Virtue of Noble Disdain a dziadek Treeman

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Remo
Falubaz

Virtue of Noble Disdain a dziadek Treeman

Post autor: Remo »

Rozumiem, że rycerz z tą "cnotą" nienawidzi dziadka Treemana bo ten może wykonywać normalne "shooting atacks"?

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

warmachine crew?

Awatar użytkownika
Podyahoo
Pseudoklimaciarz

Post autor: Podyahoo »

Wg FAQ do WE Treeman jest jednostką posiadającą Shooting Attack. Więc ta cnota ma zastosowanie względem Drzewca.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

W opisie jest tylko armed with missile weapons i war machine crews. Drzewiec nie jest 'armed' więc nie działa.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Podyahoo
Pseudoklimaciarz

Post autor: Podyahoo »

To znaczy, że Drzewiec ma atak specjalny, a nie broń strzelecką, tak? Nie mam książki pod ręką, a pamięć, jak widać, zawodzi. Dzięki za sprostowanie.

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Podyahoo pisze:To znaczy, że Drzewiec ma atak specjalny, a nie broń strzelecką, tak?
Na to wygląda.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

Virtue of Noble Disdain nie ma zastosowania przeciwko Treemanowi ponieważ nie ma on missile weapon. Z tego samego powodu nie może robić stand & shoot w reakcji na szarże.
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Może... na 360 stopni.
ERRATA do WE?:D
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

shootingu treemena nietraktuje się jako normalne strzelanie jest to " wyspecjalizowany atak " bez ograniczeń widocznosci czy przebytej odległoci tak więc nie działa na niego
polecam poczytać AB do WE wszystkim niedowiarkom

opisie jest tylko armed with missile weapons i war machine crews.

brokuł niejest warmaszyną(kto wię...7 edycja nadchodzi do WE...)
oraz nieposiada zaznaczonej missile weapon

Jason
Mudżahedin

trikk pisze:Może... na 360 stopni.
Luzik, ja wiem co jest w FAQu (nie w erracie) - a że ten FAQ jest sprzeczny z zasadmi to już inna sprawa, bo zgodnie z nimi treeman s&s robić nie może i to chyba nie jest dla nikogo tajemnicą (no bo jak trudne jest stwierdzenie czy ma missile weapon czy nie?).

Swoją drogą jak ktoś się upiera że mimo wszystko może, to powinien się zgodzić że VoND daje hate na niego (tak samo niezgodne z zasadami ale jedyne sensowne wyjście).
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Jason pisze:
Luzik, ja wiem co jest w FAQu (nie w erracie) - a że ten FAQ jest sprzeczny z zasadmi to już inna sprawa, bo zgodnie z nimi treeman s&s robić nie może i to chyba nie jest dla nikogo tajemnicą (no bo jak trudne jest stwierdzenie czy ma missile weapon czy nie?).

Swoją drogą jak ktoś się upiera że mimo wszystko może, to powinien się zgodzić że VoND daje hate na niego (tak samo niezgodne z zasadami ale jedyne sensowne wyjście).
dobra wszyscy wiedzą że kanadyjska errata była naukowym dowodem na ich opuźnienie...a GW niebardzo mogło powiedzieć "przecież to shit...my tak niegramy" bo kanada ma jednak jakis swój udział ](*,)

powoływanie się na debili nejest fair :wink: myślę że kłutnie i wprowadzanie "moje widzimisię" jest zbędne i należy poczekać aż jakaś kompetentna osoba (LS) się wypowie...

Jason
Mudżahedin

Nie chce zaogniać, ale co to znaczy że ktoś z LS się wypowie? Czekamy aż ktoś stwierdzi "Treemen nie ma missile weapon więc traktujemu go jakby nie miał missile weapon"? :)
The most important rule!

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

IMO nie działa na niego, bo nie ma missile weapon, ma specjalną zasadę, dającą shooting attack, ale nie ma w ekwipunku missile weapon. Co nie zmienia tego, że robi s&s na 360 stopni ;)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Ja nie wiem co Wam przeszkadza w uznaniu, że wielkie chodzące drzewo (ono naprawdę chodzi ;) ) jest władne atakować na dystans swoich wrogów (a czasami są to nawet elfy, krasnoludy i inne bajkowe stwory) atakujących je z różnych kierunków.

Ma taką zasadę i już.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ma atak specjalny, który podchodzi pod zasady shootingu? :)
wszystko jasne i klarowne moim zdaniem ;p

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Ten jego atak, to jak zionięcie smoczka, na nich też nie ma przerzutów.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

Jason pisze:

wg Twojej interpretacji to moze strzelac z combatu... a czemuz? bo tylko jednostki z missle weapon nie moga strzelac podczas combatu a ze jest LT i widzi dookola to na dystans 6" spokojnie moglby sobie szyszkowac przeciwnikow z ktorymi akurat nie walczy...
cos jeszcze? :P
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Jason
Mudżahedin

bigpasiak pisze: wg Twojej interpretacji to moze strzelac z combatu... a czemuz? bo tylko jednostki z missle weapon nie moga strzelac podczas combatu a ze jest LT i widzi dookola to na dystans 6" spokojnie moglby sobie szyszkowac przeciwnikow z ktorymi akurat nie walczy...

Wreszcie jakaś cięta riposta. Respekt :)

Swoją drogą za jakiś czas może być tak jak napisałeś, więc nie ma co się śmiać.
The most important rule!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

bigpasiak pisze:
Jason pisze:

wg Twojej interpretacji to moze strzelac z combatu... a czemuz? bo tylko jednostki z missle weapon nie moga strzelac podczas combatu a ze jest LT i widzi dookola to na dystans 6" spokojnie moglby sobie szyszkowac przeciwnikow z ktorymi akurat nie walczy...
i xo moze jeszcze przejdziesz do argumentu, ze moze strzelac w turze przeciwnika :roll:

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Może inaczej. Hate jest akurat mało ważny, bardziej mi chodzi o to, że ta cnota przydaje się wtedy kiedy trzeba rzucić test na panikę jak zginie od ostrzału 25% oddziału.

Jeśli wg. was ta cnota nie działa na dziadka treemana i jego strzelanie, to jest to troszkę bez sensu, bo sytuacja wygląda następująco:

B - Bretończyk
WE - Elf z lasu

B: Szarżuję na drzewo.
WE: Ostrzał
B: Możesz?
WE: Tak, treeman normalnie strzela i może ostrzelać szarżę.
B: Ok,

rzuty koścmi..

B: O kurde, dwóch mi ściągnął, ale spox tam był bohater z taką Virtue, że nie zdaję paniki z ostrzału,
WE: Ale to nie był ostrzał - zdajesz panikę,
B: To się zdecyduj...

ODPOWIEDZ