7. ruszasz się o tyle SP ile zadeklarowałeś. Odnośnie strzelania po szarży, to LS nad tym debatuje... nie mam pojęcia jak się teraz gra

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
moga isc w boki/tyl.1. Czy impacty w walce ze steamtankiem mogę iść w bok. Np: jeśli zaszarżuje steama w bok/tył, to czy może mi w nastepnej turze sprzedać impacty, niby jest chariotem więc chyba nie, ale się pytam?
zdania są podzielone czy wszystkie impakty w 1 oddział, czy dzielisz przed rzutem "1 kostka w ten, dwie w tamten", ale na pewno nie ma tak ze jak kulniesz 5 to oba dostaja po 5.2. Załóżmy, że mam 2 oddziały w walce, po ile dostają impactów?
Np: 2 oddziały walczą z przodu i czołg walnął 6 impactów. oba po 6, czy po 3, czy losowanie wszystkich 6ciu??
może, jak czolg wjezdza w murek to zdejmujesz go. (murek, a nie czolga:P)3. Czy steam tank może przejechać przez murek a co za tym idzie zaszarżować na coś co stoi za nim?
może, krzywdzą go tylko trudne tereny.4. Czy może jeździć po górkach, które nie są trudnym terenem(czyli po takich normalnych)?
może - smok tez sie pivotuje, ani monstery, lecz robia pivoty, to czemu czolg mialby nie móc. Chyba ze to zmniejszy liczbę walczących modeli. Czyli zazwyczaj się nie zdarzy żebyś mógł.5. Czy po wygranej walce może zrobić turna(jeśli np zaszarżowałem w bok)? W końcu turna robić nie może bo tylko pivotuje?
Przed szarżą deklarujesz ile punktów wydajesz na szarżę. Te punkty musisz wykorzstać by jechać n maksa do przodu. Za pozostałe punkty strzelac nie możesz. Możesz natomiast strzelać po ruchu albo w kombacie, ale nie po szarży.7. Wiem, że to pewnie jest w booku(ale go nie mam), ale czy jak wróg ucieknie mu od walki, to czy rusza się pełne steam pointy, czy tyle ile zadeklaruje przy szarży, i czy jak mu zostana jakieś punkty, to czy może jeszcze strzelic z działa??
Yyy... o ile dobrze pamiętam, grindowanie w bok wywołało na forum gorącą dyskusję i temat chyba nie został jeszcze zamknięty.Nehan pisze:1. tak
ls troche zmienila zasady grindingu od zwyklych impactow. moga isc w bokMarios pisze:Ostatnio jestem na bakier z nowymi AB do WFB, więc zadam szanownemu gronu listy sędziowskiej kilka pytań odnośnie ST:
1. Czy impacty w walce ze steamtankiem mogę iść w bok. Np: jeśli zaszarżuje steama w bok/tył, to czy może mi w nastepnej turze sprzedać impacty, niby jest chariotem więc chyba nie, ale się pytam?
wybierasz ktore d3 (przed rzuceniem na ilosc hitow) idzie w ktory oddzial2. Załóżmy, że mam 2 oddziały w walce, po ile dostają impactów?
Np: 2 oddziały walczą z przodu i czołg walnął 6 impactów. oba po 6, czy po 3, czy losowanie wszystkich 6ciu??
per zasady st niszczy obstacle przez ktore przejezdza3. Czy steam tank może przejechać przez murek a co za tym idzie zaszarżować na coś co stoi za nim?
tak4. Czy może jeździć po górkach, które nie są trudnym terenem(czyli po takich normalnych)?
po wygraniu combatu tak.5. Czy po wygranej walce może zrobić turna(jeśli np zaszarżowałem w bok)? W końcu turna robić nie może bo tylko pivotuje?
6. Czy jest spowolniony dwafickim rune of wraith(w końcu to nie czar)??
to jest tez w ab. po spalonej szarzy ucieka tyle ile zadeklarowal st na szarze. (pamietaj, ze tyle ile zadeklarowal na nia tyle + d3 moze grindowac w combacie) co do strzelenia z dziala to moze nawet w combacie strzelac7. Wiem, że to pewnie jest w booku(ale go nie mam), ale czy jak wróg ucieknie mu od walki, to czy rusza się pełne steam pointy, czy tyle ile zadeklaruje przy szarży, i czy jak mu zostana jakieś punkty, to czy może jeszcze strzelic z działa??
zmniejszenie modeli nie ma tu zadnego znaczeniaChyba ze to zmniejszy liczbę walczących modeli. Czyli zazwyczaj się nie zdarzy żebyś mógł.
Nie możesz zrobic turna po wygranym combacie jesli zmniejszy to ilośc walczących modeli po którejkolwiek ze stron.Shino pisze:zmniejszenie modeli nie ma tu zadnego znaczeniaChyba ze to zmniejszy liczbę walczących modeli. Czyli zazwyczaj się nie zdarzy żebyś mógł.
a jestes to wstanie poprzec jakiom konkretnym cytatem czy nie bo nie?Christos pisze: Nie możesz zrobic turna po wygranym combacie jesli zmniejszy to ilośc walczących modeli po którejkolwiek ze stron.
Mam podobne zdanie - co to za teoria, że nie można po wygranym combacie zrobić turna ??Shino pisze:no jakos tego nie moge znalezc... mozesz mi podac konkretna strone?
wlasnie zasada ta ciutke sie zmienilazgodnie z RB: TURN czy też change formation nie można zrobić tylko wtedy, gdy w jego wyniku zmniejszymy ilość modeli walczących z wrogiem. Natomiast nie jest ważne, że zmniejszy się ilość walczących wrogich modeli. Ważne by nie zmniejszać liczby swoich, zaangażowanych w walkę.
W erracie zapewne ??Shino pisze:wlasnie zasada ta ciutke sie zmienilazgodnie z RB: TURN czy też change formation nie można zrobić tylko wtedy, gdy w jego wyniku zmniejszymy ilość modeli walczących z wrogiem. Natomiast nie jest ważne, że zmniejszy się ilość walczących wrogich modeli. Ważne by nie zmniejszać liczby swoich, zaangażowanych w walkę.mozesz zmniejszyc ilosc modeli ;] bo wykasowano wazne dla nas zdanie
Cytat: Rune of Wrath & ruinszafa@poznan pisze:6. Czy jest spowolniony dwafickim rune of wraith(w końcu to nie czar)??
Jaki jest dokładny opis spowalniania runy?
czolg nie ma wartosci statystyki ruch = spowloniene nie działamouvement charakteristic is halved
To znaczy tak niefortunnie sformułowałeś. Czołg może strzelić do celu który widzi. Ale pivot może zrobić za darmo, tyle że wykonuje go w fazie ruchu jak coś.Lipti pisze:Słuchajta, mam pytanie. Czy czołg do zrobienia pivotu potrzebuje generować punkty pary??, czy też musi deklarowac chociaż jeden punkt pray na ruch żeby zrobić pivot?? Chodzi oto czy można z 2 punktów pary strzelić z działa do celu któego nie widzi ST.
Karkołomna konstrukcja. Nie mam AB do imperium, ale w nowej edycji z tego co wiem nie ma czegoś takiego jak obrotu/pivota za ileś tam punktów pary. Po prostu czołg pivotuje sobie za darmo tak jak rydwan/monster itp.karlee pisze:Hmmm, ciekawa kwestia. Po przeanalizowaniu AB i RB, wydaje mi sie ze:
"In effect, chariots can turn to face any direction (pivoting around the centre of the model) at any point during their move, and as many times as they like without reduction to movement"
RB, str 62
oznacza ze aby pivotowac musisz sie tankiem ruszac, a jesli nie wydasz choc jednego pkt pary na ruch, wtedy pivotowac tez nie mozesz.