Trole!

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iron Lord
Warzywo

Trole!

Post autor: Iron Lord »

Hmm nurtuje mnie jedna rzecz czy ta jednotka ma jakiś głębszy sens w wfb #-o ? Ma głupotę i ld 4... :shock: co najwyżej może ćwiartki blokować...
Czy jest zatem jakieś ich ambitne zastosowanie w armii zielonych ? Słyszałem o pomyśle, że gieniek "niańczy" trole swoją liderką...ale chyba bezsensu...

Awatar użytkownika
Aveer
Wałkarz

Post autor: Aveer »

Zawsze możesz wstawić do nich jakiegoś bohatera aby użyczał ld, ale ogólnie mało grywalny unit.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

jak maja zasieg do gienka to sa calkiem spoczko.regeneracja i zyganie daja rade.
niestety przy 8 ld to bede oblewal ponad polowe glupot,stad maja u mnie wolne (tak samo jak warboss)

Awatar użytkownika
Undead
Falubaz

Post autor: Undead »

A tam gadacie głupoty...zajebista jednostka...wystawiasz 5 troli do nich wkładasz generała na świniaku...masz z reguły 9 ld każda głupote zdajesz i jestes happy...tyle że na małe pkt cieżko sie nimi gra...ale na duże jak najbardziej...pozatym sa zajebiście mocne w walce;]

Pozdro

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ja tam na trollach dluuuuugo gralem, oprocz savage i warbossa tylko oni potrafia przyjebac. Z BSB i generalem biora na klate sporo rzeczy i sobie potem stopniowo je rozkrecaja. Na wszystkich turach, gdzie nie sa dopuszczeni mengile ani 2 rary - polecam.

Awatar użytkownika
Yahoo82
Kradziej

Post autor: Yahoo82 »

Moim zdaniem trolle to naprawdę niezły unit. Szkoda, że potrzebują niańki. Regenka daje im dużą przeżywalność, a wymioty ściągają przeciwników aż miło.
Gdyby tak jeszcze rzyganie było magic atakiem jak u chaosowych trolli...

Awatar użytkownika
Iron Lord
Warzywo

Post autor: Iron Lord »

W walce z demonami trole spadną szybko :cry: ale na inne armie z tego co piszecie mogą coś zrobić. Przetestuje w jakieś bitwie :)

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Też się zastanawiam nad trollkami, o ile oczywiście się gra na warbossie. W sumie może to być ciekawy unit, ze względu na wzbudzanie strachu. Nie da sie ich załatwić terrorem, są dość twarde i w miarę nieźle leją. Na kartce to wychodzi nienajgorzej. W 6 ed. nieraz pogrywałem na oddziale 7 trolli z BSB ;) Mieli banner, szereg i przewage i nieźle całkiem klepali ;) Dziś 5 modeli w szeregu aby mieć rank 'trochę' niszczy tą koncepcję.
Ale po DMP wypróbuję, czy taki oddział coś w dzisiejszych czasach jest w stanie zrobić. Pytanie tylko, jaki rodzaj trolli wybrać.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Imho tylko i wylacznie rzeczne , MR niby fajny , ale minusy do hita daja zdecydowanie wieksza przezywalnosc. No , ale co ja jaszczurka moge wiedziec :wink:

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ziemko, odpal AB i zobacz ile kosztuje ten upgrade ;)

Wybór absolutnie nie jest oczywisty, zazwyczaj spotyka się trolle w najtańszej wersji, bo są dobre i tanie. (Oczywiście doom diver jest lepszy i jeszcze o połowe tańszy).

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ja zyje moze za czasow 6ed jeszcze , gdzie nie bylo zwyklakow :D

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Trolle to bardzo przyjemny oddzial, potrafi przywalić i do tego dość wysoka przeżywalność - chyba jedyna w tej armii która ma takie kombo ;) tylko imo bardzo przydatny przy nich bsb'ek bo często łapią brejka a -1/-2 w pierwszej turze walki.

Upgrady, no ćóż... za 20 pktów imo nie warto ale jak juz bym koniecznie musiał to trole rzeczne bym brał.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Zerknalem do AB - upgrejd mega za drogi. Gole zdecydowanie najlepsze - imho wygladaja naprawde interesujaca - chodzi mi o koszt punktowy 40 za model to smiech porownujac odpowiedniki w innych nacjach.

P.S. Oczywiscie mowie o opcji w ktorej trzymaja sie blisko generala

quas
Niszczyciel Światów

bez generala to prawie zaden oddzial w zielonych nie dziala
choc przy 4 Ld i glupocie nianka jest im szczegolnie potrzebna.

przy opcji z szaman lordem lepiej wypadaja 4 ironguts. przy warbossie z 9ld trolle.
upgrade na zadne punkty sie nie oplaca. zazwyczaj niewiele zmienia a podnosi koszt oddzialu o 50%.(podobnie jak big uns)

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

a ja mam takie pytanie:

co sadzicie o wystawianiu troli na mniej niz 2 k pkt ? mamy 8 ld od bossa i moze jednak warto zainwestowac te punkty w cos sensownego do walki ? doom jest spoko, ale ostatnio dwa razy z rzedu mi sie rozwalil wiec szukam jakiejs alternatywy.
Co polecacie na 1000 pkt / 1500 pkt ? w jakiej ilosci ? 1/2/3/4 ?

no i czy ktos juz probowal nimi sie tłuc na male punkty ?

dzieki i pozdrawiam

quas
Niszczyciel Światów

przy 8ld nie uzywam trolli
ale ich liczba jest znaczaca-jak szukasz odginaczki szarz-1
oddzial niespodzianka-2
oddzial do walki-4

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

oddzial do walki-4
albo nawet 5

Awatar użytkownika
Emilianek
Chuck Norris

Post autor: Emilianek »

Dzisiaj grałem na 4 zwykłych przeciwko DE. Gdyby nie to, że coldy miały BSB+WB+sztandar+hydra banner :D to bym spokojnie dał rade. :) Jedno rzygnięcie i kawaleria ładnie spada.

Na małe punkty moim zdaniem są bardzo dobre (może nawet lepsze niż na 2k).

Grał ktoś ostatnio nimi na jakimś turnieju? Jeśli tak to jak się spisały?

Awatar użytkownika
Dasieq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dasieq »

Ja z doświadczenia wiem że ładnie się trolami przerabia bretońskich rycerzy na rozpuszczoną w wymiocinach papkę.
Są skuteczne ale faktycznie ta głupota często dokuczliwa.
"Kobieta powinna być na tyle wykształcona, żeby przyciągnąć głupich mężczyzn i na tyle wulgarna, by kusić inteligentnych"

quas
Niszczyciel Światów

jak juz sa w walce to glupota wogole im nie przeszkadza.
gorzej ze jak ladnie pogonia to wyjda z zasiegu nańki i lipa.

ODPOWIEDZ