Mastery 2013 - dyskusje

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Kalesoner
Szczur Królów

Re: Mastery 2013 - dyskusje

Post autor: Kalesoner »

Bielsko biała 3
Tychy 2
Opole 1
Kozłów 2
Katowice 1
Wrocław 4

Zaliczone turnieje na Śląsku, mam nadzieję, że bez wielkich pomyłek. To nie jest dużo...

Moim zdaniem dobrze będzie jak się nic nie będzie zmieniało w tej kwestii, mówię to subiektywnie i interesownie, ale takie jest życie.
Obrazek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Sztuczne rozdrobnienie głosów nie jest żadnym problemem, w Poznaniu naprawdę możemy przy ilości graczy śmiało wygenerować dodatkowe ośrodki, tylko po co? Przy czym te ośrodki będą miały własne miejscówki i autonomiczne bazy terenowe, ale nie o to chodzi (w końcu jakby nam zależało wzięlibyśmy miejsce za mastera). Chodzi o to żeby te głosy reprezentowały faktycznie jakiś ośrodek a nie udział w miejscówce. W Poznaniu odbywają się w roku ponad 24 turnieje (z których większość nie jest zgłaszana), nie wierzę żeby była to ilość nieosiągalna dla Warszawy, no chyba, że nie ma komu tego organizować.

Aktywny ośrodek, który budzi się na lokalną/ligę lokalną raz na 4 miesiące to jednak trochę przesada. Ja bym osobiście proponowałbym trochę inny zapis, minimum 4 lokale na których zagrało w sumie nie mniej niż 80 (niekoniecznie różnych) osób. Wtedy z jednej strony nie pozwoli ta zmiana jakimś zrzeszeniom kilku kumpli w Plewiskach robić u siebie 3 kluby, a z drugiej strony dla dużych ośrodków to tylko limit turniejów.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

ten limit brzmi rozsądnie, ale nie 80 a 64 (limit lokala to dziś 16 osób)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Kalesoner
Szczur Królów

Można topic wydzielić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Moim zdaniem dyskusja czy miejsce na LL powinno być od 3 czy 4 zaliczonych turniejów jest mocno spóźniona. Liga kończy się za miesiąc i podejmowanie decyzji w obecnej chwili jest słabe.

Kalesoner - nie bardzo zrozumiałem Twojego posta o zawyżaniu frekwencji przez Butana. Ironia? :) Butan od dłuższego czasu nie zajmuje się organizacją turniejów w Krakowie ;)
Wisła Kraków.

Kalesoner
Szczur Królów

Sevi, to była taka mała prowokacja, śmieszne oskarżenia Butana o sztuczne zawyżanie ilosci klubów vs moje śmieszne oskarżenia o zawyżanie frekwencji. Butan się połapał, jest luz.
Obrazek

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Sevi pisze:Moim zdaniem dyskusja czy miejsce na LL powinno być od 3 czy 4 zaliczonych turniejów jest mocno spóźniona. Liga kończy się za miesiąc i podejmowanie decyzji w obecnej chwili jest słabe.
Wszelkie dyskutowane zmiany dotyczą przyszłego sezonu. Absurdem byłoby wprowadzanie ich na obecny.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

oczywiscie, że na przyszły!
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

Moc głosu w lidze można rozważyć też poprzez liczbę wygenerowanych punktów do ligi. Ktoś zrobił 1 turniej na 40 osób, a inny 3 x 10. Pierwszy nie ma głosu mimo że przyciągnął więcej ludzi i to różnych, nie 3 x tych samych. Wtedy 1 głos na ośrodek równy liczbie tego co dał lidze.

Pamiętajcie że liga to kilkaset graczy, nie sam top. Ograniczenia proponowane uderzą w rozłożenie ośrodków gry. Zwyczajnie większość graczy jednak gra dla zabawy, ligę mając w tle jako smaczek. Rozkład singli czy drużynówek jest naturalny, wynika z możliwości klubów. W tym roku mamy możliwość zrobienia singla (stąd podchodzę do pomysłów na luzie), rok temu jeszcze nie. Od tego są głosowania by docierać rozłożenie i formaty.

Pytanko. Proponowane pytania różnią się przy masterach i lokalach przy liczeniu punktów, wynika z nich że mastery mają inny sposób ich liczenia. Prawda to?
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Oczywiście że na przyszły, nie na obecny, ale czy nie jest za późno na takie zmiany w tym momencie?
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Miesiąc do rozpoczęcia kolejnego sezonu to jest idealny czas na zmiany.

PS. Czy obecna liga kończy się wraz z ostatnim masterem czy z końcem roku kalendarzowego? Ktoś to wie? ;-)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

liga się chyba zawsze kończy wraz z końcem ostatniego mastera

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Odkopałem specjalnie głosowanie:

Sam pisząc pytania na głosowanie tak sformułowałeś pytanie nad którym głosowaliśmy:
Dymitr pisze:2. Jeżeli termin rozpoczęcia nowej ligi zmieni się na okres styczeń/luty to czy chcesz aby najbliższy sezon trwał:
a) do końca 2012 roku, czyli ok 7 miesięcy (od maja do grudnia)
b) do końca 2013 roku, czyli ok 19 miesięcy
I przegłosowaliśmy opcję a), zatem po mojemu "do końca 2012 roku" oznacza że liga kończy się z końcem roku, 31 grudnia.

Po zakończeniu głosowania Jankiel tak je podsumował:
Oddano 27 głosów, głosowanie jest ważne.

Liga kończy się w grudniu (tak by wynikało z treści głosowania), najbliższa trwa do końca 2012 r.
Ciągle była mowa "do końca 2012 roku" a nie "do ostatniego mastera 2012 roku".
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dla mnie logicznym jest że do końca 2012 roku - do 31 grudnia as Karli said.
Gdyby ostatni master był 1-2 grudnia to dalsza częśc miesiąca byłaby w niebycie?
Wisła Kraków.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

@Misiek. Master ma w algorytmie liczenia punktów 250pkt przyznawanych liniowa zależnie od zajętego miejsca i 50 wykładniczo dzielonych na top by zwiększyć różnicę na czołowych miejscach.

@Sevi. Dlaczego miałoby być zbyt późno by zmieniać zasady przyznawania miejsc na LL na sezon 2014? To z jakim ty chcesz to wyprzedzeniem robić? Masz już plany by wyprzeć mojego syna z LL? Sezon 2013 się nie rozpoczął, mamy do tego czasu przeszło miesiąc więc spokojnie możemy majstrować przy liczeniu punktów/przydziale miejsc.

@Lohost. Problem polega na tym, że obecny system promuje dzielenie dużych klubów na mniejsze filie, co jest chore. Ja sam jak się na maxa zepnę to mogę tworzyć 5 klubów przy ilości lokali/lig, które robię, co nie jest zdrowe. Owszem ograniczenie 4 lokali i 64 osób uderzy w ośrodki, które mają średnią frekwencję poniżej 16 osób (sam taką mam niestety ostatnio), aczkolwiek powoduje to, że nie każdych 4-6 kumpli może mieć "ośrodek". Natomiast jeżeli przez lokale danego klubu nie przewija się rocznie 64 osoby to coś nie gra. Albo jest to mikrośrodowisko które musi się połaczyć na jakiś czas z innym aż się rozwinie, albo udziałowcy miejscówki. Celem tego ograniczenia jest wzmocnienie tych ośrodków, które nie bawią się w sztuczne mnożenie bytów.

Kod: Zaznacz cały

Terminy Ligi
1.1 Rozgrywki ligowe odbywają się sezonowo.
1.2 Na sezon ligowy składa się dziesięć turniejów klasy master oraz dowolna liczba turniejów lokalnych.
1.3 Sezon ligowy rozpoczyna się 1 stycznia.
1.4 Zamknięcie sezonu ligi następuje 31 grudnia.
To jest cytat z regulaminu, nawet jeżeli były jakieś niedopowiedzenia to regulamin wisi od jakiegoś czasu.

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Kudłaty - mój błąd myślałem że chodzi o następny sezon 2013. Bez spiny, spokojnie :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

@ Kudłaty.Akurat tworzeni 5 klubów w Poznaniu miało by średnie szanse powodzenie przy poprawnie zgłoszonych tylko 5 turniejach, ale nie w tym rzecz.

Co do zmian to uderzy to zarówno w mniejsze ośrodki nie generujące średnio minimalnej ilości osób na pełnego lokala, jak również w ośrodki duże, które mają x klubów i teraz jak każdy by miał zwiększyć ilość robionych turniejów to średnia osób na taki turniej by spadła.

Jeśli zbierze się 10 osób, którzy regularnie grają organizują turnieje starają się rozwinąć i rozszerzyć działalność to nie widzę powodu,dlaczego nie mieli by się wypowiadać na LL. W końcu to są aktywni ludzie nie zabierajmy im prawa głosu.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Wieczorem chciałby puścić głosowanie (będzie trwać niecałe dwa tygodni):
1.Czy uważasz, że punkty za turnieje klasy Master powinniśmy liczyć:
A.Po staremu.
B.Na wieloosobówkach cała ekipa dostaje miejsce takie jak na singlu za ostatnią osobę w drużynie. Czyli np. na parówce 80 osobowej zwyciezcy biorą jak na singlu za 2 miejsce na tej samej wielkości singlu.
C.Wstrzymuje się

2.W wieloosobówkach we wzorze jest błąd dający korzystniejszy przydział punktów na drużynówkach niż na singlach (np. na parówce 2 para dostawała więcej punktów niż 3 osoba na singlu, teraz będzie tyle samo). Czy jesteś za zmianą wzoru, aby uwzględniał wielkość drużyn:
A.Tak
B.Nie
C.Wstrzymuje się

3.Czy uważasz, że punkty za lokale powinniśmy liczyć:
A.Po staremu.
B.Single po staremu, ale na wieloosobówkach cała ekipa dostaje miejsce takie jak na singlu za ostatnią osobę w drużynie. Czyli np. na parówce 40 osobowej zwyciezcy biorą jak na singlu za 2 miejsce na tej samej wielkości singlu.
C.Wstrzymuje się

4.Czy jesteś za ograniczeniem ilości zaliczanych parowych i druzynowych turniejów klasy Master w sezonie:
A.Nie.
B.Tak, nie liczy się więcej niż X najlepszych dla danego gracza na sezon.
C.Wstrzymuje się

4a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
A. 3 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
B. 2 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
C. 1 parowy/drużynowy turniej klasy Master na sezon
D. Wstrzymuje się

5.Czy jesteś za ograniczeniem ilości parowych i drużynowych turniejów klasy Master w sezonie, które można zorganizować:
A.Nie.
B.Tak, w kolejności od największej ilości głosów mastery deklarują czy chcą być niesinglowe, reszta to single.
C.Wstrzymuje się

5a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
A. 4 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
B. 3 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
C. 2 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
D. Wstrzymuje się

6.Czy jesteś zwolennikiem zniesienie minimalnej ilości graczy (na potrzeby przyznawania 300pkt) na turniejach klasy Master:
A.Tak
B.Nie
C.Wstrzymuje się
Proszę o wszelkie uwagi.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Jak będzie traktowane DMP, gdy pojawi się limit? Będzie zajmować slot automatycznie?

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Tak. DMP zżera jeden slot. Proszę to uwzględnić podczas glosowania.

ODPOWIEDZ