Enymy in the way... czy jakos tak

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Enymy in the way... czy jakos tak

Post autor: Ice-T »

Sytuacja następujaca

Obrazek

moi WL robią szarże na Klocek realmów za lasem stoi gryf (którego chce złapac) robic szarze własnie w realmów o ile wiem i pytałem o to kilkanaście razy to wybiegajac z lasu na mojej drodze stoi gryf w lini prostej i szarzuje pierwsze w niego gdyż stoi na lini szarzy( wiem co innego gdybym go widział musiałbym go ominać) ale co innego gdy go nei widzę manewr wykonywałem setki razy (mysle że nie wałowałem szczególnie przy WE szarzujac DP z banner of ellyrion na coś za lasem wiedząc że przebiegajac przez niego wpadne w Wardencerów którzy byli ta skitrani wiec sytuacja identyczna) tym razem moi koledzy mi nie wierzą

wiec zapytam dla pewnosci czy:
A) widzac gryfa musze go ominać
B) szarzuję w niego gdyż nagle znalazł sie na mojej drodze(moze wykonac wszystkie reakcje)

zasada enymy in the way mówi ze to można zrobić gdy przeciwnik ucieka (lanca bretońską) ale gdy nie ucieka a przeciwnik jest na drodze szraży to chyba wpadam w niego (oczywiscie moze zrobic flee wtedy lecę dalej)
przy okazji kolejne pytanie gdyby to co mówie było prawda i zwiwwał gryfem to gonie gryfa czy nadal biegne na Realmów ?

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

ach dodam tyle ze gdybym zrobił wheel na samym poczatku to bym go ominoł ale podjeżdzajac juz cal do przodu nie ma już jak zaznaczam ze moge zrobić wheel kiedy chce byle by być na przodzie realmów

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

mi powiewa wałkiem i dlatego zajrzałem do rb:
oto cytat z samego początku zasady enemy in the way:
after a unit has fled from the charge...
proszę jakiegoś członka LS o zabranie głosu :wink: :lol2: (tak oficjalnie), by rozstrzygnął tą kwestie

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

@ Kołek
Tego już nie ma, zostało wywalone w erracie.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

to sorki za mój błąd, przez te erraty ciągle się coś zmienia i nawet RB nie można się kierować

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Dokładnie, ja wczoraj zasugerowałem się podręcznikiem i zasędziowałem, że takie coś jest niemożliwe (byłem przy tej bitwie). Jeśli jest errata to główny argument obalony. Jest za to jeszcze jeden: lioni mogą wykręcić tak, żeby nie walnąć w gryfa. Więc nie rozumiem czemu mogliby nagle zmienić cel szarży skoro mają wolną drogę do lancy. Niby że wheela można robić w dowolnym momencie szarży. Co sądzicie?

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

jest możliwe pod warunkiem, że nie dasz rady ominąć gryfa szarżując w realmów, lub omijanie sprawi, że nie wyjdzie ci szarża.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Czyli szarża na gryfa w takim układzie jest nielegalna? I co powiedzieć komuś, kto upiera się że jednak jest legalna? Czym poprzeć wersję że nie można?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Myth pisze:Czyli szarża na gryfa w takim układzie jest nielegalna? I co powiedzieć komuś, kto upiera się że jednak jest legalna? Czym poprzeć wersję że nie można?
Siłom i godnościom osobistom. :wink: Powiedz, że najbliższa droga to celu to droga, która gwarantuje dojście do celu a nie dojście do innego oddziału.
A licky boom boom down!!!

Myth
Szef Wszystkich Szefów

O dzięki, nie wpadłem na to o najkrótszej drodze do przeciwnika. To załatwia sprawę mam nadzieję.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czym poprzeć wersję że nie można?
Kopem w jaja.

Można powoływać się na to, że deklarując szarżę trzeba jechać tak, by dojśc do przeciwnika. Nie mozna zadeklarować szarzy, a potem pojechać tak, by nie udało się zaszarżować na pierwotny cel. Jak byście się zachowali, gdybyście wyciągali oddział 5 errantów smokiem, a gracz bretoński zrobiłby wheela o 180 stopni, bo przeciez mu przysługuje, a potem niestety oblał szarżę. Ewntualnie nie zropbił wheela i wpadł w las, skąd też niestety nie udało mu się już doszarzować.
Druga sprawa - nie wolno deklarować nieprawdopodobnych szarż - jak chcecie zaszarżować lancę bretońską, jak na drodze stoi inny oddział? Gdyby lasu nie było, też byście szarzowali na lancę mimo tego, że gryf stoi na drodze i nie ma szans, by go ominąć?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Jankiel, przecież Ice wyraźnie napisał, że miał jak przejść obok gryfa i doszedłby do lancy. Rozchodzi się o to, że on chciał wykorzystać enemy in the way, zadeklarować w lancę, zrobić wheela nie od razu (bo może, nie jest powiedziane kiedy musi to zrobić), a gdzieś w połowie drogi i wpaść w gryfa (nie widział go na początku fazy) zamiast lecieć w kierunku lancy. Może czy nie może? I czemu?

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

bo w dalszej części zasady enemy in the way jest napisane że jeżeli oddział, który szarżuję, po czym korzysta z zasady enemy in the way jest traktowany jak by deklarował nową szarżę, a każdy wie ze nie można deklarować szarż niemożliwych :wink:

chyba że znowu coś innego w erracie było :wink:

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Kołek możesz trochę jaśniej proszę? Bo z Twojego postu nie wynika czy może, czy nie... Tak zadałem pytanie, że odpowiedź powinna brzmieć "tak, bo..." albo "nie, bo...". U Ciebie jest argument ale jakoś nie ma stwierdzenia, trochę od środka zdania zacząłeś odpowiedź.

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Post autor: krecik_77 »

Ja bym w tym przypadku potraktował gryfa jako "teren impassable" - oddział lwów nie ma po prostu możliwości tamtędy przejechać, musi zrobić wheela na początku szarży. Gryf nie jest celem szarży i kropka.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

krecik_77 pisze:Ja bym w tym przypadku potraktował gryfa jako "teren impassable" - oddział lwów nie ma po prostu możliwości tamtędy przejechać, musi zrobić wheela na początku szarży. Gryf nie jest celem szarży i kropka.
to chyba najgłupsze co można zrobic :D

a gdzie jest napisane że musze szarżowac po najkrutszej drodze? może mi umkneło...

Kołek@ nic nie czaje z twoich wypowiedzi radze poczytac dokładnie tę zasade bo widzac gryfa stojacego mi na drodze moge zadeklarowac nowoą szarzę na niego. Nie wiem o co ci chodzi... że co moze mam sie przed gryfem zatrzymac? :)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

lol. Ludziska. Przecież to nie jest enemy in the way, że może wjechać w gryfa. bez jaj panowie

Wg rysunku nie widzę, abys mógł tak wywheelować, aby nie zachaczyć o gryfa. Jeżeli rysunek miał to pokazać to szarża jest niemożliwa

Jeżeli możesz wywheelować obok gryfa to jedziesz.

Nie możesz zaszarżować na coś czego nie widzisz póki nie nastąpi Enemy In The Way, czyli odsłonienie przy szarży celu, który był zasłaniany przez pierwotny cel. Czyli krótko mówiąc. szarzujesz na 1, który zasłania 2. Jeżeli 1 ucieka, odsłania 2 i można wjechac w 2

POZA TYM nie wjedziesz w gryfa, bo skoro chciałeś szarżować to TAK szarzowales w lance aby ominac gryfa? Przeginacie niekiedy z pomysalmi..

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

POZA TYM nie wjedziesz w gryfa, bo skoro chciałeś szarżować to TAK szarzowales w lance aby ominac gryfa? Przeginacie niekiedy z pomysalmi..
Dokładnie tak. Chyba, że realmi uciekną, bo wtedy zaczynają się robić ciekawie. Zgodnie z zasadmi najpierw ucieka lanca, a potem biegniesz w jej kierunku, po najkrótszej drodze, wpadając we wszystko na trasie. Gracz bretoński się źle ustawił, zadeklarował flee, to niech teraz ponosi konsekwencje :mrgreen:

Ale dopóki nie zadeklaruje flee, to WL muszą szarzować na lancę. Inne zagranie to zwyczajne oszustwo. Choćby dlatego, że enemy in the way robi się, jak przeciwnik ucieknie.
a gdzie jest napisane że musze szarżowac po najkrutszej drodze? może mi umkneło...
Jak deklarujesz szarżę, to masz dojść do celu szarzy, a nie gdzieś indziej.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Jankiel zgodzę się z Tobą poza jednym punktem: errata usuwa warunek ucieczki przeciwnika dla enemy in the way... A tak poza tym to cieszę się, że zaczyna się wyjaśniać sprawa. Dziwne jest tylko to, że niektórzy jakby nie doczytali całego tematu, DA SIĘ przejść obok gryfa, drugi post w temacie to potwierdza.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Ale jak deklarujesz szarże na lancę, to masz szarzować na lancę, prawda? Omijając teren i przeszkadzające jednostki. Uważasz inaczej, to jak zagramy na następnym turnieju, możemy grać zgodnie z Twoim pomysłem.

Przykład

8) mag w samym środku lasu
:) Dragon Princes
:evil: Dark Riders

LLLLLLLLLLLLLL
LLL 8) LLLLLLLLLL
LLLLLLLLLLLLLLL :) :) :) :) :)
LLLLLLLLLLLLLL

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Szarżuję DR na DP. Ale nie robię od razu wheela, bo przecież nie muszę. Jadę na wprost i wpadam w stojącego w środku lasu maga. Zupełnie przypadkowo, bo chciałem szarżować w DP, tylko wheela za późno zrobiłem i akurat wpadłem w maga. Dokładnie taka sama sytuacja, jak z "przypadkowym" wpadnięciem w gryfa. Nadaje się na kopa w jaja.

ODPOWIEDZ