Crimson Death a master rune of steel

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Crimson Death a master rune of steel

Post autor: Yudokuno »

mam pytanie dotyczące kwestii, która wyszła przypadkiem na DMP: jak się ma master rune of steel ("attacks agains bearer have max S of 5") do Crimson death ("always strike with S6). Dodam, że wg kodeksu Crimson Death nie jest modyfikowany nawet przez inne przedmioty magiczne. A pytam, ponieważ każdy inaczej by to zasędziował.

Druga sprawa to już taka uwaga dotycząca przekraczalności terenów: dziwne i jakieś bez sensu wydaje mi się, że kawaleria z Banner of Ellyrion biega po wodzie jak Chrystus ( jak by to ujął Malal). Rozumiem, że mogą biegać po lesie, bagnie, itp. jak po otwartym terenie. Ale po jeziorze?!
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

W poznaniu są turniej na których jeziorka na stole są 3 (średniej wielkości) a każde jest terenem nieprzekraczalnym 8)
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Co do tego S5 vs S6 to jak dla mnie to jest klasyczne "rzucamy co turę kostka żeby sprawdzić co działa".
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

No właśnie nie wydaje mi się. Skoro CD nie modyfikują żadne inne przedmioty magiczne
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Po przeczytaniu pelnego opisu obu przedmiotow(z AB, a nie jakis skroconych). Przewage ma krasnoludzka runa. Nie modyfikuje ona sily przeciwnika, a jedynie traktuje ja jako atak z sila 5. Dokladniej: uderzasz z sila 6, ktora dziala jak sila 5(na potrzeby zranienia i AS). Ta sama sytacja jest z awesome strenght(niemodyfikowalne 10S).

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

najbardziej chciałabym usłyszeć wypowiedź naszych sędziów. Można prosić?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Kolega Lidder ma rację, ataki z siłą 5+ są traktowane jakby były wykonane z siłą 5, ale każdy normalny sędzia zasędziuje na 4+.
Natomiast co do jazdy biegającej po wodzie – czysty, żywy wał.
Opis B of E. - treat difficult terrain as open.
Nawet “Bajorka Jedynaka” są very difficult.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jedy Knight pisze:Kolega Lidder ma rację, ataki z siłą 5+ są traktowane jakby były wykonane z siłą 5, ale każdy normalny sędzia zasędziuje na 4+.
Gdzie zostalem teraz zaklasyfikowany? #-o Do nienoramalnych sedziow czy normalnych ludzi? :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Kolega Lidder ma rację, ataki z siłą 5+ są traktowane jakby były wykonane z siłą 5, ale każdy normalny sędzia zasędziuje na 4+.
Nie sądzę. Zapis przy crimson death jest dosyć kategoryczny - nic nigdy, żadna zdolność ani przedmiot, nie może tego zmodyfikować. Nie jest to zwyczajne S6.

Co do sztandaru - dla mnie (jak zwykle :)) intencją twórcy było poruszanie się bez kar zarówno po trudnym jak i bardzo trudnym terenie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Nie sądzę. Zapis przy crimson death jest dosyć kategoryczny - nic nigdy, żadna zdolność ani przedmiot, nie może tego zmodyfikować. Nie jest to zwyczajne S6.
that's it! Właśnie w tym miejscu mam zgryza. Ja sama skłaniam się ku Jankielowej opcji (nie ze względu na to bynajmniej, że Jankielowa). Czekam na wypowiedzi innych.

A co do biegania kawalerii po wodzie, to też jest dla mnie przypadkowy, ale bardzo wredny wał, którego nam zgotowali sędziowie. Może by tak to jednak jakoś uściślić?

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

nie spodzeiwalbym sie uscislania elyriana zapis jest az nadto klarowny.

Co do runy vs karmazynka - wyglada to jak klasyczny przykład irresistble force vs immovable obect kulasz co turę która zdolnośc jest "silniejsza"
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jankiel pisze:Nie sądzę. Zapis przy crimson death jest dosyć kategoryczny - nic nigdy, żadna zdolność ani przedmiot, nie może tego zmodyfikować. Nie jest to zwyczajne S6.
Runa nie modyfikuje. Zobacz jej zapis. "attacks against the bearer of this rune with a strenght greater that 5 are treated as strenght 5". Tez po prostu jestem za 4+ :)
Yudokuno pisze:that's it! Właśnie w tym miejscu mam zgryza. Ja sama skłaniam się ku Jankielowej opcji (nie ze względu na to bynajmniej, że Jankielowa). Czekam na wypowiedzi innych.
Zadalas pytanie czy probujesz przeforsowac swoja teorie? juz kilka osob powiedzialo ci, ze ta sytuacje trzeba rozwiazac na 4+, to nie. Jedy Knight, to potwierdza, wciaz nie. Ktos(pisze tak bo nie istotna jest tu Twoja osoba, a opinia jako jednego z sedziow, Jankiel) ma inna, zgodna z Twoja teoria odpowiedz, to cisniesz w zaparte liczac na wiecej takich opinii.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Aktalnie w uscisleniach bajorka sa trudnym (a nie very).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Powinny być very difficult.
Runa nie modyfikuje
Byłem za 4+, dopóki nie przeczytałem opisu przedmiotu. W tej sytuacji jest to konflikt w stylu ASF z banner of hag graef vs nurglowe always strikes last. Wrócę do domu, to wrzucę cytat. Naprawdę, nie ma tu wielkiego pola do interpretacji.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Lidder pisze:[
Zadalas pytanie czy probujesz przeforsowac swoja teorie? juz kilka osob powiedzialo ci, ze ta sytuacje trzeba rozwiazac na 4+, to nie. Jedy Knight, to potwierdza, wciaz nie. Ktos(pisze tak bo nie istotna jest tu Twoja osoba, a opinia jako jednego z sedziow, Jankiel) ma inna, zgodna z Twoja teoria odpowiedz, to cisniesz w zaparte liczac na wiecej takich opinii.
Misiu, po pierwsze primo - bądź łaskaw mnie nie atakować, po drugie primo: na DMP była taka sama sytuacja. Wszyscy sędziowie, których pytałam, mówili "na 4+", póki nie pokazałam zapisu SD w podręczniku. Wtedy stwierdzili, że biję z siłą 6 z CD. Chciałabym na przyszłość uniknąć takich sytuacji, a że po prostu mam przed sobą kodeks, to zwyczajnie pytam. Dla mnie z kodeksu wynika, że i tak biję z siłą 6.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jankiel pisze:Wrócę do domu, to wrzucę cytat
"Requires two hands. (...). No others modifiers or magic items can ever modify this."

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Lidder pisze:
Jankiel pisze:Wrócę do domu, to wrzucę cytat
"Requires two hands. (...). No others modifiers or magic items can ever modify this."
Już sobie daruj te kropki, bo wychodzi... dziwnie... że nic nie zmienia faktu, że CD wymaga obu rąk.

A model wielding Crimson Death always strikes with Strength 6. No other modifiers or magic items can ever modify this.

.
And play nice! :)

P.S> - Mods, split please. :)
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

wg mnie 4+...

chociaz patrzac od strony runy, to nie modyfikuje ona sily [ koles dalej wali z sila 6 ] jednak kransnal dostaje je z sila 5 [ co mowi sama runa ]...

ciezka sprawa...
wydaje sie ze runa ma przewaga jednak...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

IMHO s5.

Podobna sprawa była ze starym hate vs armour of damnation. Argumentowano, że to zdolność zbroji blablabla.

IMHO.
Furion

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

chociaz patrzac od strony runy, to nie modyfikuje ona sily [ koles dalej wali z sila 6 ] jednak kransnal dostaje je z sila 5 [ co mowi sama runa ]...
:mrgreen:
Obniża siłę do 5, al wcale jej nie modyfikuje. Ona cały czas wynosi 6, tylko krasnal odbiera ją jako 5 :)
Co wobec tego ma oznaczać - "żadna zdolność czy przedmiot nie może tego zmodyfikować"? Jakieś przykłady? Przy siatkach NG też będziecie argumentować, że przecież ma S6 cały czas, tylko heros w goblinach traktuje to jako S5?

Wydaje mi się bardzo wątpliwe, bym się mylił, ale chyba będzie musiało trafić na LS.
Podobna sprawa była ze starym hate vs armour of damnation. Argumentowano, że to zdolność zbroji blablabla.
Blablabla teraz nie ma konfliktu pomiędzy hatred a armour of damnation - oba efekty się znoszą (tudzież rzuca sie dwa razy).

ODPOWIEDZ