Jesienne listki
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Jesienne listki
Kiedyś widziałam na forum pytanie: 'Skąd wziąć listki na jesienne podstawki?'. Odpowiedź była jedna: 'Czasem można je znaleźć na allegro'. A moja odpowiedź jest taka: można je znaleźć we własnym ogródku.
Domniemane listki w kolorze brązu są to nasionka brzozy. Zdjęcie:
Taki dzień jak dziś jest dniem idealnym, żeby zaopatrzyć się w nasionka tego właśnie drzewa. Słoneczko, cieplutko i, przede wszystkim, sucho. Pierwszym krokiem do zrobienia podstawek jest więc znalezienie brzozy w suchy dzień o tej porze roku. Mam to szczęście, że wokół mnie nie rosną chyba inne drzewa i wystarczy, bym wyszła na podwórko. Posiadanie brzóz na swojej posesji ma jeszcze jedną zaletę: mamy pewność, że ziarenka nie są obsikane przez psy (chyba, że przez naszego).
Drugi krok: zbieramy coś takiego, jak to poniżej. Z ziemi, ale można równie dobrze obrywać to z drzewa.
Gdy już uzbieraliśmy wystarczająco dużo tego przypominające szczurze bobki śmiecia, rozgniatamy to (nic trudnego - samo się sypie w rękach, jeśli jest dobrze wysuszone).
->
I włala! Mamy już listki na naszą podstawkę!
Koszt: 0 zł.
Czas: 5-10 min.
Domniemane listki w kolorze brązu są to nasionka brzozy. Zdjęcie:
Taki dzień jak dziś jest dniem idealnym, żeby zaopatrzyć się w nasionka tego właśnie drzewa. Słoneczko, cieplutko i, przede wszystkim, sucho. Pierwszym krokiem do zrobienia podstawek jest więc znalezienie brzozy w suchy dzień o tej porze roku. Mam to szczęście, że wokół mnie nie rosną chyba inne drzewa i wystarczy, bym wyszła na podwórko. Posiadanie brzóz na swojej posesji ma jeszcze jedną zaletę: mamy pewność, że ziarenka nie są obsikane przez psy (chyba, że przez naszego).
Drugi krok: zbieramy coś takiego, jak to poniżej. Z ziemi, ale można równie dobrze obrywać to z drzewa.
Gdy już uzbieraliśmy wystarczająco dużo tego przypominające szczurze bobki śmiecia, rozgniatamy to (nic trudnego - samo się sypie w rękach, jeśli jest dobrze wysuszone).
->
I włala! Mamy już listki na naszą podstawkę!
Koszt: 0 zł.
Czas: 5-10 min.
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
Koszt minusowy? Możesz połowę sprzedaćRasti pisze:A tańszej metody nie ma ?
Dobry tutek, dla tych, co jeszcze tej nowości nie odkryli na pewno pomoże.
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
Składam reklamację!
Pomyślałem, że naskubię sobie dzisiaj trochę tego, zajeżdżam do rodziny, szukam brzóz, patrzę, a tutaj lipa. Jedyne co, to moje zdrowie doznało uszczerbku przez mocne kichanie, o dziwo mam jakąś chyba alergię.
Widzimy się w sądzie bem
Pomyślałem, że naskubię sobie dzisiaj trochę tego, zajeżdżam do rodziny, szukam brzóz, patrzę, a tutaj lipa. Jedyne co, to moje zdrowie doznało uszczerbku przez mocne kichanie, o dziwo mam jakąś chyba alergię.
Widzimy się w sądzie bem
Stary, dobry sposób na zrobienie listków Aż dziwne, że nikt wcześniej o tym nie napisał.
Teraz zrób o igliwiu . Poza tym tak sobie pomyślałem, że można by nazbierać zwykłych zeschłych liści i je pokruszyć na drobny proszek. Efekt powinien być podobny.
Teraz zrób o igliwiu . Poza tym tak sobie pomyślałem, że można by nazbierać zwykłych zeschłych liści i je pokruszyć na drobny proszek. Efekt powinien być podobny.
- Tiger Brown
- Kradziej
Nikt nie pisał???Klafuti pisze:Stary, dobry sposób na zrobienie listków Aż dziwne, że nikt wcześniej o tym nie napisał.
To wrzuć w szukajkę np. "brzozy".
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Nie maTiger Brown pisze:Nikt nie pisał???
To wrzuć w szukajkę np. "brzozy".
Efekt byłby inny, bo uzyskałbyś proszek czy kawałki o różnych kształtach, a tu masz listki o ściśle określonym kształcie.Klafuti pisze:Poza tym tak sobie pomyślałem, że można by nazbierać zwykłych zeschłych liści i je pokruszyć na drobny proszek. Efekt powinien być podobny.
Listki nie muszą być brązowe, Daniel Jones [Crusoe the Painter] w tutorialu na reaperze opisuje sposób szybkiego ich barwienia [z powrotem na zieleń ] , coby pojedyńczo się nie cackać z każdem jednym drobiazgiem :
http://www.reapermini.com/TheCraft/24
Swoją drogą, murek mógł lepszy zrobić
http://www.reapermini.com/TheCraft/24
Swoją drogą, murek mógł lepszy zrobić
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki
- M.Malicki