Pytania ogólne v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Re: Pytania ogólne v 2.0

Post autor: FAZIK »

Lidder pisze:
Domino pisze:Czy można zrobić make way w 4 turze walki?
Nie, tylko do 3. :D
A potem dopiero w 5 :P.
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Już chłopaki moglibyście powiedzieć prawdę, że tylko w nieparzystych ;)

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

ale to też ma znaczenie kto zaczynał, wtedy jest inaczej :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Pytanie rozumiem, bo ma sens, ze względu na kolejny oczywisty i przejrzysty opis Make Way autorstwa GW. Tylko dlaczego akurat w 4? :P

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Zbierał siły przez 3 tury :mrgreen:
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

valve
Mudżahedin

Post autor: valve »

Pytanie:
1)Bohater który posiada niezłomność i nienawiść, może dołączyć do jednostki ? Jeżeli tak to czy jednostka też te zasady otzrymuje ? Czy bohater traci?

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

pytanie było wcześniej już. traci niezłomność a nienawiść jest tylko na atakach które on wyprowadza

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Mamy oddział ( :| ) z championem ( :evil: ), na który od boku zaszarżował samotny bohater ( :mrgreen: ):

:| :| :evil: :| :| :mrgreen:

Bohater nie rzuca challenge, ale champion owszem. Zgodnie z podręcznikiem samotny bohater musi przyjąć wyzwanie i jest przesuwany, o ile jest to możliwe, do kontaktu z wyzywającym, co w powyższej sytuacji musiałoby wyglądać mniej więcej tak (strzałki to puste pole):

:arrow: :arrow: :mrgreen:
:| :| :evil: :| :|

Nie mogę znaleźć w podręczniku dlaczego powyższy manewr jest niemożliwy, ktoś podrzuci stosowną stronę?
Na pierwszy rzut oka niby wszystko gra ale nagle zamiast flank szarży jest frontalna, a to przecież chyba niemożliwe żeby zmienić strefę w którą się szarżowało?

Edit:
Odpowiedź - bo uściślenie tego zabrania (thx Lidder & Furion).
Ostatnio zmieniony 23 sie 2013, o 14:51 przez Danrakh, łącznie zmieniany 1 raz.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

dosuwasz championa, dlaczego chcesz zmienic strefe kiedy szarza byla na bok
strefy zmieniasz tylko reformem jednej lub drugiej strony walczacej, challeng na to nie pozwala
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Podręcznik mówi o tym, że przyjmujący wyzwanie (w tym wypadku bohater) jest przesuwany do kontaktu z wyzywającym (championem). Fizycznie jest miejsce żeby dostawić bohatera, zatem przynajmniej w teorii manewr jest legalny. Dlatego prosiłem o wskazanie, gdzie w podręczniku jest zakaz zmiany strefy w którą się szarżowało, bo nie mogę go nigdzie namierzyć.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a nastepne zdanie mowi o tym ze jesli nie mozesz tego zrobic to dosuwasz druga strone, nie to uznajesz ze walcza w wirtualnym kontakcie
gdzie tu jest mowa o zmianie frontu? to sie robi tylko reformem po combacie jesli chcesz
zasady czytac sie powinno calosciowo a nie 1 zdanie :)

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Jeśli z jakiegoś powodu model akceptujący nie może być przesunięty, przesuwasz ten drugi z challenga. Jeśli i to nie jest możliwe challenge jest rozgrywany "wirtualnie" bez widzialnego kontaktu. Wszystko w RB 102.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

No ale z czego wynika, że tylko reformem można to zrobić, bo tam też nie znalazłem takiego zapisu?
Gdzie w podręczniku jest zasada zabraniająca zmiany strefy w inny sposób niż poprzez reform, na przykład poprzez challenge? Bo o tym zdaniu, które przytaczacie to ja wiem, tylko, że z niego wprost wcale nie wynika, że nie mogę przesunąć bohatera między strefami.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

przeczytaj dzial podstawowy, ruchy, manewry, dalej szarze i walka i combat reform
jesli cos nie jest napisane ze jest dozwolone to jest zabronione, to az takie proste :)

challenge nie sluzy do zmiany strefy, bo to normalny combat i podgela zasadom combatu, nie zmieniasz strefy, dopiero reform po walce na to pozwala
przemysl sprawe :)

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Widzisz, spędziłem godzinkę szukając tego w rulebooku ale nie widzę nigdzie zasady zabraniającej przesunięcia w opisanej przeze mnie sytuacji bohatera ze strefy bocznej do strefy frontalnej. Natomiast zapis przy challengu mówi o przesunięciu wyzwanego do kontaktu z wyzywającym, więc de facto jest przyzwolenie na taki manewr wynikające z zasad challenga, o ile nie ma zasady, która np zabraniałaby zmiany strefy w inny sposób niż poprzez reform. I właśnie o wskazanie takiej zasady proszę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

odpowiedz sobie na jedno wazne pytanie :) gdzie jesteś - w walce
zasady walki sa opisane, wyznaczenie strefy, szarza dostawienie i rozegranie walki
w trakcie rozegwania walki jest pojedynek
po rozliczeniu walki jest combat reform

graj jak chcesz, bedziesz sie przy tym upierac na turnieju to sedzia cie naprostuje :)
uczepiles sie jednego zdania ktore wyrwane z kontekstu pozwala ci na ten ruch

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Misha, raz jeszcze (ale tym razem uważnie) przeczytaj post z moim pytaniem zamiast tłumaczyć mi, że mnie sędzia naprostuje.

Po to zadaję pytanie tutaj, żeby ktoś mnie oświecił i żebym nie musiał sędziego na turnieju kłopotać.
Bez obrazy, ale najwyraźniej nie masz pojęcia skąd wynika zakaz zmiany strefy w sposób opisany przeze mnie, więc zanim napiszesz kolejnego posta postaraj się znaleźć w rulebooku stosowną zasadę, żebyś mógł się podeprzeć cytatem, ok?

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Wszystkie zasady w Warhammerze są tak skonstruowane że na coś zezwalają. Jeśli nie ma na coś zezwolenia to znaczy że nie możesz tego zrobić. Możesz przesunąć, ale nie możesz zmienić facingu bo go określiłeś w innej fazie.

Prosty przykład że Twoje rozumowanie jest błędne.

Dwa oddziały walczą frontami do siebie. W każdym na przeciwległych rogach jest bohater. Robię challenge. Ty przyjmujesz, wyciągasz swojego bohatera z oddziału i przystawiasz się do mojego bohatera, ale na jego flance oraz na flance mojego oddziału.
Wszystko zgodnie z tym co proponujesz.

:mrgreen: :D :D :D :D :D
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :twisted:

:twisted: :mrgreen: :D :D :D :D :D
--- :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Ba, można by nawet go dostawić na tył oddziału! :P.

:twisted:
:mrgreen: :D :D :D :D :D
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Jak myślisz ile osób by na coś takiego przystało?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

:D wybacz
nie jestem w stanie ci pomóc jeśli nie rozumiesz podstaw rozgrywania walk w tej grze
proponuje przeczytaj dział szarże i close combat, ale pewnie już to zrobiłeś i dalej nie ma to dla ciebie rąk i nóg

może ktoś inny ci powie bardziej łopatologicznie, że challeng jest częścią CC, którego strefy określono w trakcie szarży
a sam opis pojedynku nie pozwala na proponowany przez ciebie ruch :) - zmianę strefy

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

FAZIK pisze:(...)Prosty przykład że Twoje rozumowanie jest błędne.(...)
Otóż bohater nie może opuścić oddziału będącego w walce (mały podręcznik, str. 101, piąty akapit), nadto oddział musi trzymać formację (str. 5 mały podręcznik), zatem analogia nietrafiona, bo przedstawiony przez Ciebie manewr jest nielegalny w świetle przytoczony przeze mnie zasad.

Natomiast wciąż żaden z Was nie przedstawił dowodu na to, że zdanie "if a character accepts the challenge, move him into base contact with the challenger" nie pozwala na przesunięcie wyzwanego pomiędzy strefami.

Żeby byłą jasność, bawię się tu raczej w adwokata diabła, bo jestem przekonany, że skądś ten zakaz wynika, tylko nie mogę go znaleźć.

@misha
Jasne, strefy określono, szarża została wykonana na określoną strefę, pojawia się zasada, która umożliwia przesunięcie bohatera, z czego zatem wynika niemożliwość jej zastosowania - cytat ludzie, cytat, ogólnikami to sobie możemy popierdzieć w temacie o rozluźnianiu i spinaniu pośladków ;)

Zablokowany