowo wygenerowane krajobrazy. Swoją drogą, ciekawe by było jakby nakręcić takie 300 za scenariusz biorąc luzno nasza historię.
Po drugie, kurde, nie było czuć tej masy, tego ogromu tej bitwy, ot taka potyczka jakaś. Pan Wołodyjowski i oblężenie Kamieńca Podolskiego (chyba jeszcze dobrze pamiętam?) robiło większe wrażenie, dużo większe, tam tych Turków rzeczywiście było tysiące, tutaj mozna rzec o setkach.
Zmarnowany potencjał szarzy husarii, bo nie rozwineła swych jakby to ujac skrzydeł ;) chodzi mi mianowicie o efekciarstwo. Nie wiem jak ta bitwa dokąłdnie wyglądała, czy rzeczywiscie husaria po prostu wpadła w obóz Turecki czy zmiotła Turków przed obozem, brakowało tutaj czegoś w stylu szarzy Rohanu na Polach Pelenoru bądz odsieczy Helmowego Jaru, takiej szarży, w której kawaleria wbija się w masy piechoty i ich dosłownie miaźdzy. Skoro to miała być ogromna mega-produkcja to nawet dodanie takiej sceny wiele by nie namieszało w prawdziwości historii i przebiegu bitwy.
Film bardzo dobry... ale jako wersja TV, kinowo jak dla mnie nie stął na najwyższym poziomie jednak oglądałem go z pewnym zaciekawieniem, nie nudził mnie, czyli ogólnie jest ok.

I co znalazłem na youtubie, nowe trajlery do Potopu oraz Pana Wołodyjowskiego, zajebiste :D
http://www.youtube.com/watch?v=PJqeczqJ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=KujF-mun ... re=related
Wiesz co Kosa, jesteś nadto łaskawy dla tego filmu. Myślałem, że pełnometrażowy "Wiedźmin" nadał nowe znaczenie słowu "gniot", ale Włosi udowodnili, że da się bardziej. Liczyłem, że obejrzę porządnie nakręcony film historyczny, a tu była jakaś bajunia na kółkach w dodatku w groteskowej scenerii :x . Najlepszy był w tym wszystkim Adamczyk, po którym widać było, że podchodzi do tej produkcji z przymrużeniem oka. W dodatku za dużo było tego motywu z niemą babką i mnichem, do tego jeszcze jakieś zdarzenia nadprzyrodzone :? .

No cóż, film possał po całości, aż mlaskało i znalazł się w klasyfikacji poniżej "Ogniem i Mieczem", "Bitwy Warszawskiej", "Wiedźmina" i let's playów z Minecrafta kręconych przez gimnazjalistów, w dokładnie tej kolejności.

Trzeba będzie napisać do Mela Gibsona, bo tylko jemu w tej chwili wychodzą hiperrealistyczne filmy historyczne z ciekawą fabułą. :roll:

Obrazek
Obrazek
~Warren E. Buffett

Nicki
Plankton

Post autor: Nicki »

Mnie fascynuje ta nieudolność polskich twórców filmowych, którą widzimy w ostatnim czasie. Czy cała ekipa, która zbiera się na planie, nie ma świadomości, że tworzy gniota? Bardzo mnie ciekawi ten proces.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Nicki pisze:Mnie fascynuje ta nieudolność polskich twórców filmowych, którą widzimy w ostatnim czasie. Czy cała ekipa, która zbiera się na planie, nie ma świadomości, że tworzy gniota? Bardzo mnie ciekawi ten proces.
Jeśli pijesz do "Bitwy pod Wiedniem" to nie była to polska produkcja. Była to w zasadzie włoska produkcja. To, że Polski Instytut Sztuki Filmowej wyłożył na to badziewie dwa miliony to już inna sprawa.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Nicki pisze:Mnie fascynuje ta nieudolność polskich twórców filmowych, którą widzimy w ostatnim czasie. Czy cała ekipa, która zbiera się na planie, nie ma świadomości, że tworzy gniota? Bardzo mnie ciekawi ten proces.
Ależ oczywiście, że mieli świadomość, wiedzieli również, że robią to za spore pieniądze. Najbardziej było to widać po Adamczyku, który robił sobie jaja z własnej postaci przez cały film :lol2: . Ale prawda to, film jest kręcony według włoskiej szkoły, która widać jest wsiowa, i nawet nie próbuje wysilić się na coś ambitnego.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Popieram na całej linii. Tak sobie myślę, czy nie kupić dość figurek z okresu od zvezdy i perrych, pomalować, postawić na fajnej makiecie i zacząć kręcić amatorsko takie filmy batalistyczne :mrgreen:

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Pytanko na szybko.
Widziałem ostatnio zwiastun filmu, gdzie na całym globie został wyłączony prąd. Nie mogę sobie tytułu przypomnieć ;/ Pamięta ktoś ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Brzmi jak serial "Revolution", poki co potwornie slaby.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Byłem na "Skyfall". Równie dobry co utwór tytułowy. Właściwie mógłby to być już ostatni film o Bondzie, stanowiłby zakończenie doskonałe, całej serii.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Rzadko wchodzę ostatnio na forum figurkowe, ale tego nie mogłem zostawić bez komentarza. Proszę nie przesadzać, owszem nowy Bond jest bardzo dobrym filmem, jednakże utworom śpiewanym przez kobiety których kształtów nie da się opisać w kulturalny sposób, mówimy nie, i koniec.

PS, najbardziej się przestraszyłem jak na początku gdy biedny James wpadł pod wodę, myślałem że już po nim, jak ta ręka zaczęła go wciągać w głębiny...

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

PiotrekN pisze:utworom śpiewanym przez kobiety których kształtów nie da się opisać w kulturalny sposób, mówimy nie, i koniec.
Ludzi, którzy żyją w przekonaniu, że muzykę wykonuje się głównie dupą i cyckami nie zapraszam do rozmowy.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

No właśnie, dupą i cyckami

:)

ODPOWIEDZ