9th Age - WDG ogólnie

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeronimo
Wałkarz

Re: 9th Age WoCH

Post autor: Jeronimo »

Asmodai pisze:
ale Sv na 0+ wygląda fajnie
Ale działa jak 1+ i od niego zaczniesz liczenie AP i modyfikatorów z S tak dla przypomnienia :wink:
Oczywiście ;) ale przyznaj, ze wygląda fajnie :)

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

E tam, lord chaosu na koniu z Hardened Shield i Waste Hardened Skin wyciąga -1+ :wink:

PadrePadre
Wałkarz

Post autor: PadrePadre »

Gdyby nie ograniczenie do 1+ max, to jakiś czas temu można było złożyć -2 czy nawet -3 save z przerzutem przy Lordzie na kuniu :P

Ja się zastanawiam czy nie chciałbym zagrać takim dyskowcem.
Wydaje mi się nienajgorszy:

Chaos Lord of Change (385 pts)
Third Eye of Change
Talisman of Greater Shielding
Bluffer's Helm
Ogre Blade
Disc of Change

Przy poświęceniu save 1+ na rzecz 2+, zyskuję reroll na woundy przy T5... i 4++ na wszelki wypadek.

Szukam opcji dla lordów, ale rozważam też ostro opcję zrezygnowania z nich w ogóle w listach. Sami mało zrobią, a czasy herohammera wyglądają na ... "zmierzchające". Jak Wam się wydaje?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

IMO zarówno lord jak i heros dobrze się combują z klocem piechoty.
Inspire greatness daje Ci 10 dodatkowych ataków.
No i nie martwisz się, że utkniesz w challenge.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Za każdym razem gdy chowasz herosa w oddziale zmniejszasz jego mobilność i wpływ na gre.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Jeronimo
Wałkarz

Post autor: Jeronimo »

Asmodai pisze:
ale Sv na 0+ wygląda fajnie
Ale działa jak 1+ i od niego zaczniesz liczenie AP i modyfikatorów z S tak dla przypomnienia :wink:
Wiecie co, a w zasadzie gdzie jest napisane, ze Sv nie mize byc 0+?? Prejrzalem podręcznik i znalazlem info ze owszem, współczynniki charakteryzujące postać tj S,T,Ws,Bs itd, nie ma tam info o Sv, musza sie mieścić w granicach 1-10. Ma ktoś zapis odnośnie tego, ze Sv również??

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Jeronimo pisze:Wiecie co, a w zasadzie gdzie jest napisane, ze Sv nie mize byc 0+?? Prejrzalem podręcznik i znalazlem info ze owszem, współczynniki charakteryzujące postać tj S,T,Ws,Bs itd, nie ma tam info o Sv, musza sie mieścić w granicach 1-10. Ma ktoś zapis odnośnie tego, ze Sv również??
Rb, s. 75.
Obrazek

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

proszę państwa o co chodzi army builderowi w komunikacie "general selection is required for unit wasteland warriors of ........"?
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

chuj wie, ale ściągnij nowszą wersję to nie będzie problemu
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

działa

dzięki, pozdro
MARK OF MARKI MARK

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Jakiś pomysł, z czego zrobił włócznie do Marud? Aby w ogóle jakoś ładnie naszych Spearmanów zrobić?

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Oszczepy od konnych marud?

PadrePadre
Wałkarz

Jeśli chodzi o włócznie do Marud to trzeba pamiętać, że w 9 ed nie ma WYSIWYG :)

Ale jeśli chcemy mieć koszernie i ładnie na stole, to proponuję rozwiązanie, które sam przyjąłem - modele do Dark Ages. Są spearmani, bardzo tani. Łatwo się to skleja, wielkością są porównywalni z wojskiem imperialnym. Metale nie są tanie, za to plastiki są tanie i to bardzo.

Kupowałem tutaj, jak komuś tarcze przeszkadzają, można dać normalne od Barbów - dla mnie te oryginalne są mega.
http://www.warchimera.com/pl/c/Saga-Sredniowiecze/96

Vikingowie
Obrazek

Dark Age Warriors
Obrazek

Dobrze maźniesz i będzie git :)
Plastik fajny, pozy też. Wikingowie mają speary dla połowy ekipy.
Obrazek

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

To, że nie ma WYSIWYG, nie znaczy, że nie wolno go sobie zrobić. ;)
Oszczepy od konnych - no spoko, tylko w sumie problem z tym taki, że większość wykorzystana właśnie na konnych.

Nie ukrywam, że kupowanie kolejnych modeli, w dodatku słabo pasujących do obecnych Marud, jakoś tak średnio mi się widzi.
Raczej szukam czegoś, jak w miarę prosto dać Marudom owe włócznie. Może wykałaczki, odpowiednio pocięte?

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

WYSIWYG to nie jest wymóg systemowy tylko turniejowy, tak było w 8 edycji i nic się nie zmieniło w T9A.

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Nie jestem pewien, ale czy wlocznie od Ungorow, nie pasowalaby?
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Ja właśnie planuję użyć włóczni ungorów - pasują w sam raz.

PadrePadre
Wałkarz

debelial pisze:WYSIWYG to nie jest wymóg systemowy tylko turniejowy, tak było w 8 edycji i nic się nie zmieniło w T9A.
Niestety zauważyłem, że w Polsce jest o to wielkie ciśnienie. Przy eventach spoza naszych granic podejście jest lżejsze i w z tego co widziałem w T9A nie ma parcia na WYSIWYG. Nie wiem z czego to wynika, dla mnie to ograniczenie to "zdupping" ale rozumiem, że komuś może się podobać.

Czyli idąc na turniej w T9A w Polsce muszę oderwać rączki od 120 pomalowanych modeli bo rozmyśliłem się co do tego czy mają mieć tarcze/miecz/włócznię/pałkę? :)
Mega słabe, mega ograniczające i nie trzyma klimatu ogólnej dostępności jaką promuje T9A.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Czyli Twoim zdaniem klimat jest wtedy kiedy wbijam się w 40 maruderów khorne z extra weapon a tu szok, oni jednak mają nurgle i grejty i command. W następnej bitwie będą mieli lusta i speary bo akurat będą szarżowali kawę na 13 calu.
Generalnie na lokalach można grać jak się chce, na materach ostatnio też przymykali oko.
Ale miej trochę szacunku dla przeciwnika, graj tym co masz, wtedy jest po prostu przyjemniej.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

To nie żadne ograniczenie tylko jeden z elementów oceny hobbystycznej. Można je olać kosztem 2-3 punktów.

ODPOWIEDZ