Nowe LIMITED - dyskusja

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Siemek
Chuck Norris

Post autor: Siemek »

mam tylko nadzieje ze jak juz powiecie co mozna wystawiac na turniejach a co nie,to chociaz kilku organizatorow bedzie robic turnieje normalne,na booki takie jakie wyszly...Jak wyszlo empire swojego czasu,tez cisnelo mocno,wyszly HE przed ktorymi byla histeria,okazalo sie ze nie sa wcale takim przepakiem,wyszly VC,ktore tak naprawde jeszcze nie zdazyly jakiegos sukcesu odniesc(no na WI,ale w parze wiec tez inaczej),wychodza demony i co?aby obciac demony i vampy chcecie obciac wszystkie armie(pomijajac to ze dl i vc sa tak naprawde malo ruszone tymi ograniczeniami,vc troche magie maja scieta,dl tak samo wiele innych obciec nie widze :P )

Ps.Jak macie cos zmieniac to mowcie co bo nie wiem czy se armie dokupic/konwertowac itp (a to kosztuje):?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

co do ograniczenia kostek powera, jak się mają do tego te kostki "z nikąd" u dragon maga? Wliczają się oczywisćie?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Hmmm myślę że najlepszym wyjściem uznać EuroCS/EuroCS by Barbarsossa) jako limit wyjściowy, a następnie jeśli potrzeba uzupełniać CompScore oddzielnie dla armii na tej samej zasadzie jak w przypadku dostosowania kompozycji HE do EuroCS.

W tym wypadku np. War altar zjadałby 2 sloty hero (propozycja Kołaty z własnego CompScore), ale jednocześnie istniałby limit max 2 takie same speciale. Czyli EuroCS w tym wypadku przy propozycji z war altarem byłby dodatkowo "balansowany".

Podobnie z WE. Hoda nie może być uzywana z BSB i drzewiec 0-1 (propozycje Kołaty na comscore oddzielny dla każdej armii) ale jednocześnie speciale maks x2, a cory (w tym driady) maks x3 według EuroComp.

Przykładowo dla Lizardów limit powtarzania skinków może być zwiększony jeśli limit x3 jest rzeczywiście dla nich tak bardzo bolesny.

Wtedy uzyskamy możliwe najbardziej sprawiedliwy compscore, zwłaszcza w przypadku armii które Compscore omija a posiadają bardzo mocne standardy.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

A mi się wydaje że skoro jest pewna baza CS (EuroCS v800 czy v700 ) z którą zdaje sie zgadzać duza większość to należałoby po prostu przejść od słów do czynów i przetestować go na turnieju czy dwóch.

Oczywiście jak każdy coś bym tam dodał (np KotR i Erranci liczą sie jako ten sam Core czy uniemożliwić 4x Warlock Engineer) ale w ten sposób można teoretyzować bez końca. A po kilku praktycznych turniejowych próbach (zwłaszcza z udziałem nowych demonów) będzie lepiej widać jakich modyfikacji naprawdę jeszcze potrzeba

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

no wlasnie.
trzeba wyprobowac i wtedy sie przekonac co i jak.
ciezko bedzie zrobic wywazony CS ale warto chyba sprobowac, pradwa?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Oczywiscie ze warto.
Czytajac niektore wypowiedzi w tym temacie stwierdzam ,ze trzeba by bylo napisac kolejny podrecznik w ktorym byloby napisane co wolno wystawic i w jakiej ilosc.
Nie popadajmy w skrajnosci.

JJ na LS podal rozwiazanie ktore mi sie najbardziej podoba.
Drakenhoff Banner, Greater Demons zajmują dodatkowo slot herosa.
Małe, proste, jasne.
Nic dodac nic ujac. Potem ew. mozna zakazac trypolowac speciali i dublowac rarow i wystarczy.
Ograniczenie na cory bezsensowne.

WOJTASU
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: WOJTASU »

nikt nikogo do grania w młotka nie zmusza! jak nie podobaja sie komus zasady i nowe armie to moze przestac grac - takie moje zdanie , mozna robic turnieje na 6 ed lub tylko na stare podreczniki - nikt nie zabrania takich organizowac - pozostaje tylko kwestia zainteresowania takimi i frekwencji... tak czy inaczej kazdy ma wolny wybór - grac czy nie - na zasadach i warunkiach podanych przez autora. motywy typu ze sztandar zajmuje herosa sa calkowicie z dupy.

pamietam jakie potworne były skaveny na 4 elektrykach w plage monkach za swarmami jak siały spustoszenie ratlingi ..., i jakos sie grało.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

DolmiR pisze:Oczywiscie ze warto.
Czytajac niektore wypowiedzi w tym temacie stwierdzam ,ze trzeba by bylo napisac kolejny podrecznik w ktorym byloby napisane co wolno wystawic i w jakiej ilosc.
Nie popadajmy w skrajnosci.

JJ na LS podal rozwiazanie ktore mi sie najbardziej podoba.
Drakenhoff Banner, Greater Demons zajmują dodatkowo slot herosa.
Małe, proste, jasne.
Nic dodac nic ujac. Potem ew. mozna zakazac trypolowac speciali i dublowac rarow i wystarczy.
Ograniczenie na cory bezsensowne.
Super. Dużo lepszy deal niż 800 pts w herosach, bo to bzdura. Jestem całkowicie za.

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

To i ja zapodam swoję opinię na temat tego nowego LIMITED

Pierwsze co przyszło mi do głowy to - po kiego grzyba będzie mi podręcznik do armii, jeżeli i tak będą jakieś cięcia itp...
Czy ktoś kto gral chaosem mortalowym w czasie gdy nie bylo Helki nie jeden raz powiedział, że wpienia go granie z Imperium na działach ST full Magii i masie strzelcow - normalne :) Czy nie zdażyło się Wam grając z WE powiedzieć - no zaj...iście znowu połowa armii w lesie i znowu magia... i ten dodatkowy las - co posadzili go sobie i wyrósł nagle ???? Czy grając z Lizakami na 60 i więcej skinach gralo się fajnie ?? pewnie tak a Cube na nowym Limited też będzie spoko dla armii magicznych.
Gdzie jest napisane,że HE muszą zawsze wystawiać 2-3 bolty lub 2 orzełki ?? może mogą też występować bez tych jednostek... No ale maja mieć inne zasady więc dlaczego - innych zasad nie mają mieć Lizaki czy WE albo Scaveni...
Czy każdy zawsze będzie płakał - jak wyjdzie coś nowego i wymyślał jakieś nowe zasady, cięcia przedmiotów, bohaterów, magii antymagii - jednostek itp... Moje zdanie jest takie, że nikt nikogo do grania nie zmusza... Dlaczego. ktoś kto zakupi nowy kodeks do DL powinien zdawać sobię sprawę, ze nie wystawi tego co chce ,a to co ktoś inny mu narzuci przez comp...
GW ma problemy.. więc coś zmienić trzeba, zeby grac tym czy m się obecnie nie gra...
Uff chwilka odpoczynku i pytanie do Barby - a może pograj DE lub Krasiami - wygraj nimi jakieś mastery - jak już nie sprawia Tobie przyjemności granie VC.

Wracając do tematu - co z armiami, które czekają na swoje AB - co będzie jak nowy Limited uderzy w coś o czym jeszcze nie wiemy a bez tego dana armia będzie tylko armią do bicia... wiem wiem, że to malo prawdopodobne ale co jak tak bedzie ?? -- kolejna armia dostanie jakieś przywileje... więc czemu TK maja mieć cięcia w armii lub rarach...

Zmienianie max pkt dla Vampirów na Itemy/VP bzdura
Ograniczać coś dla Demonów bzdura...
Może wprowadzić 0-2 jednostek strzelających w armii - min 2-3 piechoty...
jak zaczniemy kombinowac to sami sobie zaszkodzimy - bo tak jak ktoś pisał - dalej armie wygięte będą wygięta a inne nie -- czemu czołówka ligi gra armiami wygietymi ?? bo można nimi wygrywać czy dlatego, że sprawia im przyjemność granie daną armią sam nie wiem i zastanawiam się do teraz.

Na turniejach niby ma być zabawa for fun -- jednak IMO chodzi o wygrywanie a ostatnio o Picie :D nie to żebym się czepiał eheheh

Czy masz armię wygiętą czy nie nic Tobie to nie da, jak będziesz miał rzuty do dupy... Piszecie że czary na 7+ ciężko rzucić na 2 kościach powodzenia w nowym Limited ile ich rzucicie ?? Popychaczka nowych VC i tak może być rzucona raz na dany oddział -- no masakra...
Bardziej obawiam się Pitki, Kuźni ale jakoś żyję.
Armie strzelające z antymagią zjedzą VC szybciej niż będzie nam się wydawało - a teraz jeden zły rzut na LoS i mamy po lodzie i praktycznie armii.
Dostaliśmy podręczniki to grajmy tym co mamy i wg zasad jakie byly do teraz a nie wymyslamy coś nowgo -- bo jak wejdzie NL to po co nam nagrody dla Klimaciarza i PowerGamera - śmieszne a taka nagroda cieszy.

No a teraz for fun ogranieczenia:

Strzelanie - max 2 jednostki w armii - nie wliczajac maszyn
Magia - max 2 magow / jeden może być 4 poziomowy
Jazda max 3-4 jednostki jazdy
Piechota jak najwięcej bez GW
Bohaterowie max 3 - bez Lordów wyjątek HE
WE mogą mieć dodatkowy las jednak czary ogniste mogą być rzucone w las i zadają d6 z s5 każdej jednostce w lesie.
Czemu WE moga o tak sie teleportowac z Lasu do Lasu ??? ja chcę to zabnować
Maszyny max 2
Latacze max 1 oddzial

Na koniec żeby nie było - to do Ciebie Barba nic nie mam i do Was też -- mi ten New Limited się nie podoba i tyle z mojej strony...

@EDIT

Jeżeli Drakenhof Banner miałby zjadać slot hero --- to ja proszę o opcję, że bajerki z kowadła można dispelować a TK mają ograniczoną liczbę kości na inkantacje o tyle...
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, o 17:20 przez Aro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Aro pisze: No a teraz for fun ogranieczenia:

Strzelanie - max 2 jednostki w armii - nie wliczajac maszyn
Magia - max 2 magow / jeden może być 4 poziomowy
Jazda max 3-4 jednostki jazdy
Piechota jak najwięcej bez GW
Bohaterowie max 3 - bez Lordów wyjątek HE
WE mogą mieć dodatkowy las jednak czary ogniste mogą być rzucone w las i zadają d6 z s5 każdej jednostce w lesie.
Czemu WE moga o tak sie teleportowac z Lasu do Lasu ??? ja chcę to zabnować
Maszyny max 2
Latacze max 1 oddzial
A co jest dla ciebie jednostką strzelającą ?? W armii WE praktycznie wszystko strzela - chcesz abym wystawiał same driady ?? czy skirmish też mi zbanujesz, żebym mógł wybierać góra z 2-3 oddziałów.

Nie rozumiem, co masz do tych propozycji przycięcia kompozycji ? Po prostu będziesz miał turnieje na EURO-COMP, LIMITED i OPEN. Wybierze organizator, a ty jako gracz zagłosujesz nogami czy ci się podoba czy nie. Jak lubisz sado-masochistyczne obrzucanie się czarami aż do bólu lub emocjonujące starcia dwóch wagonów BK z regenką to pozostaje mi życzyć miłej zabawy - no ja jednak mam inne upodobania w tej grze i wolę przed bitwą jednak mieć jakieś szanse na równą walkę.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Scimitar pisze: A co jest dla ciebie jednostką strzelającą ?? W armii WE praktycznie wszystko strzela - chcesz abym wystawiał same driady ?? czy skirmish też mi zbanujesz, żebym mógł wybierać góra z 2-3 oddziałów.
musisz wystawić highborna którego nie możesz i wrzucić w cory EG to będziesz miał legalną rozpę :D

a tak na serio

ludzie mamy już konkretne decyzje teraz tylko trzeba zagłosować czy chcemy

Euro CS
Euro CS v 800
Euro CS v800 +JJ update
CS Kołaty ( po drobniejszym dopracowaniu )

i zrobić nowy format - kto będzie chciał z organizatorów ten zrobi i już

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

war2bone pisze: ludzie mamy już konkretne decyzje teraz tylko trzeba zagłosować czy chcemy

Euro CS
Euro CS v 800
Euro CS v800 +JJ update
CS Kołaty ( po drobniejszym dopracowaniu )

i zrobić nowy format - kto będzie chciał z organizatorów ten zrobi i już
Zaczekajmy jeszcze na propozycje Furiona.
Obrazek

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Maks 800-900p w bohaterach (na około 2000p) + JJ update (oczywiście ograniczenie na dublowanie speciali i rarów też) jest chyba najlepszym wyjściem.
Po głębszym zastanowieniu zrezygnowałbym z ograniczenia corów - miło by było pociąć ten atak klonowanych lanc :wink: ale skinki też muszą jakoś żyć...
Bum...!

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Jak będzie już jakaś ostateczna opcja to możemy zorganizować turniej na takie zasady:)

Awatar użytkownika
Lukiman
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lukiman »

Mi osobiście najbardziej podoba sie wersja Kołaty.Dlaczego?Bo ogranicza tylko rzeczy przegięte, a nie jak reszta wersji - ogólną liczbę kombinacji.
Liczą się tylko czterej bogowie:Khorne,Tzeentch.....Gork i Mork :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

czytam to i czytam i czytam i aż mnie korci żeby coś powiedzieć ale się powstrzymam, ogólnie sprawdzałem te wszystkie wasze CS'y i powiem tylko tyle że będzie to kompletny niewypał

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

mi sie podoba, kołek zrozum to muisz sie zacząc odzwyczajac od 2 czołgów ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Kołek pisze:czytam to i czytam i czytam i aż mnie korci żeby coś powiedzieć ale się powstrzymam, ogólnie sprawdzałem te wszystkie wasze CS'y i powiem tylko tyle że będzie to kompletny niewypał
Cierpliwosci. Jutro postawie swoja wersje ;-)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Furion pisze:
Cierpliwosci. Jutro postawie swoja wersje ;-)
mam nadzieje, że tak przed 15 sie wyrobisz? ;)

bo od wieczora nie bede mial za bardzo dostępu do neta a bardzo bym chcial zobaczyć :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Wszystko drastycznie zbliża nas do polhammera.... Jeśli chce się wstawiac jakieś ograniczenia do ogłasza się to w zasadach szczególnego turnieju (ilośc poziomów magii itd.) A nie od razu od górnie ciąć wszystko. Chcemy/cie ciąć nawet to co jeszcze nie wyszło (DL) w tym roku wychodi jeszcze chaos, później De, w następnym roku beasty... I co kilka miesięcy będziemy zmieniali zasady żeby przyciąć to czy tamto... Jestem graczem starego DL-u, miałem strasznie ograniczone pole do manewru w rozpiskach, brak możliwości własnego ułożenia Lordów, mała ilość sztandarów giftów itp itd. Dali w końcu możliwość tworzenia jakichś kombosów które były chlebem powszednim w innych armiach, a tutaj od razu dyskusja żeby ciąć... Większość "przegiętych" rzeczy i tak to herosi specjalni więc nie są oni w tym momencie dopuszczani. Mówicie że WE są przegięte, a potrafią dostać masakrę od Choas Dwarfów.
Moim skromnym zdaniem ten pomysł jest chybiony. Chciałbym grać w warhammera a nie polhammera.

Zablokowany