8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: malfoj »

Czy wiadomo już coś na temat podstawek pod cannony ?

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

kudłaty pisze:
Azurix pisze:Negują się. Nawet to FAQ do Rule Booka uwzględnił, ten nowy :)
Ni tyle neguja, co jak jest reroll wszystkiego (i udane i nieudane) to po prostu nie ma sensu rzucac czegos co i tak sie przerzuci, wiec rzuca sie od razu to po rerollu, gdyby sie negowało to majac dwie zasady rerollujace mozna by jedna negowac a z drugiej korzystac.
Czyli przy przerzucie 6 i hate'cie pozostaje ważna zasada, że kostkę można przerzucić tylko raz?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tak. Z pierwszego rzutu przerzucasz wszystkie 6 i wszystkie nietrafione.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

1.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow:
:arrow:
:arrow: :arrow: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

:mrgreen: robi najeżdżanie ( :arrow: pusta przestrzeń) leci na prosto i trafia w :oops: czy robimy maksymalizację

:arrow: :arrow: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

czy zostaje taki układ

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

2. mam łuczników 5 szeregów po 10(horda) i teraz z pierwszego szeregu wroga widzi tylko 8 łuczników więc z pierwszego strzela 8 z drugiego 8 i teraz z zasady salwy strzela 5 z następnych szeregów czy muszę zredukować tę liczbę o 1/5 i strzelać będzie tylko 4 z następnych szeregów

ta sama sytuacja jeśli połowa trzeciego rzędu ma zasięg a połowa nie czy dalej z salwy może strzelać 5 czy tylko połowa z tych pięciu czyli 3 po zaokrągleniu ?

3. czy jeżeli przeciwnik zrobił mi najeżdżanie i w turze w której walczymy wybił mnie do nogi czy może znowu wykonać najeżdżanie to samo pytanie jeśli wykonał pogoń i z pogoni na mnie wpadł czy jeżeli mnie wytnie czy może zrobić najeżdżanie
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 00:28 przez SiersciucH, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

1. nie maksymalizujesz
3. tak na wszystkie pytania
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Kiedys Furion tlumaczyl mi, ze nalezy maksymalizowac nawet szarze z najezdzania.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Faktycznie mój błąd. Trzeba maksymalizować, RB str 59
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

tj jeżeli robię najeżdżanie i na kostkach wyjdzie mi że najeżdżająć do przodu na tyle a tyle cali wejdę w oddział przeciwnika robię tak jakby normalną szarżę, tj obrót w strone przeciwnika dojście i domknięcie

a co by było jeśli wyjdzie tak że jak bym robił ruch przed siebie minął bym oddział przeciwnika o 2 cale np.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :oops: :oops: :oops:

czy w tym momencie mogę zrobić najeżdzanie oddziałem :mrgreen: i wejść w oddział :oops:, czy przelatuję koło niego ?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

po wygranej walce, overruna wykonuje sie w lini prostej. jesli w czasie tego 'biegu' wejdziesz w przeciwnika to dana jednostka jest traktowana jako szarzujaca, z wszystkimi warunkami szarzy. jeden wheel do 90 stopni, maksymalizacja walczacych, wejscie w odpowiednia strefe czy tez domykanie drzwi.
pamietaj, ze najpierw mierzy sie odleglosc a nastepnie rusza jednostki.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

malfoj pisze:Czy wiadomo już coś na temat podstawek pod cannony ?
Musimy jakiś konsensus ustalić, ale pracujemy nad tym.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

kudłaty pisze:
malfoj pisze:Czy wiadomo już coś na temat podstawek pod cannony ?
Musimy jakiś konsensus ustalić, ale pracujemy nad tym.
Trzymam za Was kciuki \:D/
Moje klopki nie mogą się zacząć robić dopóki nie będzie wiadomo na jakiej będą podstawce...
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Pytanie o reformy. Wypłynęło to ostatnio w trakcie powrotu z mastera. Szukałem w podręczniku i faqu. Nie znalazłem nic na podważenie tej tezy.
Ale może coś przeoczyłem.

:!: puste miejsce
:x Rat Ogr (40mm)
:shock: Szkielet (20mm)
8) Vampir BSB (20mm)

:!: :!: :!: :!: :x :x :x
:shock: :shock: :shock: :shock: 8)
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Z Vampirem stykają się 2 modele.

Czy mogę zrobić taki reform?
:!: :x :x :x
:shock: :shock: :shock: :shock: 8)

Z Vampirem styka się 1 model.
Ale generalnie reform wprowadził więcej modeli w combat, nikogo z niego nie wyłączając.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

tak

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

Kwestia podejścia i lokalnej praktyki. Wydaje mi się że generalnie takie reformy przechodzą raczej.

Purysta zasadowy może twierdzić że to nie reform i coś w tym jest, formacja jako taka się nie zmienia.

Z drugiej strony można stwierdzić że reform polega na przeniesieniu kilku (lecz nie wszystkich) kolumn po prostu, też jest to jakiś punkt zaczepienia.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Można zmniejszyć ilość modeli w kontakcie z konkretnym modelem nie zmniejszać jej z oddziałem, ale nie można się zreformować w miejsce gdzie nie stał wcześniej żaden model.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

czyli na schemacie jak powyżej rat ogry przestawiły się w miejsce gdzie nikt nie stał, czyli sądzisz, że 1 skrajny model powinien zostać w miejscu a reszte można przestawić?

tylko znowu nie ma chyba tego tak jawnie opisanego w RB.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

moja interpretacja bierze się stąd że to combat reform a nie combat move. A reform jednak powinien chociaż fragment zostawiać w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

kudłaty pisze:moja interpretacja bierze się stąd że to combat reform a nie combat move. A reform jednak powinien chociaż fragment zostawiać w tym samym miejscu.
A gdzie to jest napisane w RB/FAQ/Uściślenia?
Inna sprawa, że reformujące się szkielety przesunęły się w prawo w ramach reforma, zostając w jakiejś części w starej pozycji (ale max 1 kolumną).
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

To jak pojedynczy model walczy z na przykład horda, to czy może się zreformować tak, żeby nagle się stykać z magiem, który stal p drogiej stronie?
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

WojtuśŚ pisze:To jak pojedynczy model walczy z na przykład horda, to czy może się zreformować tak, żeby nagle się stykać z magiem, który stal p drogiej stronie?
Możesz zmienić facing i na tym koniec.
Pojedyncze modele a Combat Reform
Pojedyncze modele mogą tylko zmienid facing za pomocą combat reform. Nie można ich przesuwad na boki za pomocą tego manewru. Jeżeli model ma nie kwadratową podstawkę i chce zmienid facing, to musi zachowad nowy środek jak najbliżej jego środka przed Combat Reform.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Zablokowany