nety vs impacty

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Hmmm.
Po wylaczeniu logiki i przeczytaniu argumentacji, sklaniam sie do wersji DaBossa.

A raczej po wlaczeniu logiki - ale strikte informatycznej.

To wyglada tak - na polu bitwy mamy powiedzmy 5 combatow. Prawda?

Zaczyna sie faza walki. Begin combat phase.
Jesli NG z sieciami na stole -> rzuc sieci.
W tym samym momencie.
Potem, wybierz pierwszy combat. Rozegraj go.
Jesli jest kolejny -> rozegraj drugi.
Itd.

Wiec przed rozpoczeciem jakiegokolwiek combatu rzucamy.

Bo impacty wyplacamy dopiero przy podejsciu do rozstrzygania konkretnej walki - wiec jesli zadecydujemy ze szarza rydwanu bedzie rozliczana jako ostatnia, piata walka - to dopiero pod koniec tury walki impacty leca.
Za to netsy na kazdy oddzial - na samym poczatku tury.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

@truepunk

Dokładnie;)

Należy jeszcze zwrócić uwagę że nety działają do końca fazy walki a co za tym idzie w przypadku gdy np rydwan lub cokolwiek innego wygra walkę i wpadnie z pogoni w inny oddział -to oddział ten ciągle ma siatki na sobie mimo że nie ma już oddziału który te siatki rzucił.

PSz
Falubaz

Aha chciałem jeszcze dodać że argument w stylu: rydwan jest szybszy,itd. to w takiej dyskusji żaden argument.

Rozmawiamy o zasadach które niestety nie zawsze stoją na straży logiki

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Aha chciałem jeszcze dodać że argument w stylu: rydwan jest szybszy,itd. to w takiej dyskusji żaden argument.
Ale mam nadzieję, że nie do mnie bo ja podałem cytaciki i się do nich odniosłem :wink:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

PSz
Falubaz

@TomCio

Nie, nie do Ciebie.:)
Ty podałeś cytaty i podszedłeś rzeczowo.

A co teraz sądzisz jak TruePunk taki ładny przykład podał?

Awatar użytkownika
Gelo
Chuck Norris

Post autor: Gelo »

Daboss ma racje, jeśli w cytacie impactów jest "very beginning" to oznacza że może być jeszcze jakiś very very beginning, i very very very... very beginning. Natomiast "At the start" odnosi się do startu czyli momentu w którym zaczynamy(w jednym punkcie) a nie w jakimś punkcie na odcinku czasu na którym występuje kilka "beginnsów"

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Gelo, nie bredź, z łaski swojej.

very (EXACT)
adjective [before noun]
(used to add emphasis to a noun) exact or particular.
Nie ma czegoś takiego jak Very very beginning.
"The very beginning" to sam, samiutki, dokładny początek.

To czy działają pierwsze siatki, czy impacty - nie wiem. W sumie CC phase a combat to co innego. I jeśli patrzeć na to pod tym kątem, to siatki miałby pierszeństwo.
Uerph.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

:roll:
cos mi powaznie kuleje wasza interpretacja...

chariot ma:
"ble ble ble... even before challenges are declared... ble ble ble"

challenge:
" In ech turn before working out any close combat..."

The Close Combat Phase:
-pick any one of the combats on the table and resolve it,..."

skoro chellenge sa przed rozpatrzeniem jakiegokolwiek kombatu a impacty sa nawet przed chellengem to znaczy ze dziala na poczatku. widzisz gdzies faze "Begining of Close Combat Phase"? nie? to znaczy ze jak tylko faza combatu sie zaczyna impacty wyplacaja hity. nie ma czegos takiego za siatki lataj od razu na wszystko na stole w jednym momencie. to bzdura i juz. I dalej gdyby autorzy chcieli aby siatki szly na samiutkim poczatku to napisaliby Close Combat Phase a nie close combat phase... jedno do drugiego ma sie wiecie jak... jak z malej to combat unitow jak z duzej to CALEJ fazy... jak jest w AB?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Siatki przed impactami? Kogoś ostro po... :roll:
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

DaBossa pisze:Aha chciałem jeszcze dodać że argument w stylu: rydwan jest szybszy,itd. to w takiej dyskusji żaden argument.

Rozmawiamy o zasadach które niestety nie zawsze stoją na straży logiki
ok jak rozumiem nie bedziesz mial nic przeciwko, zeby jesli jakis oddzial wpadnie w combat z overruna/prsuita to na niego siatki nie beda mogly dzialac w takim wypadku? (cytatow poszukam jak bede mial czas... mam dziwna wrazenie, ze nie masz racji mimo wszystko...)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

dobry argument Shino...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

wolalbym zeby siatki dzialaly przed impactami
ale to na zasadzie wolalbym

schemat poszczegolnych etapow danych faz sie nie zmienil od 6ed(z tego co mi wiadomo)
z wyj.tego ze walki/testy psychologii odbywaja sie kolejno(a nie symultanicznie)
a tam faza CC zaczynala sie od impactow

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Shino:
Trafiles w sedno - w tej turze walki nie rzuce sieci po gonieniu/overrunie, bo nie bedzie to start fazy walki..

Tez mi sie to srednio podoba. Ale przeczytanie doslowne wskazuje nam co i jak dosc skutecznie - wiec nie tworzmy polhammera ; p

Nad argumentami bigpasiaka zastanowie sie po drugiej kawie i wtedy cos odpowiem

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

dziekuje :)

Abandoned

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Shino pozamiatał :D
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

nie tyle pozamatal co dal dobry argument. a swoja droga... siatki dziaja do konca combat czy Combat Phase? bo jak wiecie to istotna roznica...

Abandoned

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Tomash pisze:Shino pozamiatał
Amen.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
blundi
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: blundi »

Najlepsze, że ten argument działa w obie strony ;)
Ciekawe, czy można udowodnić, że rydwan wpadający z pursuit czy overruna nie zadaje impact hits . . .
A skoro tak nie jest (to oczywiste) to dalej nie wiadomo, co jest pierwsze.
Shino udowodnił, że Truepunk podał złą argumentację (pierwszy post na tej stronie), ale nie rozstrzygnął definitywnie co jest pierwsze.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

akurat rydwan zadaje impacty...to jest nawet w RB w opisie rydwanow

PSz
Falubaz

Kolejno

@Shino - no widocznie nie będą działać w takim przypadku nety ( bywa) Swoją drogą "Blundi" ładnie pokazał pułapkę - jakoś wydaje mi się że każdy by krzyczał że niwelowanie w taki sposób impactów to polhammer.

@Bigpasiak
1. - nety działają do końca fazy walki.
2 - napisałeś:
chariot ma:
"ble ble ble... even before challenges are declared... ble ble ble"
Istotne jest te drugie ble ble co wcześniej już napisał TomCio
Impacty:

"This hits are inflicted at very beginning of the combat, even before challanges are declared and befor any model get to attack. Any wounds caused by the charging chariot count towards combat resolution as normal. Remove any casualties as detailed in the Close Combat section. Like other casualties of close combat, models killed by impact hits do not get to fight"
3- napisałeś
challenge:
" In ech turn before working out any close combat..."
dodam że kończy się to następująco - "...,each side is allowed to issue chalanges"
Chyba się zgadzasz że WYZYWANIE nie jest atakowaniem.
Dalej w rozdziale "Pojedynek" a dokładnie w "fighting a challange" jest napisane " When combat is worked out, these two will fight together"
4 - Napisałeś:
The Close Combat Phase:
-pick any one of the combats on the table and resolve it,..."

Ja tutaj widzę że pisze że CC phase składa się z iluś tam combatów. Kurka mogli precyzyjniej dopisać że chodzi o szereg "close combatów". Ale Panowie ( Panie) nie róbmy polhammera i nie czepiajm się wszystkiego. Dotyczy to również tego czy piszą to z dużej czy małej litery, zwłaszcza że na stronnie 10 jest napisane "During the close combat phase all troops in close combat fight"/. Sorki ale autorzy nie zwrócili uwagi na tą subtelną różnicę.

@Szczurza Juha
Anglistą ani polonistą nie jestem ale wydaje mi się że dokłądnie tak samo można by napisać że w naszym języku nie można używać stwierdzenia "bardzo,bardzo,bardzo podobał mi się ten film". Użycie takiego powtórzenia działa na zasadzie dodatkowego wzmocnienia wypowiedzi.

@Gelo
Właśnie tak samo uważam. Każdy może jeszcze próbować jeszcze wpychać przed punkt startowy coś jeszcze ale raczej nie powinno się mu to udawać. To takie gadanie że tuż przed Wielkim Wybuchem, jeszcze jeszcze coś było. Sorki, ale nie nie było. Zaraz po tym można mówić że coś się zaczeło, że coś było na początku, coś innego na bardzo początku, inne na bardzo bardzo początku a inne miało to w dupie i było póżniej np. teraz.

ODPOWIEDZ