Rozpiski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Post autor: Kapitan Hak »

zycze powodzenia :)
Zastanawiam się, czy to było sarkastyczne ;)...

Mecenasiku,rozumiem, że obawiasz się, że ewentualne zmiany mogą odwrócić system do góry nogami, ale mam też wrażenie, że obecne zasady są Ci po prostu na rękę ;).

Sądzę, że jest to dobry moment na małą polemikę...

Po pierwsze dwukrotnie podkreślasz w swojej powyższej wypowiedzi, że lepiej mieć dwa ataki zamiast jednego. Masz rację - nie da się zaprzeczyć, ale czy nie ciekawiej by było, gdyby wybór pomiędzy dwiema brońmi, a bronią dwuręczną, tudzież włócznią, czy halabardą był całkiem realny, a nie iluzoryczny, tj. każda z tych broni przedstawiałaby jakieś realne korzyści wynikające z jej użycia? Bo jaki sens ma sytuacja, kiedy na liście ekwipunku bandy mamy, powiedzmy, z 8 broni, a w regularnym użyciu są ze 3? Oczywiście znajdą się "fanatycy" i "klimaciarze", którzy użyją też tych pozostałych, gdzieś pokątnie i w kołchozowych grach, ale z własnego doświadczenia wiem, że tych na palcach jednej, okaleczonej petardą, ręki można zliczyć. Miło by jednak było, gdyby w parze z klimatem szła jakaś skuteczność, bo ekwipunku "tylko na papierze", w stylu Hochland Rifle, i tak w mordce mamy na pęczki.

Po drugie, piszesz, że koniecznie min. 9-tka. Tu też trzeba się generalnie zgodzić, ale powiem Ci, że gdy ostatnio byłem świadkiem gry na naszych HR zasadach z erraty, 6-stka krasnoludów też sprawiała się wyśmienicie, tym bardziej że wroga również było mniej. Powód? Gracze przeznaczyli dużo więcej funduszy na ekwipunek taki jak zbroje, dwuraki, tarcze, który dzięki zmianom stał się duuużo bardziej opłacalny. Dołóżmy do tego aspekt klimatu: ja osobiście wolałbym widzieć na stołach 5-tki, czy 6-tki krasnoludów w gromrilach, z różnorakim ekwipunkiem (zarówno topory, młoty, jak i dwuraki, czy pistolety), niż 9-tki z młotami i sztyletami, gdzie ew. gdzieniegdzie trafi się coś mocniejszego na miarę pistoletu. Bardziej przemawia do mnie krasnolud z tarczą i młotem/toporem/whatever, do tego w hełmie i kolczudze, niż "obdartus" z np. młotkiem i sztyletem. Oczywiście kwestia doboru ekwipunku to też sprawa ustaleń między graczami, czy robią rozpiski bardziej turniejowe, odpicowane i wyśrubowane, czy raczej w stylu RPG, czysto dla klimatu.

Na koniec odniosę się jeszcze do Twoich słów o ortodoksach, ich przyzwoleniu na stosowanie HR i Twoich pomysłach na krasie.

Otóż wspominana tutaj co i rusz "errata", to nie jest i nie będzie lista życzeń (tego typu pomysł, czyli "mordheim rewrite", jest w tej chwili maglowany na forum SG i temu nawet ja ;) jestem przeciwny). "Errata", którą opracowujemy, jest ściśle oparta na propozycjach, które znalazły się swego czasu na forum SG i zostały nawet nieźle dopracowane, ale nigdy uoficjalnione. Innymi słowy, to co proponujemy, to nie jest nasz totalny freestyle, a tylko skorzystanie z tego, co mogłoby być uoficjalnione (i może jeszcze będzie), gdyby nie numery GW z SG. Inaczej mówiąc, my tylko robimy ten "ostatni krok" (a i tak rezygnujemy z co bardziej radykalnych pomysłów w stylu save po bitwie wynikający ze zbroji). Zaznaczę jeszcze, że nie ma żadnego grzebania w zasadach band, w stylu podnoszenie cen czy statów danych wojaków; są jedynie zmiany w ogólnych zasadach, które stanowią niewielki ułamek tego, co dałoby się umieścić na "liście życzeń".

I jeszcze słówko o ortodoksach... Nikt nikomu nie zabrania grać w zaciszu kołchozu, czy klubu na takich zasadach, jakie mu odpowiadają, więc jeżeli dana grupa zdecyduje się na ten przykład na zastosowanie owych HR (i mam tu na myśli względną jednomyślność takowej grupy, bo nie jestem takim radykałem, by dopuszczać do sytuacji, kiedy jedna osoba narzuca swoje zdanie całej grającej grupie), a nawet na wprowadzenie ich w swoich kampaniach, czy organizowanych przez siebie turniejach, mają do tego święte prawo organizatora i gracze, którzy dołączają do takich rozgrywek, chcą, czy nie chcą, muszą zaakceptować te ustalenia większości.

Sądzę, że warto by było spotkać się kiedyś na przykładową rozgrywkę przeprowadzoną na zasadach przez nas proponowanych - innymi słowy zapraszamy do nas do Klubu. Zrobisz rozpiskę, zagrasz ze mną, czy z kimś innym i może przychylniej na "erratę" spojrzysz ;) - a nawet jeżeli nie, to dalsza dyskusja będzie mogła znaleźć oparcie w praktyce, a nie tylko teorii.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

mecenasik
Wałkarz

Post autor: mecenasik »

BOLS - to nawet nie bylo sarkastyczne..nawet nie bylo zlosliwe..to bylo takie..hmm..prawnicze :) - ze "zacytuje" Natalie ;)

chetnie podejme sie dyskusji o kazdej proponowanej zmianie w zasadach, sam naprawde widze "bledy" w obecnych a moje propozycje bynajmniej nie sa "koncertem zyczen" - powiedzialbym ze raczej uklonem w strone fabularnych opisow krasiow (w przypadku propozycji dot. krasiow) lub na jakis takich logiczno-racjonalnych (w zakresie jakim mozna odniesc to do systemow fantastycznych gier bitewnych) rozwazaniach - ale to nie jest miejsce na taka polemike ("zly" Moderator patrzy :) )

co do rozpisek - 9,13,17 itd jest przyjetym standardem ze wzgledu na zasady samej gry..i tylko dlatego takie cos zaproponowalem (sam zaczynalem od 4-5 zapuszkowanych krasi :) ale sie to po prostu nie sprawdza)
uzywanie "rzadszego" ekwipunku jest fajne ale ja odbieram takie tematy jak "rozpiski" jako cos na potrzeby turniejow itp. inaczej gram z kumplami przy piwku w Mordke czy WFB/karcianki itd - bo tu liczy sie czysty fun - a inaczej na zawodach. moja rozpa do WFB zawiera tony "egzotycznych" jednostek ale jak jade na turniej to nagle sa tylko wymaksowane (czysty powergaming) - w Mordce stawia sie na funkcjonalnosc i dlatego proponowalem pewne rozwiazania koledze. dla mnie tez odpowiedni nobl to taki w zbroi z gromliru i dwurakiem - tylko ze jest to czysto nieoplacalne na warunki gry.

co do erraty - te pomysly sa powszechnie znane - czesc z nich byla juz postulowana jak tylko system wyszedl, zauwazcie ze sama Mordka pojawila sie najpierw w WD i po "ogolno-spolecznych" konsultacjach (w ktorych tez bralem udzial wysylajac z dwa maile) zmienil sie w ksiazke. ja rozumiem potrzebe zmian - dyskusyjna jest dla mnie forma ich wprowadzania

chetnie zagram z Toba i z kazdy czlonkiem Klubu - wersja zasad nie bedzie miala tu znaczenia - i podyskutuje o zmianach i systemie..tylko czemu przeniesliscie sie, ze zacytuje moja babcie, za wawe :)

turniej/kampania na zasadach HR, erraty - decyzja organizatorow (zawsze to podkreslam gdy wypowiadam sie na temat regulaminow turniejow) i decyzja graczy czy chca brac w nim udzial - slowem indywidualna decyzja

Awatar użytkownika
Karpiu
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karpiu »

Odrazu wyjaśnie, że nie jest to rozpiska turniejowa, a do zwykłej kampani. W założeniu banda miała stawiać na jakość, a nie ilość więc liczebności raczej nie zmienie. Zastanawiam sie aby zamiast dwuręcznej slayer'owi dać halabarde, a drugiemu wymienić na topory.
Druga opcja zakłada, aby zaoszczędzic na krasnoludzkim toporze, dwuręcznym slayer'a i jeszcze jakims drobiazgiem, żeby móc wymienić krótkobrodego na klanowego z młotem i tarczą.

A co do erraty przydała, by się jakaś równoważąca ekwipunek tak aby jego cena była proporcjonalna do wartości i odwrotnie. Walke dwiema broniami powinno się osłabić na początkowym stadium, a dodac jakiś efekt przy wyższych umiejetnościach(np. dodatkowy atak przy wartości ataku 3 lub wiecej).

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Generalnie zgadzam się z Hakiem, a nie zgadzam z Mecenasikiem - i chyba tyle mogę powiedzieć na ten temat bo jestem zmęczona i mi się nie chce rozpisywać :) Tomek napisał już wszystko, co myślimy na ten temat :D

Dodam jeszcze, że liczebność nie jest AŻ TAK ważna. Naprawdę. Na Dragonie wygrała banda która zaczynała od 6 i byli to Possessed.

Bo da się zrobić Karnawał na 9. I nawet trzeba, Karnawał na początku nie jest specjalnie mocny.
Ale już orkowie z trollem czy Possessed z ogrem to takie rozpiski na 6-7.
I da się tym na turnieju wygrać.

Zresztą... po jakimś czasie przestało mnie bawić ustawianie rozpisek pod standardy turniejowe. Bynajmniej nie jestem mortal kombatantem, który już na turnieje jeździ "for fun only" ;) ale czy mam wygrywać czy przegrywać to zawsze klimatycznie [na miarę możliwości i rozsądku]. Zresztą grałam na 3 turniejach tą samą rozpiską Karnawału, na 9. Na jednym 5 miejsce, na drugim 10, na trzecim 2 :D wszystko zależy od losu i przeciwników, jakich się spotka, a nie od tego czy jest nas 9, 13 czy 17.

No dobra, a ponieważ to ja jestem tym złym moderatorem, co patrzy, to informuję, że to nie jest temat tylko do wrzucania rozpisek i oceniania "dobra-zła", "zmień to-zmień tamto" tylko też do podyskutowania... inna sprawa że może Wam to podpada bardziej pod Zasady. Pytanie, czy chcecie, bym Wam to przeniosła, wydzieliła czy już nie chcecie gadać :P

mecenasik
Wałkarz

liczebnosc jest wazna dla band ktore nie moga, powiedzmy standardowo bo odpowiedni HR zawsze sie znajdzie, wystawic na start rzeznickiego LT - possed maja swojego possed :), skavenki RO, O&G Trolla, Beasty Minoska itd.
tu jakosc ma male szanse z 3 atakami z s5 (przy jednym woundzie).
Rout w takich sytuacjach jest bolesny

oczywiscie i tak i tak wszystko sprowadza sie do k6 i tabelki krytykow - z naleznym uznaniem dla przeciwnika (chodzi o czysto pechowe "1" i fartowe "6")

wiem ze mamy kanon rozpisek turniejowych. moze wprowadzimy jakis podzial na "for fun" i "killerska-dla-I-miejsca-na-turnieju(dowolnym)"

IMO temat sluzy dyskutowaniu o rozpisakch wiec reszte przerzucmy do innego tematu co by nie smiecic.
Natalia rozne zdania sa wskazane w dyskusji..i dzieki temu jest ona(ma szanse byc) bardziej merytoryczna i prowadzi do jakis fajnych wnioskow..co to za frajda jak wszyscy sie bedziemy zgadzac juz na starcie :) a gadac, przynajmniej ja, chcemy :)

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

Co sądzicie o takiej rozpisce szczurów na kampanię?

1 Assassin Adept @ 70 GC
Free Dagger; Sword (x1)

1 Black Skaven @ 50 GC
Free Dagger; Sword (x1)

1 Black Skaven @ 50 GC
Free Dagger; Sword (x1)

1 Night Runner @ 22 GC
Free Dagger; Dagger (x1)

1 Night Runner @ 23 GC
Free Dagger; Club (x1)

1 Rat Ogre @ 210 GC

1 Giant Rats @ 15 GC

1 Giant Rats @ 15 GC

1 Giant Rats @ 15 GC

1 Giant Rats @ 15 GC

1 Giant Rats @ 15 GC

Warband Rating: 106

Number of models: 11

Total Warband Cost: 500

Doszedłem do wniosku że przy takiej liczbie modeli mających opcję strzału nie mają sensu proce.
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

mecenasik
Wałkarz

ciekawa koncepcja-szkoda ze nie da sie w zaden sposob fizycznie(jeszcze bardziej tnac sprzet) dobic do magicznej 13 :)
bo rozumiem ze RO to podstawa.

ale ja bym stawial ze to raczej na turniej jest bo w luzackiej kampanii to lepiej stawiac (IMO) na zdobywanie experienca - czyli lepszy jest dodatkowy szaman lub nawet vermikeny niz nie mogace awansowac szczurki.w turnieju siekasz 3-5 bitew wiec licza sie glownie wygrane a dopiero pozniej rozwoj - zawsze po prostu mozna zalac przeciwnika masa i nec hercules contra plures...

nie mniej jest tu potencjal :) - kolega kiedys usilnie gral na morze szczurow i calkiem calkiem mu szlo ;) proce jednak by sie przydaly..ile to juz razy namieszaly mi one w szeregach :) moze warto byloby zamienic jednego szczurka na jakis osprzet (w tym proce) dla chociaz malych-nocnych bohaterkow.

milego testowania i grania

pzdr

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Jak dla mnie rozpiska słaba.

Koncepcja z RO jest dobra, ale nie przy takim rozłożeniu kosztów na resztę bandy. Brutalnie, boleśnie i jak PG napiszę, ale tak to już wygląda.

1. Przy 11 masz rout test tak samo, jak przy 9. A zatem 11 modeli jest niepotrzebna. Giant raty po 1 bitwie możesz kupić zawsze - nie jest problemem dopchanie po jednej bitwie bandy z 9 do 13, mając tani zapychacz, jak nurgling czy giant rat. W pierwszej bitwie daną rozpiską trzeba się zatem skupić na tym, by szczurki były dobrze wyposażone, bo jeden RO wiosny nie czyni.

2. Proce przy tym typie rozpiski zawsze mają sens. To dość mocna a przede wszystkim tania broń. Poza tym zauważ, że nikt nie ma BS poniżej 3.

3. Warto postawić na doświadczenie - mając morze giant ratów trafisz w którejś bitiwe na przeciwnika, który je po prostu wykosi, czy to ze strzeleckich broni, czy w walce wręcz. One się nigdy nie zmienią, zawsze będą tak samo nędzne ze swoim WS2 ;)

4. Uwaga czysto w zasadzie klimatyczna - trochę tu nudno ;) oczywiście do każdego należy decyzja, jaki dać ekwipunek i rozumiem, że chcesz oszczędzić assassina i black skaveny, dając im do parowania miecz, ale czasem warto pomyśleć o jakimś urozmaiceniu. No, ale to już na drugim planie.

5. W zasadzie najważniejsza uwaga - 6 dużych szczurów to już połowa bandy. Nie widzę większego problemu w wykoszeniu tychże i doprowadzeniu do RT, który na Ld7 wodza zdaje się zwykle boleśnie. W rozpisce na 9 [bo to jest rozpiska na 9 pod względem zdawania RT] stawia się raczej na siłę RO i względną ochronę reszty modeli - no chyba, że pierwszy scenariusz grasz bez RT.

Co do masówek szczurzych i morza szczurów to po Falkonie nie dam się przekonać, że są one zawsze i wszędzie skuteczne ;) 6 początkujących Possessed wytłukłam w ostatniej bitwie 9 z 13 szczurów plus trzy mocne kraśki ;) Masa nie zawsze jest skuteczna, tym bardziej, jak próbujemy ją zrobić z RO. Albo jedno, albo drugie. Lajf is brutal :)

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Ha! Skavenblight mnie ubiegła, a chciałem napisać nieomal to samo :)!

Dodam jeszcze tylko, że 11-tka na szczurkach to również niepotrzebne wyśrubowywanie Ratingu, co oznacza, że na turnieju zazwyczaj trafiasz na mocniejszą/liczniejszą bandę niż gdybyś miał tylko 9-tkę, a sam jesteś - jak to już napisała Natalia - raczej słabszy niż mocniejszy (szczurki z WS2 da się szybko wytłuc).

Masz u mnie plusa za próbę odejścia od schematu 9 z RO i eksperymentowanie - problem tylko w tym, że niestety akurat w przypadku rozpiski skavenów z ratrakiem stosunkowo małe są możliwości manewru, przy założeniu, że chcemy jednocześnie uzyskać optymalną skuteczność.

Ja czekam na odważnych, którzy zdecydują się grać np. 6-stką z ratrakiem. Ryzyko duże, ale wyposażenie lepsze i rating niższy. Jak pociągniesz pierwszą bitwę, przy odrobinie szczęścia wskakujesz już do 9-tki. Zaznaczam raz jeszcze, że rozpa naprawdę dla odważnych, ale mogłoby być ciekawie.

Jeszcze inna możliwość to 9-tka bez ratraka, ale za to z wyczesanym ekwipunkiem - kolejny niekonwencjonalny, choć - zwłaszcza na turnieje - ryzykowny pomysł.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Kapitan Hak pisze: Ja czekam na odważnych, którzy zdecydują się grać np. 6-stką z ratrakiem.
Na Pestilensach to jedyna opcja, tam się nie da zrobić 9tki z RO :)
Co do Eshin - jeśli to było wyzwanie, to przyjmuję!
Kapitan Hak pisze:Ryzyko duże, ale wyposażenie lepsze i rating niższy. Jak pociągniesz pierwszą bitwę, przy odrobinie szczęścia wskakujesz już do 9-tki. Zaznaczam raz jeszcze, że rozpa naprawdę dla odważnych, ale mogłoby być ciekawie.
Ciekawe przeżycie z 6stką modeli to może być na turnieju... sorry, nie mogłam się powstrzymać :P
Jak dla mnie to dobra opcja, 5 bohaterów plus ratrak.
Kapitan Hak pisze:Jeszcze inna możliwość to 9-tka bez ratraka, ale za to z wyczesanym ekwipunkiem - kolejny niekonwencjonalny, choć - zwłaszcza na turnieje - ryzykowny pomysł.
Chodzi mi po głowie takie coś z highwaymanem.

EDIT:
No i rozpa na 6 ;)
Assassin + weeping blades - 110
Black skaven + FC - 75
Black skaven + halabarda - 50
Night Runner + dagger, sling, club - 25
Night Runner + dagger, sling, club - 25
Rat ogre - 210

A to z czarodziejem:
Assassin + FC - 95
Black skaven + warplock pistol + dagger, sword - 85
Eshin sorcerer + halberd - 55
Night Runner + sling, dagger, club - 25
Night Runner + sling, dagger, club - 25
Rat ogre - 210

W obu przypadkach zostaje mi 5gc z którymi zastanawiam się, co zrobić...

EDIT nr 2.:
Rozpiska na 9 bez ratraka ;)

Assassin + weeping blades, throwing stars - 125
Black skaven + halberd - 50
Black skaven + warplock pistol, sword, dagger - 85
Eshin sorcerer + FC - 80
Night Runner + sword, sling, club - 35
Night Runner + sword, sling, dagger - 32
Verminkin + sling, sword, dagger - 32
Verminkin + sling, dagger, dagger - 24
Highwayman - 35

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Coś czuję, że będę chciał w najbliższym czasie przetestować podane przez Ciebie rozpiski :)!

Są z pewnością oryginalne i wnoszą pewien powiew świeżości do bandy skavenów, choć na pierwszy rzut gałki ocznej bardziej pasują mi do gier w zaciszu kołchozów niż do turniejowych, krwawych, zmagań.

Sądzę też, że te rozpiski doskonale sprawdziłyby się, gdybyśmy grali na HR (mnogość broni, których nie dotyczy ujemny modyfikator).
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Chciałem zrobić rozpę na kampanię i zastanawiałem się: chcę złożyć coś z ratrakiem tylko nie wiem jak.Tu moja prosba o pomoc. Innym rozwiązaniem jest wystawienie 14 z 13 procami ale to jest oklepane -.-

Jeżeli możecie to proszę o przygotowanie jakiegoś gotowca z rat orgem. Jak widzicie mi to kiepsko wyszło.
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Kapitan Hak pisze:Coś czuję, że będę chciał w najbliższym czasie przetestować podane przez Ciebie rozpiski :)!
Kiedy tylko zechcesz - 6 moich Possessed czeka ;)
Kapitan Hak pisze:Są z pewnością oryginalne i wnoszą pewien powiew świeżości do bandy skavenów, choć na pierwszy rzut gałki ocznej bardziej pasują mi do gier w zaciszu kołchozów niż do turniejowych, krwawych, zmagań.
E tam na turnieju.
81 rating w przypadku 6 z ratrakiem. Trafiasz na taki CoC. Ratrak na PB albo brutali, assassin i black skaveny na resztę badziewia, no i w pogotowiu nocniki do dobijania i zdobywania expa. Oczywiście posyłanie nocników na nurglingi jest czystą deratyzacją - nurglęta trzeba bić z halabardy albo warplocka, coby save zdjąć. Trafiasz z black skavena na 4+, ranisz na 2+, bez save'ów - i leżą. Gorzej może być z PB - na nich trza posłać ratraka.

Jeszcze zależy, jaki masz czar...

Dobra, poza CoCem można trafić na plewne Possessed ;) albo najemników tak zwanych klimatycznych ;) Tak czy siak przewiduję sukcesy w walce wręcz...

A tą na 9 to spokojnie bym zagrała na turnieju. Zrobię to kiedyś chociażby na złość Michałowi :badgrin:
Kapitan Hak pisze:Sądzę też, że te rozpiski doskonale sprawdziłyby się, gdybyśmy grali na HR (mnogość broni, których nie dotyczy ujemny modyfikator).
Hehe, o tym właśnie myślałam ;) W przyszłym tygodniu może zagramy tym już na HR, co?

@Motyl
Właśnie o tym mowa ;)
Powyżej podałam pewne pomysły. Jeśli chcesz coś bardziej turniejowego i standardowego, to proszę:

Assassin - dagger, sling, sword - 72
Black skaven - dagger, sling, sword - 52
Black skaven - halberd - 50
Night runner - club, dagger, sling - 25
Night runner - club, dagger, sling - 25
2x Verminkin - sling, dagger, club - 50
1 giant rat - 15
Rat ogre - 210

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

To teraz inaczej co jest mocniejsze w kampanii:
14 z 13 procami, kompletem herosów i assasinem z pasurkami czy twoja rozpiska "turenijowa"
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Motyl pisze:To teraz inaczej co jest mocniejsze w kampanii:
14 z 13 procami, kompletem herosów i assasinem z pasurkami czy twoja rozpiska "turenijowa"
Porównywalnie. Choć rozwój IMO fajniejszy w przypadku 9tki. Ale to zależy. Ja, Hak, Motor, Budda i kilka innych osób będziemy Ci mówić, że fajniejsza jest 9tka. M.T. i jego stronnictwo odezwie się, że tylko 13stka ma rację bytu. Turniej to jak kampania - więc w zasadzie planowanie rozpiski jest podobne.

A zwyciężą i tak kości.

Powiem jedno, z własnych obserwacji: na większości turniejów rozpiska z RO kończy na podium. Choćby patrząc na ostatni rok, nawet dłużej: WM2006 [Motor 2. miejsce], Dragon [Hak 3.], Polcon [Motor 1.], oMTH [Motor 2.] i Falkon 2007 [Budda chyba 2.]. Tylko na Falkonie 2006 nie było szczurów, a na tegorocznym Bazyliszku Skaveni z ratrakiem wylądowali "dopiero" na 5 miejscu... ;)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, o 19:41 przez Skavenblight, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

"Power level" ;) na początku jest porównywalny. Ale jeżeli przez pierwsze gry nie zginie ci nikt albo niewiele to rozpa z RO rządzi. Zdarza się, że po 2 bitwach masz już pełną 13 z ratrakiem, a to jest w stanie przeklepać naprawdę wiele.

Ja stosuje taki wariant:
Unnamed500 GC - Skaven Clan Eshin - Official Warband

1 Assassin Adept @ 72 GC
Free Dagger; Sling; Sword (x1)

1 Black Skaven @ 50 GC
Free Dagger; Sword (x1)

1 Black Skaven @ 42 GC
Free Dagger; Dagger (x1)

1 Night Runner @ 23 GC
Free Dagger; Club (x1)

1 Night Runner @ 23 GC
Free Dagger; Club (x1)

1 Rat Ogre @ 210 GC

1 Verminkin @ 25 GC
Free Dagger; Sling; Club (x1)

1 Verminkin @ 25 GC
Free Dagger; Sling; Club (x1)

1 Warlock @ 30 GC

Warband Rating: 107

Number of models: 9

Total Warband Cost: 500

Awatar użytkownika
Kapitan Hak
Bosman
Kontakt:

Dobry wariant - a jakby ktoś chciał przypadkiem jeszcze więcej czarów, zawsze może kupić Eshin Sorcerera zamiast jednego z Black Skavenów ;).

Jedynym minusem tej rozpiski (jeżeli bierzemy pod uwagę warunki turniejowe) jest większy o 11 rating, co oznacza, że trafiamy już na zupełnie innych przeciwników.
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Kapitan Hak pisze:Dobry wariant - a jakby ktoś chciał przypadkiem jeszcze więcej czarów, zawsze może kupić Eshin Sorcerera zamiast jednego z Black Skavenów ;).
Jest ok - daje magię, a to zawsze coś. No i mając 2 czary z lesser magic większe są szanse, że trafimy na coś pożytecznego, niż mając 1 czar z magic of the Horned Rat.
Tyle, że proc mało...
Kapitan Hak pisze:Jedynym minusem tej rozpiski (jeżeli bierzemy pod uwagę warunki turniejowe) jest większy o 11 rating, co oznacza, że trafiamy już na zupełnie innych przeciwników.
Na przykład Undead. Co już może być niefajne.

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Tyle, że proc mało...
Proce w małej ilości są słabe z BSem 3. Wystarczy ruch, zasięg, cover (a tak jest w 90% przypadków) i nie można strzelać. Po bieganiu też nie można. A jak już jestem na bliskim to wolę szarżować. Ewentualnie warlock może coś podziałać (jak ma czym).

Tutaj kluczem do zwycięstwa nie jest strzelanie, tylko jak najszybsze wbicie się RO do combatu, w początkowych rozpiskach naprawdę niewiele jest w stanie go zatrzymać. Do tego 3 bohaterów z S4... reszta to kostki :D.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Zgoda - proce nie są morderczą bronią, nawet jeśli mamy skavena z BS5 i umiejętnościami strzeleckimi - banda strzelecka to ze skavenów średnia. Chodzi raczej o jakiś strzelecki straszak [w tym wypadku bardzo tani], który jednak czasem trafia...

Ale co kto lubi :) Ja lubię mieć jednego szczurka z S5 więc obowiązkowo daję halabardę...

ODPOWIEDZ