Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Re: Zmiany statutowe - sędziowie (dyskusja)
Do tej pory wszystko dobrze funkcjonowało przez tyle lat. Czy ktoś z sędziów/organizatorów miał wcześniej tego typu problemy jak teraz na DMP? Jeśli to nie jest sytuacja nagminna to wg mnie lepiej nie komplikować regulaminu i nie utrudniać dalej pracy organizatorom.
Poza tym proponowane do tej pory rozwiązania zawsze można obejść. Przykładowo: organizator ustala i pisze na forum, że sam jest sędzią głównym i po problemie ;p
Poza tym proponowane do tej pory rozwiązania zawsze można obejść. Przykładowo: organizator ustala i pisze na forum, że sam jest sędzią głównym i po problemie ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Mamy dwie możliwości:
Albo:
Generalnie wchodzenie w to głębiej to niepotrzebna nadprodukcja przepisów.
Kod: Zaznacz cały
"Organizator ma obowiązek nakreślić w regulaminie zakres kompetencji poszczególnych sędziów"
Kod: Zaznacz cały
"Warunkiem zaliczenia wyników do ligi jest nie wniesienie zastrzeżeń przez sędziów obecnych na turnieju"
Zarówno jedna jak i druga opcja wchodzi w grę.
Jedna i druga przejdzie głosowanie z wynikiem pozytywnym.
No i moim zdaniem pierwsza jest wazniejsza od drugiej, gdyż porozumienie na drodze organizator sedzia musi być jasne i klarowne.
Jedna i druga przejdzie głosowanie z wynikiem pozytywnym.
No i moim zdaniem pierwsza jest wazniejsza od drugiej, gdyż porozumienie na drodze organizator sedzia musi być jasne i klarowne.
Dmtrij pisze:moze dodac "rozdział" sędzia? i ustalmy jego status
+1 , albo zostawmy to jako obowiazek kazdego organizatora.
Ja juz to ja bym głosował za tym czy obowiazki sedziego leza w gestii organizatora, czy w gestii LL
Sędziów musi być więcej. I powinni być do tego egzaminowani (tak jest np. u nas w Vecie, gdzie sędzia ma nawet inny kolor na forum i podpis stosowny). Obecnie to tak naprawdę nie do końca wiadomo, jak robić, żeby było dobrze, tzn. kogo mogę na sędziego wziąć, a kogo nie.
Karniaki też powinny być ściśle opisane. W Vecie mamy cały spis kar wraz z informacją kiedy i jak je stosować. W ten sposób gracz wie, że sędzia działa wg jakiegoś kompasu a nie na czuja.
Karniaki też powinny być ściśle opisane. W Vecie mamy cały spis kar wraz z informacją kiedy i jak je stosować. W ten sposób gracz wie, że sędzia działa wg jakiegoś kompasu a nie na czuja.
Karty okazyjne, punkty do rankingu, plus najaktywniejsi dostają nagrody (mamy ranking aktywności sędziowskiej). Natomiast Ci co robią testy (kiedyś robiłem to ja, ale już mi się nie chce), dostają za to ekstra coś, np. display dodatku nowego etc.
Rozumiem, że za free to się mało komu chce, ale wiesz - środowisko mocno profesjonalne, a z tym sędziowaniem trochę na czuja.
-edit-
U nas jest jeszcze tak, że na podstawie rankingu sędziów/organizatorów przyznawane jest prawo do organizacji masterów. W roku 2012 będzie ich 8, my jako wydawca robimy 2 (IMP i DMP), więc pozostaje 6. I naprawdę nie jest łatwo się załapać. To troszkę lepszy system niż kandydatury tutaj, bo po prostu nie rodzi konfliktów i spin.
Rozumiem, że za free to się mało komu chce, ale wiesz - środowisko mocno profesjonalne, a z tym sędziowaniem trochę na czuja.
-edit-
U nas jest jeszcze tak, że na podstawie rankingu sędziów/organizatorów przyznawane jest prawo do organizacji masterów. W roku 2012 będzie ich 8, my jako wydawca robimy 2 (IMP i DMP), więc pozostaje 6. I naprawdę nie jest łatwo się załapać. To troszkę lepszy system niż kandydatury tutaj, bo po prostu nie rodzi konfliktów i spin.
No dobry system, Lidder ile chcesz masterów w rewanżu za sędziowanie?
W sytuacji gdy sędziowie robią to bez sensownej gratyfikacji lepiej iść w stronę spisania co za co i dlaczego, czyli odgórnych wytycznych do sędziowania masterów, żeby było się czym zasłaniać ładując ewentualne karniaki. Jest to szczególnie ważne dla mało znanych osób co by im ułatwić życie sędziego.
W sytuacji gdy sędziowie robią to bez sensownej gratyfikacji lepiej iść w stronę spisania co za co i dlaczego, czyli odgórnych wytycznych do sędziowania masterów, żeby było się czym zasłaniać ładując ewentualne karniaki. Jest to szczególnie ważne dla mało znanych osób co by im ułatwić życie sędziego.
chyba zartujesz.robimy 2 (IMP i DMP), więc pozostaje 6. I naprawdę nie jest łatwo się załapać. To troszkę lepszy system niż kandydatury tutaj, bo po prostu nie rodzi konfliktów i spin.
Na prawde nie widzisz ilosci spin jak by sie okazalo, ze tylko sedziowie na masterach dostaja mastery na nastepne lata?
nie dosc, ze to rodzi stagnacje srodowiska (w koncu u siebie sedziowac beda sedziowe z osrodka) to jeszcze rodzi spiny, bo sie tworza mega osrodki z 3-4 masterami.
D6kudłaty pisze:No dobry system, Lidder ile chcesz masterów w rewanżu za sędziowanie?

To był tylko przykład, Shino. Nagroda powinna być adekwatna do wykonywanej pracy. U nas może to być miejsce na LL, przykładowo za bycie sędzią głównym na 3 masterach lub sędzią na 5 masterach.
Co do zasad mastera, mogę sporządzić odpowiedni pliczek oparty na moim doświadczeniu. Potem powiecie co myślicie. Nie wiem ile mi to zajmie, ale jak mi dacie mastera to na już go zrobię

Shino, ja Ci po prostu wyjaśniałem, jak u nas jest, nie pisałem: róbmy tak w WFB. Broń Boże. Źle mnie zrozumiałeś.Shino pisze:chyba zartujesz.
Na prawde nie widzisz ilosci spin jak by sie okazalo, ze tylko sedziowie na masterach dostaja mastery na nastepne lata?
nie dosc, ze to rodzi stagnacje srodowiska (w koncu u siebie sedziowac beda sedziowe z osrodka) to jeszcze rodzi spiny, bo sie tworza mega osrodki z 3-4 masterami.