Jesienne listki

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Jesienne listki

Post autor: bem »

Kiedyś widziałam na forum pytanie: 'Skąd wziąć listki na jesienne podstawki?'. Odpowiedź była jedna: 'Czasem można je znaleźć na allegro'. A moja odpowiedź jest taka: można je znaleźć we własnym ogródku.

Domniemane listki w kolorze brązu są to nasionka brzozy. Zdjęcie:
Obrazek

Taki dzień jak dziś jest dniem idealnym, żeby zaopatrzyć się w nasionka tego właśnie drzewa. Słoneczko, cieplutko i, przede wszystkim, sucho. Pierwszym krokiem do zrobienia podstawek jest więc znalezienie brzozy w suchy dzień o tej porze roku. Mam to szczęście, że wokół mnie nie rosną chyba inne drzewa i wystarczy, bym wyszła na podwórko. Posiadanie brzóz na swojej posesji ma jeszcze jedną zaletę: mamy pewność, że ziarenka nie są obsikane przez psy (chyba, że przez naszego).

Drugi krok: zbieramy coś takiego, jak to poniżej. Z ziemi, ale można równie dobrze obrywać to z drzewa.
Obrazek

Gdy już uzbieraliśmy wystarczająco dużo tego przypominające szczurze bobki śmiecia, rozgniatamy to (nic trudnego - samo się sypie w rękach, jeśli jest dobrze wysuszone).
Obrazek->Obrazek

I włala! Mamy już listki na naszą podstawkę!
Obrazek

Koszt: 0 zł.
Czas: 5-10 min.
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

A tańszej metody nie ma :lol2: ?
Dobry tutek, dla tych, co jeszcze tej nowości nie odkryli na pewno pomoże. =D>

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Rasti pisze:A tańszej metody nie ma :lol2: ?
Dobry tutek, dla tych, co jeszcze tej nowości nie odkryli na pewno pomoże. =D>
Koszt minusowy? Możesz połowę sprzedać ;)
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Składam reklamację!
Pomyślałem, że naskubię sobie dzisiaj trochę tego, zajeżdżam do rodziny, szukam brzóz, patrzę, a tutaj lipa. Jedyne co, to moje zdrowie doznało uszczerbku przez mocne kichanie, o dziwo mam jakąś chyba alergię.
Widzimy się w sądzie bem 8)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Stary, dobry sposób na zrobienie listków =D> Aż dziwne, że nikt wcześniej o tym nie napisał.
Teraz zrób o igliwiu :wink: . Poza tym tak sobie pomyślałem, że można by nazbierać zwykłych zeschłych liści i je pokruszyć na drobny proszek. Efekt powinien być podobny.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Klafuti pisze:Stary, dobry sposób na zrobienie listków =D> Aż dziwne, że nikt wcześniej o tym nie napisał.
Nikt nie pisał???
To wrzuć w szukajkę np. "brzozy". :lol2:
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
bem
Kradziej

Tiger Brown pisze:Nikt nie pisał???
To wrzuć w szukajkę np. "brzozy". :lol2:
Nie ma :P
Klafuti pisze:Poza tym tak sobie pomyślałem, że można by nazbierać zwykłych zeschłych liści i je pokruszyć na drobny proszek. Efekt powinien być podobny.
Efekt byłby inny, bo uzyskałbyś proszek czy kawałki o różnych kształtach, a tu masz listki o ściśle określonym kształcie.

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Listki nie muszą być brązowe, Daniel Jones [Crusoe the Painter] w tutorialu na reaperze opisuje sposób szybkiego ich barwienia [z powrotem na zieleń ;) ] , coby pojedyńczo się nie cackać z każdem jednym drobiazgiem :

http://www.reapermini.com/TheCraft/24

Swoją drogą, murek mógł lepszy zrobić ;)
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Ślicznie podziękował :D .Wyśmienity tutek, czegoś takiego było mi potrzeba, listki gdzieś słyszałem że z brzozy ale co i jak nie miałem pojęcia, teraz wiem 8) .

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Dzięki wielkie!
W końcu ktoś jasno i wyraźnie napisal skąd zdobyć to cholerstwo :D
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Słuchajcie, tylko ruchy! wskutek upałów w Warszawie już są przesuszone... za chwilę pozostana tylko tereny popowodziowe :)
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

ODPOWIEDZ