Nowy FAQu

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Nowy FAQu

Post autor: Naviedzony »

Remo pisze:
Naviedzony pisze:Ach, ten Warhammer, taki kiepski, taki niedopracowany, taki drogi, taki brzydki... A, nie! Czekajcie! Przecież wszyscy w niego gramy, mimo, że nikt nas do tego nie zmusza! :wink:
Tak po prawdzie to mało kto z Was gra w Warhammera jako takiego - najczęściej za zgodą ogółu gracie w jego modyfikacje co najwyżej. :wink:

Swoją drogą to ciekawe, że wszyscy Ci, którzy śmieją się z narzekań klimaciarzy lub pseudoklimaciarzy i mówią: "to nie pradziwy świat tylko gra, takie są zasady, nikt Cię nie zmusza do grania" sami się ciężko popłakali kilka razy jak ktoś im 2 hydry wystawił lub nie daj Boże 3 armaty i grają głównie na okrojone zasady Warhammera stworzone przez tych którzy popłakali się jeszcze bardziej chyba. To jak? Gramy w tego kiepskiego i niedopracowanego co to nikt nas nie zmusza czy chowamy się pod spódniczkę euro? :wink: Jak widać każdy kij ma dwa końca ale mało kto potrafi to dostrzec.
W sumie to ja prawie nie gram turniejowo, a prawie wyłącznie na domówkach. Moi znajomi raczej czują klimat, nie proksujemy, a wystawienie dwóch engine'ów jest nie do pomyślenia. Przecież Engine of the Gods to takie wyraźne centrum armii, mityczna, legendarna maszyneria bogów, z jakiego powodu miałyby być dwa? Ale z kolei armaty to już nie jest takie oczywiste. Na co komu jedna armata. Jak już brać artylerię, to niech chociaż przypomina artylerię. ;) Wszystko to kwestia podejścia.

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Cóż, uważam, że dla GW balans armii, a tym bardziej wydanie wszystkich booków w jednym momencie po prostu się nie opłaca. Warmaster jest grą, która uchodzi za jedną z najlepszych "ze stajni", wydana jako zamknięta całość, ze wszystkimi armiami w jednym miejscu, na dodatek nieźle zbalansowanymi [do tego jest bazą dla całej rodziny gier]. Pomimo intensywnej promocji i próby wylansowania ponad produkt sezonowy nie wytrzymała konfrontacji z rynkiem i została "spółkana" do SG, a później w praktyce niebyt.
Nic tak nie nakręca sprzedaży jak kolejna edycja wywracajaca kompozycję i balans do góry nogami i nowy AB, z nowymi turbo-rzeźnikami. Może kilku graczy odejdzie, ale na ich miejsce pojawią się nowi, z pustymi półkami na modele i pełnymi portfelami. "Prawdziwi gracze turniejowi" (podobieństwo do "prawdziwych Polaków" czysto nieprzypadkowe) w większości popsioczą, popłaczą i po dwóch przegranych turniejach Ś(w/n)ięty gniew zmaleje jak ptaszek na mrozie i w większości pobiegną po nowe jednostki lub całe nowe armie.
Spotkałem się nawet z kontrowersyjną teorią, że niechlujne zasady też per saldo źle nie wpływają na sprzedaż. FAQu, Q&A itp. podtrzymują zainteresowanie systemem, na zasadzie "nie ważne czy dobrze czy źle, byleby się o nas mówiło".
Sorry Winnetou, biznes to biznes....

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Ech. Czyli ogólnie, jeśli dobrze rozumiem, gracze którzy grają głównie gry domowe czepiają się o uściślenia pisane wybitnie pod grę turniejową? Panowie, ogarnijcie.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Ushi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ushi »

kudłaty pisze:Pociski typu siła 2 no armour save lub łuk WE stały się istotnie mniej syte, testy T też.
bless pisze:Doom Diver, fanatycy, pumpwagon z kasowaniem sejwa. Wszystko rani teraz o jeden gorzej.
Wybaczacie ale nie ogarniam. Gdzie to znajdę w tym nowym FAQ-u ?
Pozdrawiam
Ushi

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

FAQ do podręcznika głównego, zapis o monstrous cavalery.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

MKG pisze:
Dębek pisze:Ej Klimaciarze, a nie przeszkadza wam przypadkiem gra na tury.
No offence, ale jak to możliwe, że jedna armia stoi i się patrzy, podczes gdy druga ją w tym czasie zajeżdża i ostrzeliwuje z maszyn i magii. Istne wariactwo, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością i taktyką. :mrgreen: :wink:
Mnie przeszkadza. Alterrnatywna aktywacja jest IHMO lepszym rozwiązaniem w większości bitwniaków.
Tyle że nie w battlu. Inaczej miałbyś po jednej pełnej turze: szarżę w bok, szarży w bok, szarży w bok, szarży w dupę... :) Ale gdyby mieli alternatywną aktywację w 40K to byłby to naprawdę niezły sytem (wychodzi ze mnie stary Warzonowiec :) ).

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Po polsku mamy taki ładny przymiotnik jak "naprzemienna". Po polsku "alternatywny" nie znaczy "naprzemienny" :P (a jak sądzę o to chodzi)

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

szeszej pisze:Po polsku mamy taki ładny przymiotnik jak "naprzemienna". Po polsku "alternatywny" nie znaczy "naprzemienny" :P (a jak sądzę o to chodzi)
Czuję się poprawiony - you're right :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

nie wiem czy bylo, ale FAQ zmienilo zasady uciekajacych modeli, nie moga dispelowac i korzystac z magicznych itemow, wcześniej zdaje się mogly jak mnie pamięć nie myli

jest jakaś wersja FAQ 1.6a
Q: Can a fleeing model dispel spells or use magic items? (p24)
A: No.
oraz przywrócili opis Power Scroll'a o połowieniu casting value
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

misha pisze:nie wiem czy bylo, ale FAQ zmienilo zasady uciekajacych modeli, nie moga dispelowac i korzystac z magicznych itemow, wcześniej zdaje się mogly jak mnie pamięć nie myli

jest jakaś wersja FAQ 1.6a
Q: Can a fleeing model dispel spells or use magic items? (p24)
A: No.
Nareszcie.

ODPOWIEDZ