Pytania początkujących i niepewnych 2
Moderator: Yudokuno
Re: Pytania początkujących i niepewnych 2
a ktoś ogarnięty może odpowiedzieć na moje pytania?
1,2,3,7 pytania.
1,2,3,7 pytania.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Chcesz kogoś ogarniętego to zapytaj w tym temacie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 15#p756715
tam czasami się udzielają ludzie z LS.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 15#p756715
tam czasami się udzielają ludzie z LS.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Infernal Puppet
- Masakrator
Stawiałbym raczej że to zbyt PG armia by się ludzie modeli pozbywali .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
pytania kociołkowe:
1. liczba ataków haga (3+1ahw+1frenzy=5), obsługa (2+1ahw+1frenzy) tak?
2. czy kociołek może rzucić błogosławieństwo (Furia khaina +1at) na siebie? i wtedy haga dostaje+1 , i obsługa po 1?
(całość wtedy by wypłacała 16 ataków?)
3. czy kociołek porusza się tak jak pojedynczy model i może pivotować i tak dalej do woli? (wiem że jako war machine nie może szarżować ani marszować)
4. a no i czy kocioł jako wyznawca khaina dostaje determinację?
2. czy kociołek może rzucić błogosławieństwo (Furia khaina +1at) na siebie? i wtedy haga dostaje+1 , i obsługa po 1?
3. czy kociołek porusza się tak jak pojedynczy model i może pivotować i tak dalej do woli? (wiem że jako war machine nie może szarżować ani marszować)
- MatthewKorona
- "Nie jestem powergamerem"
Witam wszystkich!
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o WFB, aczkolwiek jestem zafascynowany tą grą widząc grę innych i po prostu kochając klimaty fantasy. Z modelarstwem mam bardzo duże doświadczenie, więc moje problemy nie wynikają z malowania czy sklejania figurek, ale do rzeczy. Kupiłem jakiś czas temu armybooka właśnie mrocznych elfów oraz zestaw figurek "Korsarze z Czarnych Ark". Ogólnie nie grałem jeszcze w Warhammera i staram się najpierw skleić i pomalować figurki, ale mam problem wynikający z nieznajomości zasad.
A mianowicie, w księdze armii, na stronie poświęconej właśnie Korsarzom. Jest napisane.
Zasady: 2 x Wielokrotny Strzał (4 x jeśli model używa pary kusz).
Czyli mam to rozumieć, że jeśli sklejając figurkę, dam jej w obie ręce po jednej kuszy, to będzie mogła strzelić w jednej turze czterokrotnie?
I kolejne pytanie, jakie profity da mi danie jej w jednej ręce kuszy, a w drugiej zwykłego ostrza? Wtedy odnośnie figurki będzie obowiązywała zasada podwójnego strzału?
A co jeśli w dwie ręce dam po prostu po zwykłych mieczach bez kusz? Wtedy ta figurka nie będzie mogła strzelać?
Proszę o wyrozumiałość, chciałbym bardzo powoli się nauczyć zasad, odnalazłem to forum i z nadzieją zapatruje się w Waszą chęć pomocy początkującym.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o WFB, aczkolwiek jestem zafascynowany tą grą widząc grę innych i po prostu kochając klimaty fantasy. Z modelarstwem mam bardzo duże doświadczenie, więc moje problemy nie wynikają z malowania czy sklejania figurek, ale do rzeczy. Kupiłem jakiś czas temu armybooka właśnie mrocznych elfów oraz zestaw figurek "Korsarze z Czarnych Ark". Ogólnie nie grałem jeszcze w Warhammera i staram się najpierw skleić i pomalować figurki, ale mam problem wynikający z nieznajomości zasad.
A mianowicie, w księdze armii, na stronie poświęconej właśnie Korsarzom. Jest napisane.
Zasady: 2 x Wielokrotny Strzał (4 x jeśli model używa pary kusz).
Czyli mam to rozumieć, że jeśli sklejając figurkę, dam jej w obie ręce po jednej kuszy, to będzie mogła strzelić w jednej turze czterokrotnie?
I kolejne pytanie, jakie profity da mi danie jej w jednej ręce kuszy, a w drugiej zwykłego ostrza? Wtedy odnośnie figurki będzie obowiązywała zasada podwójnego strzału?
A co jeśli w dwie ręce dam po prostu po zwykłych mieczach bez kusz? Wtedy ta figurka nie będzie mogła strzelać?
Proszę o wyrozumiałość, chciałbym bardzo powoli się nauczyć zasad, odnalazłem to forum i z nadzieją zapatruje się w Waszą chęć pomocy początkującym.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
Impossible is nothing.
- MatthewKorona
Zrozumiałem przesłanie. Więc jeśli w rozpisce moja figurka będzie miała dwa miecze, to czym się będzie różnić od figurki która ma jeden miecz i kuszę? Ta, która ma dwa miecze ma jakieś premie do WW? Bo jeśli nie, to chyba nie opłaca się robić bez kusz
Impossible is nothing.
Dwie bronie ręczne dają dodatkowy atak. Powinieneś kupić rulebook, są tam opisane podstawowe zasady. Jeśli chodzi o dwie ręczne kusze, możesz je dać wyłącznie championowi korsarzy oraz postaciom - strzelisz wtedy 4 razy, ale na bardzo mały zasięg.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Ojej, ciężko Ci to tak opisać.
Robisz rozpiskę. Masz w niej 30 korsarzy z dwiema broniami ręcznymi, a masz modele korsarzy z kuszą i bronią ręczną. No i ich wystawiasz w ramach tej jednostki z rozpiski. Grasz tymi modelami na zasadach tego, co mają w rozpisce, czyli 2 bronie ręczne. Jednak wtedy nie można powiedzieć o pełnym WYSIWIGU, aczkolwiek jest to dopuszczalne i nie robi żadnego problemu. Nie jest to wtedy również prox'em. Zobaczysz, że nie zawsze będzie się to zgadzać, jak np metalowe modele shadów, które maja mieczyk i kuszę, a z AB możesz im dokupić broń ręczną lub broń wielką.
Do tego powiem tak, że kusze u korsarzy to słaby pomysł, złóż sobie z broniami ręcznymi Nie ładnie wyglądają i na polu bitewnym te kusze są słabe :]
Robisz rozpiskę. Masz w niej 30 korsarzy z dwiema broniami ręcznymi, a masz modele korsarzy z kuszą i bronią ręczną. No i ich wystawiasz w ramach tej jednostki z rozpiski. Grasz tymi modelami na zasadach tego, co mają w rozpisce, czyli 2 bronie ręczne. Jednak wtedy nie można powiedzieć o pełnym WYSIWIGU, aczkolwiek jest to dopuszczalne i nie robi żadnego problemu. Nie jest to wtedy również prox'em. Zobaczysz, że nie zawsze będzie się to zgadzać, jak np metalowe modele shadów, które maja mieczyk i kuszę, a z AB możesz im dokupić broń ręczną lub broń wielką.
Do tego powiem tak, że kusze u korsarzy to słaby pomysł, złóż sobie z broniami ręcznymi Nie ładnie wyglądają i na polu bitewnym te kusze są słabe :]
- MatthewKorona
Dzięki Panowie, o to mi chodziło. Mam rulebooka do 8 edycji, w najbliższym czasie go przestudiuje. Rozumiem już o co chodzi. Więc sklejam dwie bronie ręczne. Dzięki za szybką odpowiedź i wyrozumiałość
Impossible is nothing.
pytania kociołkowe:
3. to samo jeśli chodzi o hydre, hydra +1 at i poganiacze po +1 at?
3. to samo jeśli chodzi o hydre, hydra +1 at i poganiacze po +1 at?
2 tak
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ?
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...