smartfony jakie polecacie
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: smartfony jakie polecacie
Ja od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Motoroli Defy. Początkowo wiadomo -sceptyczne nastawienie do przebajerowanego koma, a potem okazało się ze jest bardzo poręczny. Stosunkowo nie jest drogi i co ważniejsze nie jest wielki jak glaxy. Największym plusem jest to imo że jest wytrzymały i wodoszczelny
http://www.youtube.com/watch?v=VQciWOON ... ure=relmfu
Moja oferta malarska:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 75#p136275
Hellfire Studio:
http://www.hellfirestudio.com.pl
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 75#p136275
Hellfire Studio:
http://www.hellfirestudio.com.pl
Mam wrażenie, że większości mankamentów opisanych przez Ciebie w nowszych fonach/wersjach androida już nie ma. Chyba że to ja mam tak zaniżone wymagania i mi wszystko odpowiada Klawiatura wirtualna jest u mnie, z tego co się przyglądałem, bardzo podobna do iPhonowej, a swype jest niesamowity, choć teraz już zaczęli go robić też pod IOSa, więc tu się wyrównuje.JaceK pisze:iPhone 4.
Nie jest najtańszy, ale w praktyce niesamowicie intuicyjny.
Ma fantastyczny design i daje wszystko co trzeba, bez niepotrzebnej komplikacji.
Dla odmiany mam HTC Wildfire (służbowy) i jakoś nie mogę go polubić.
Niby wszystko OK, ale design (wewnątrz i na zewnątrz) gorszy znacznie, dużo jest minimalnych słabości (np. wpisanie firmy do kontaktu jest bezcelowe, bo nie widać jej na liście) i klawiatura, która zasłania 2/3 ekranu przez co nic na nim nie widać i trzeba chować klawiaturę co chwila - słabe.
Mam świadomość, że HTC (a raczej Android) daje wiele możliwości, których nie ma iPhone, ale szczerze to ich realna użyteczność jest nieduża.
Obsługa gMaila na HTC (w stosunku do iPhone'a) - słabiutka.
No i kiepskie wyświetlanie stron www - słabo wygładza fonty, brak możliwości przewinięcia do góry strony 1 klikiem i wiele innych małych rzeczy.
Wiem, że wiele osób nienawidzi iPhone'ów z jakichś absurdalnych przyczyn, ale jak patrzę na HTC to jest to dla mnie jeden wielki rip-off. Czasem lepszy, częściej gorszy. Ale wciąż blisko plagiatu.
A...przy Androidzie, trzeba dużo za dużo, jak dla mnie, zmieniać ustawienia.
Aplikacje w tle to już w ogóle jest jakaś bzdura.
Przeglądarka internetowa jak dla mnie bardzo si, ale to, z tego co pamiętam, wprowadzili dopiero w moim telefonie, całkiem możliwe, że Wildfire ma coś słabszego. Anyway, teraz jest na tyle dobre, że często nie chce mi się podchodzić do kompa, tylko serfuję z telefonu i nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
Aplikacje w tle też sobie chwalę, możesz napisać co dla Ciebie jest w nich nie tak?
Kupując telefon zastanawiałem się właśnie nad iPhonem i Desire HD, wybrałem to drugie i jak dotąd nie żałuję ani trochę.
Tu jestem całkowicie przeciwnego zdania. Telefony bez dotykowych ekranów dla mnie już nie istnieją. A przynajmniej nie powinnymlepkows pisze:Edit: Dotykowy ekran to oddzielna kupa gówna. Nigdy więcej.
Duży ekran + wygodna dotykowa obsługa to podstawa.
Nie ma czegoś takiego jak wygodna dotykowa klawiatura. No, chyba, że komuś ołówki zamiast palców z dłoni wystają i nie ma problemu z tym, że obecność klawiatury zmniejsza ekran o minimum połowę. Jedyny patent jaki uznaję dla telefonów z dużym wyświetlaczem to to, co mają niektóre Xperie - klawiatura wysuwana spod ekranu.Tu jestem całkowicie przeciwnego zdania. Telefony bez dotykowych ekranów dla mnie już nie istnieją. A przynajmniej nie powinny
Maciek
Aplikacje w tle są problemem o tyle, że nie mam kontroli nad rozmiarem transferu.
W przypadku ograniczonej paczki danych to jest problem.
Celowo podałem model telefonu, żeby nie było wątpliwości do czego odnoszą się moje zastrzeżenia.
Co do ekranów dotykowych i uwag mplekowsa - miałem w rękach kilka starszych smartphonów, np. LG, i tam rzeczywiście ekran dotykowy to był dramat. Ale że ich jakość znacznie wzrosła, to może jednak warto podejść do tematu jeszcze raz?
Ale dla tych co nie lubią - Black Berry jest super, są też chyba jakieś modele HTC z klawiaturą pełną wysuwaną.
Jak często piszesz maile, to naprawdę warto mieć klawierkę i żadna dotykówka jej nie zastąpi.
W przypadku ograniczonej paczki danych to jest problem.
Celowo podałem model telefonu, żeby nie było wątpliwości do czego odnoszą się moje zastrzeżenia.
Co do ekranów dotykowych i uwag mplekowsa - miałem w rękach kilka starszych smartphonów, np. LG, i tam rzeczywiście ekran dotykowy to był dramat. Ale że ich jakość znacznie wzrosła, to może jednak warto podejść do tematu jeszcze raz?
Ale dla tych co nie lubią - Black Berry jest super, są też chyba jakieś modele HTC z klawiaturą pełną wysuwaną.
Jak często piszesz maile, to naprawdę warto mieć klawierkę i żadna dotykówka jej nie zastąpi.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
+1Skaven pisze:Ja od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Motoroli Defy. Początkowo wiadomo -sceptyczne nastawienie do przebajerowanego koma, a potem okazało się ze jest bardzo poręczny. Stosunkowo nie jest drogi i co ważniejsze nie jest wielki jak glaxy. Największym plusem jest to imo że jest wytrzymały i wodoszczelny
Zresztą zainwestowanie w jakiś pokrowiec nie jest wielkim wydatkiem, a dodatkowa ochrona przy takich telefonach zawsze mile widziana. Potwierdzam, że Defy jest wytrzymała. Jednak nie chce sprawdzać jej wodoszczelności, nie potrzebne ryzyko. Generalnie polecam !
A tak na marginesie, Skaven wiesz może dlaczego gdy wgrywam jakieś albumy muzyczne to mam problem z zaktualizowaniem ich oraz gdy włączam po takiej operacji odtwarzacz, komórka się zawiesza. Any idea ? (i to jest w sumie jedyny minus na jaki wpadłem, chyba że to wina zbyt dużej karty pamięci)
Pozdrawiam, Żubr.
Brat ma Samsunga z taką klawiaturą i też porażka. Nie jestem stary, ale zdecydowanie wolę tradycyjne telefony.mlepkows pisze:Nie ma czegoś takiego jak wygodna dotykowa klawiatura. No, chyba, że komuś ołówki zamiast palców z dłoni wystają i nie ma problemu z tym, że obecność klawiatury zmniejsza ekran o minimum połowę. Jedyny patent jaki uznaję dla telefonów z dużym wyświetlaczem to to, co mają niektóre Xperie - klawiatura wysuwana spod ekranu.Tu jestem całkowicie przeciwnego zdania. Telefony bez dotykowych ekranów dla mnie już nie istnieją. A przynajmniej nie powinny
Maciek
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
Klawiatura fizyczna rządzi! Mam Samsunga Galaxy 551, "android dla ubogich", ale najbardziej w nim lubię właśnie klawiaturę, wygoda pisania rekompensuje z nawiązką niewielki (3,2") ekran.
JaceK - wszystkie problemy które wymieniłeś są rozwiązywalne przy pewnym poznaniu Androida:
- na design zewnętrzny nic nie poradzę, design wewnętrzny to kwestia wersji OS-a, launchera i skinów do aplikacji
- klawiatura zasłaniająca część ekranu - sam tego nie lubię, ale modele klawiatury ekranowej można zmieniać, by dostosować ją do własnych potrzeb
- obsługa Gmaila - zależne od aplikacji
- przeglądanie stron WWW - j/w
- aplikacje w tle - podstawa całego Androida. Jeśli Ci przeszkadzają to oczywiście są aplikacje, które się tym zajmą i będą killować Ci procesy i czyścić pamięć
- kontrola nad transferem - również są od tego aplikacje.
Właśnie mnogość aplikacji jest siłą Androida i jednym z czynników,które stawiają go imho nad pozostałymi OS-ami. Ale fakt, nie prowadzi usera za rączkę jak np. Symbian, trzeba przy nim trochę posiedzieć, nie jest to telefon który dostaniesz do ręki i będzie działał idealnie. Android wymaga, ale ogarnąłem go i nie zamieniłbym go na nic innego ;p
JaceK - wszystkie problemy które wymieniłeś są rozwiązywalne przy pewnym poznaniu Androida:
- na design zewnętrzny nic nie poradzę, design wewnętrzny to kwestia wersji OS-a, launchera i skinów do aplikacji
- klawiatura zasłaniająca część ekranu - sam tego nie lubię, ale modele klawiatury ekranowej można zmieniać, by dostosować ją do własnych potrzeb
- obsługa Gmaila - zależne od aplikacji
- przeglądanie stron WWW - j/w
- aplikacje w tle - podstawa całego Androida. Jeśli Ci przeszkadzają to oczywiście są aplikacje, które się tym zajmą i będą killować Ci procesy i czyścić pamięć
- kontrola nad transferem - również są od tego aplikacje.
Właśnie mnogość aplikacji jest siłą Androida i jednym z czynników,które stawiają go imho nad pozostałymi OS-ami. Ale fakt, nie prowadzi usera za rączkę jak np. Symbian, trzeba przy nim trochę posiedzieć, nie jest to telefon który dostaniesz do ręki i będzie działał idealnie. Android wymaga, ale ogarnąłem go i nie zamieniłbym go na nic innego ;p
Queek.
Kervyn, wlasnie o to chodzi.
Co z tego, jezeli to wszystko mozna zrobic, jezeli to relatywnie skomplikowane. Ja chce po prostu korzystac ze smartphona, a nie instalowac dziesiatki kolejnych aplikacji, naprawiajacych poprzednie aplikacje.
Zwyklego uzytkownika to przerasta i dlatego iPhony sa takie popularne, bo sa proste, intuicyjne i w 100% gotowe, bez poprawiania.
Co z tego, jezeli to wszystko mozna zrobic, jezeli to relatywnie skomplikowane. Ja chce po prostu korzystac ze smartphona, a nie instalowac dziesiatki kolejnych aplikacji, naprawiajacych poprzednie aplikacje.
Zwyklego uzytkownika to przerasta i dlatego iPhony sa takie popularne, bo sa proste, intuicyjne i w 100% gotowe, bez poprawiania.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
kwestia preferencji, ja na przyklad lubie wyszukiwac aplikacje, poznawac nowe funkcje itp. w kompie tez chetnie pogrzebie i nie traktuje tego jako przykrej koniecznosci.
uzywam HTC Desire Z i jest znakomity, jedyne co bym w nim zmienil to uklad klawiatry qwerty - gdyby byla taka, jak w Samsungu Galaxy 551, to bylby to telefon idealny, teraz niestety moglaby byc wygodniejsza. moc obliczeniowa wystarczy do wszystkiego, w nowosci nie gram - od tego mam emulatory snesa, gba i tak dalej.
uzywam HTC Desire Z i jest znakomity, jedyne co bym w nim zmienil to uklad klawiatry qwerty - gdyby byla taka, jak w Samsungu Galaxy 551, to bylby to telefon idealny, teraz niestety moglaby byc wygodniejsza. moc obliczeniowa wystarczy do wszystkiego, w nowosci nie gram - od tego mam emulatory snesa, gba i tak dalej.
Jacku, porównywanie iPhone 4 za 2500 do HTC Wildfire za 700 jest bez sensu bo to inny segment rynku i cena jest wyznacznikiem jakości.
Moja żona korzysta z Wildfire, ma zainstalowane około 20 aplikacji i jakoś nie musi instalować innych aplikacji naprawiających inne.
Co do popularności to iPhone ma mniej niż 20% rynku smartfonów, a android ponad 40%
Wiem, że iPhone jest bardzo fajny i drogi gadżet, ale trochę obiektywizmu się przyda
Moja żona korzysta z Wildfire, ma zainstalowane około 20 aplikacji i jakoś nie musi instalować innych aplikacji naprawiających inne.
Co do popularności to iPhone ma mniej niż 20% rynku smartfonów, a android ponad 40%
Wiem, że iPhone jest bardzo fajny i drogi gadżet, ale trochę obiektywizmu się przyda
Ja mam Samsunga Galaxy S II
Generalnie nie miałem jeszcze problemów z tym telefonem.
Minus jak dla mnie bateria -- ale to raczej norma w smartach.
Wyświetlacz na duży plus.
Aparat - bardzo fajne zdjęcia no i kamerka, nagrywa w FULL HD i naprawdę jakość jest niezła.
Aplikacji masa jak to w smartach, ja polecam ten telefon.
Murmandamus na Ebay możesz kupić S II w dobrej cenie.
Wystarczy poszukać
Generalnie nie miałem jeszcze problemów z tym telefonem.
Minus jak dla mnie bateria -- ale to raczej norma w smartach.
Wyświetlacz na duży plus.
Aparat - bardzo fajne zdjęcia no i kamerka, nagrywa w FULL HD i naprawdę jakość jest niezła.
Aplikacji masa jak to w smartach, ja polecam ten telefon.
Murmandamus na Ebay możesz kupić S II w dobrej cenie.
Wystarczy poszukać
Jeśli ktoś się napala na ajfołna to polecam najpierw zajrzeć na tego bloga: http://applefobia.blox.pl/html
A że ostatnio dowiedziałem się, że sam jestem uzytkownikiem smartfołna to polecę: N95. Używam od 3.5 roku, zero problemów chociaż ofkors nie dodaje tyle do lansu.
A że ostatnio dowiedziałem się, że sam jestem uzytkownikiem smartfołna to polecę: N95. Używam od 3.5 roku, zero problemów chociaż ofkors nie dodaje tyle do lansu.
marchef w butonierce
miałem już kilka różnych telefonów wśród nich takie cudeńko jak SE p910i
odkąd zaś stałem się posiadaczem iPhona powiedziałem sobie,
że już na zawsze zostanę z nadgryzionym jabłuszkiem.
telefon niewątpliwie jest z górnej półki. szkoda tylko, że cena jaką trzeba za niego zapłacić
jest pomimo moich ochów i achów niewspółmierna do tego co dostajemy.
moja rada dla wszystkich kupujących:
masz uciułaną wolną kasę? kup iPhona !
w przeciwnym wypadku nie warto przepłacać.
ps. żeby nie wyjść na burżuja: swój telefon kupiłem używany za relatywnie rozsądne pieniądze
odkąd zaś stałem się posiadaczem iPhona powiedziałem sobie,
że już na zawsze zostanę z nadgryzionym jabłuszkiem.
telefon niewątpliwie jest z górnej półki. szkoda tylko, że cena jaką trzeba za niego zapłacić
jest pomimo moich ochów i achów niewspółmierna do tego co dostajemy.
moja rada dla wszystkich kupujących:
masz uciułaną wolną kasę? kup iPhona !
w przeciwnym wypadku nie warto przepłacać.
ps. żeby nie wyjść na burżuja: swój telefon kupiłem używany za relatywnie rozsądne pieniądze