Hydra i bicie po poganiaczach

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Hydra i bicie po poganiaczach

Post autor: Andy »

Obrazek

Pytanie jest takie.
Hydra walczy w piechota. Czempion (czerwony kwadracik) nie styka się z hydrą wiec może bić po załogantach.

Zakładając że trafie i rani 2 razy ile zginie poganiaczy?

Awatar użytkownika
Grzelak
Wodzirej

Post autor: Grzelak »

dwóch

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

albo mnie ktos walowal albo bic mozna tylko hydre? :evil:

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

ale chyba wtedy, jeżeli stykasz się jednocześnie z hydrą i z załogą - musisz wtedy być po hydrze...

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Jeśli możesz atakować zarówno hydre jak i poganiaczy ---- musisz atakować hydre.

Jeśli stykasz się tylko z poganiaczami atakować możesz ---- tylko poganiaczy.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

A ja mam takie pytanie od razu w tym miejscu do zasady monsters & handlers. Czy dla potrzeb maksymalizowania bierzemy TYLKO hydrę, czy też uwzględniamy poganiaczy ?? Zapis w RB nie jest do końca jasny, ale sugeruje by ignorować poganiaczy przy szarży. Co za tym idzie - czy mogę dostawić 1 poganiacza z tego przykładu co na rysunku - z lewej (coby uniknąć bicia w niego).

Wydaje mi się, że tak, bo jeśli na driady szarżuje np 1. rydwan + 2. DRy, to rydwan dostawia się do 4 driad, a DRy z którejś strony już do jednej i 2gą mają po kancie. Tak więc proszę o jakąś odpowiedź z uzasadnieniem - to tak dla chłopaków z LS, ponieważ wcześniej zasada monsters & handlers nie była stosowana
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

patrz skinki i salki i problem z głowy

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Morrok pisze:patrz skinki i salki i problem z głowy
Otóż nie, bo Salki nie mają zasady Monsters & Handlers, tylko Skirmishers.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

musisz maksymalizowac ilosc szarzujacych. w szarzowaniu na hydre nie bierzesz zalogantow pod uwage dla ruchu gdyz inaczej mogliby blokowac ci ruch. pod wzgledem maksymalizacji traktujesz to imo jak kazdy inny oddzial

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

A jak ma się do tego zapisek:
(...)When charging or being charged though, the handlers are completely ignored (as if they were not there) and the monster is the only model that matters. The monster's arc of sight and flank/rear are used to determine arc of sight for charges and the relative position of charging enemy as well as any charge distance, psychological reaction and so on.
Nie wiem co kryć się może pod tym so on - może to iż szarżujemy tak jakby był sam monster - czyli on się maksuje i przeciwnik do niego ?? Dalej mamy:
(...)Once the monster is in contact with the enemy, form the handlers up with the monster in the same way as you would for a unit of skirmishers. (...)
To moim zdaniem w pewnym sensie sugeruje, że jest kolejność dostawiania - najpierw monster, a potem dopiero jak on się zmaksymalizuje, to my dostawiamy handlerów. Generalnie na jedno wychodzi, ale :

K- kawa
H- hydra
B - beastmasterzy

KKKKK
..HH..

W takim wypadku jak dostawiamy hydrę, aby się zmaksymalizowała, to można wrzucić handlerów obu po bokach i nie wciągamy np. 5go kawalerzysty. Bo moim zdaniem właśnie szarżuje monster i handlersów nie ignorujemy tylko ze względu na dystans szarży itp. ale też przy dostawieniu (w sensie najpierw hydra, a reszta jak chcemy)
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ale handlerow formujesz tak jak skirmish.. a ten formujesz tak zeby zmaksymalizowac walczacych. tu chodzi o to, ze nie moesz maskymalizowac ilosc walczacych z ovslugantami kosztem hydry

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Shino pisze:ale handlerow formujesz tak jak skirmish.. a ten formujesz tak zeby zmaksymalizowac walczacych. tu chodzi o to, ze nie moesz maskymalizowac ilosc walczacych z ovslugantami kosztem hydry
W sensie ??

Nie muszę robić tak walcząc np. z kilkoma piechurami ?? :

XX
BBHH
....HH

?? gdzie X to jacyś tam ludkowie na piechte np, B to BM, a HH - to hydra ??
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Chodzi chyba o to (a też się z tym problemem spotkałem na turnieju), że rywal dostawia się do Hydry, natomiast Ty dostawiasz poganiaczy jak skirmish, tak żeby zmaksymalizować, ergo nie możesz wywalić tego kawalerzysty z walki, ani uniemożliwić ataku w poganiacza. Ale to tylko MHO :-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

skoro pisze wyraźnie: dostaw poganiaczy jak skirmisherów, to musisz zastosowac wszystkie zasady dostawiania ich jak skirmisz czyli takze maxymalizacje wojakow z obu stron.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

Ignorowanie handlerow polega na tym ze jezeli stoja na drodze miedzy hydra a regimentem szarzujacym traktujesz tak jakby ich tam nie bylo. To dziala w druga strone.Jezeli hydra nie ma zasiegu a maja go handlerzy, hydra nie szarzuje. Tak samo jezeli to jest skirmish i handlerzy nie beda mieli zasiegu a hydra tak, stana w drugim rzedzie.
Jezeli nie starczy Ci szarzy do hydry tylko do handlerow, szarza spalona.
Ustawiasz sie jak do walki w skirmishu. Stykasz regiment z hydra, a nastepnie jezeli jest miejsce dolaczasz handlerow w miejscu gdzie moga jeszcze sie bic (ex:corner B2B).

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

dagome pisze: Jezeli nie starczy Ci szarzy do hydry tylko do handlerow, szarza spalona.
Ustawiasz sie jak do walki w skirmishu.
a jak się mają do tego MM?oraz wszelkie czary zasięgowe? strzelanie też... ( wolę się zapytać i mieć 100% pewność)
mamy zasięg do poganiaczy, do hydry nie...gracz DE mówi suck? czy ew hity rozlosowujemy/dostają sami poganiacze?(niepotrzebne skreślić)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

czy ew hity rozlosowujemy/dostają sami poganiacze?
dostaje hydra :P
a jak się mają do tego MM?oraz wszelkie czary zasięgowe? strzelanie też... ( wolę się zapytać i mieć 100% pewność)
to przeciez nie jest szarza prawda? ma sie do tego normalnie ;)

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

Ignoruje sie ich egzystencje tylko przy szarzach. Przy strzelaniu mozesz mierzyc do handlerow a oni sie zaslonia hydra :D Uprzedze pytania. Zasieg generala tez do kogokolwiek w tej jednostce, sztandar tez, wszystko wszystko.

ODPOWIEDZ