Ksiązki

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

Zablokowany
Tomusieczek

Ksiązki

Post autor: Tomusieczek »

Hejo

czy znacie jakieś ksionrzki ze skavenami w roli głownej? nie mowie tu o zabojcach skaveow, ale jak nic nie ma to kupie to

dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Kadrinazi »

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Yo

Tak jak kolega fskazay, blak lajbrary zią.

Naucz się języka polskiego, fajny jest.

Tomusieczek
Plankton

po polskiemu umiem godoć wienc sie nie czepiaj

Awatar użytkownika
Kadrinazi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Kadrinazi »

Tylko trzeba się jeszcze pisać nauczyć, nieprawdaż 8)

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Ślązak jesteś, że tak kalasz nasz piękny język? Bo oni to po swojemu mówią...a czepiać się będę bo:
1) "po polskiemu" się nie mówi,
2) "godoć" to nie jest forma "gadać"
3) "wienc" to bardziej pokraczna forma słowa "wieniec" a nie "więc",
4) "się nie czepiaj" powinno być poprzedzone przecinkiem.

Pozdrawiam Cię,zią,

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Zapomniałeś spacji po przecinku :!:

Tomusieczek
Plankton

seryjo? łosz w mordesz alerz mi tu lekcyje prowicie

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Fanatyk pisze:Ślązak jesteś, że tak kalasz nasz piękny język? Bo oni to po swojemu mówią...
Fanatyk, poczułem się urażony tym sformułowaniem.
Ślązacy nie kalają. Mają własną gwarę. Mówimy po swojemu, to racja, ale niczego nie papramy. Co więcej, w tej gwarze przetrwało wiele zabytków języka polskiego - polecam w tym zakresie nieocenionego prof. Miodka.
Pierwszym z brzegu przykładem niech bedzie charakterystyczne wymawianie przez nas (Ślązaków) "o" jako głoski między "o" a "u". To pozostałość po "o z kreską". Jak czasem żartujemy "Poloki tyż to majóm, ino zapómniyli jak sie to godo". To samo z długim "e".
Poza tym, w gwarze śląskiej nie ma słowa "godoć". Tak mówią, zdaje się, górale. My mówimy "godać", a dopiero potem się to odmienia.
W kwestii kalania, to gdyby zapoznać się np. z mapami z okresu XIX w. (pruskimi) to wiele miejsc, choć od wieków podlegających czeskiej i niemieckiej władzy, nosi jeszcze polskie nazwy (dopiero za administracji Hitlera pozmieniano) więc język polski przetrwał tu pomimo róznych zawirowań.
Dziękuję za uwagę, pozdrawiam
skrojcowany hanys
Krzysiek

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Tomusiaczek, masz dopiero 3 posty a juz zdążyłeś mnie wku... zdenerwować. Gratulacje.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Chwila, moment, moment, chwila.

Ja sam mam Ślązackie korzenie i rodzinę na Śląsku więc nie obrażam. Druga część zdania wyjaśniła wszystko chyba, nie baw się w dziennikarza, nie bierz tylko z kontekstu rzeczy.

Mówię, dla mnie mówienie w gwarze jest pewnym "kalaniem" języka. Ale ja to lubię :) Nie jest to polski, to gwara. Jak mi jakiś Ślązak powie że mówi po polsku z gwarą to zaprzeczę i powiem że kala język. Jak mi powie że mówi gwarą, to przyznam mu rację. Na tym polega różnica.

A , i nie unoś się tak ze Ślązkością, każdy ma swoje pochodzenie :wink:

Poza tym, język polski bardzo się zmienił i, niestety, był poddany wpływom innych języków. Nad tym ubolewam.

PS. zanim się oburzysz na to że nie uznają gwary jako część języka, powiedz mi jak w gwarze jest dwadzieścia a potem się kłóć :wink:

PS2. Ja jestem za tym aby nie używać gwar na forach ogólno polskich bo ciężko to zrozumieć czasami albo powstają problemy...np. z nazwiskami typu Ciulkin...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Nie unoszę się ze śląskością, nie twierdzę że "Śląsk rządzi", "tu jest kulturalne centrum RP" czy coś takiego. Proszę mi nic nie imputować, bronię tylko swojego.
Proszę przeczytać swój post. Postawiłeś sprawę jasno pytaniem "Ślązak jesteś, że tak kalasz nasz piękny język?", więc teraz nie kręć i nie wmawiaj mi dziennikarstwa. :) Sformułowanie "kalać" ma wydźwięk jednoznacznie negatywny (chyba że gdzies tam wstawiłbyś coś jak " ;) " ). I już. Trochę cywilnej odwagi, "przepraszam" nie zabiło zbyt wielu ludzi. :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

@Tomusieczek
Co ty piszesz? Moim zdaniem żadna gwara, tylko się nie chce pisać poprawnie (albo tak dla zabawy piszesz niepoprawnie).
Piszesz gorzej niż najgorzej piszący forumowicze.
Myślę, że (mogę się mylić) nawet jak ktoś mówi normalnie w domu gwarą to mimo wszystko powinien umieć pisać po polsku, nie po polskiemu.
Chyba że nie chodzisz do szkoły, albo w Twojej szkole uczą pisać gwarą.
A jeśli nie umiesz pisać językiem ogólnopolskim to możesz ściągnąć sobie z internetu program Mozilla Firefox i on zawsze jak piszesz poprawia błędy (podkreśla na czerwono).
A jeśli to fajna zabawa pisać nie po polsku to weź sobie kartkę i pisz, pisz, pisz aż Ci się to znudzi.
Nie wierzę że ktoś nie umie pisać poprawnie na komputerze.. normalnie można oczywiście, ale w komputerze jest tak wielki wybór programów sprawdzających poprawność.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Albo będziesz stosował się do zasad pisowni, albo wylecisz.
Forum jest otwarte, ale niekoniecznie dla gimnazjalistów, którzy ledwo co nauczyli sie pisać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

KrzysiekW pisze:Nie unoszę się ze śląskością, nie twierdzę że "Śląsk rządzi", "tu jest kulturalne centrum RP" czy coś takiego. Proszę mi nic nie imputować, bronię tylko swojego.
Proszę przeczytać swój post. Postawiłeś sprawę jasno pytaniem "Ślązak jesteś, że tak kalasz nasz piękny język?", więc teraz nie kręć i nie wmawiaj mi dziennikarstwa. :) Sformułowanie "kalać" ma wydźwięk jednoznacznie negatywny (chyba że gdzies tam wstawiłbyś coś jak " ;) " ). I już. Trochę cywilnej odwagi, "przepraszam" nie zabiło zbyt wielu ludzi. :)
Pozdrawiam,
Krzysiek
Kalasz nie ma wydźwięku tylko negatywnego, szczególnie w ustach osoby która Ślązaków lubi. Dla mnie jest to kaleczenie słodkie - lubię słuchać tej gwary. A przepraszać to mogę tylko za nadwrażliwość i to nawet nie swoją :)

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Jankiel pisze:Albo będziesz stosował się do zasad pisowni, albo wylecisz.
Forum jest otwarte, ale niekoniecznie dla gimnazjalistów, którzy ledwo co nauczyli sie pisać.
A z jakiej to niby racji? Według mnie przesadziłeś teraz.

Do kolegi co ma problem z pisownią. Ja też nie jestem dobry w polaka więc zanim wrzucę post na forum wklejam go do OpenOffice lub Worda jak wolisz i gdy sprawdzi mi błędy to dopiero go umieszczam na forum. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Heinrich_von_Tod pisze:
Jankiel pisze:Albo będziesz stosował się do zasad pisowni, albo wylecisz.
A z jakiej to niby racji? Według mnie przesadziłeś teraz.

Do kolegi co ma problem z pisownią. Ja też nie jestem dobry w polaka więc zanim wrzucę post na forum wklejam go do OpenOffice lub Worda jak wolisz i gdy sprawdzi mi błędy to dopiero go umieszczam na forum. Pozdrawiam.
Nie o to chodzi. Popatrz na jego posty, ma całe 3, a jeden bardziej idiotyczny od drugiego...

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Ale ja ciebie doskonale rozumiem, dlatego mu doradziłem co ma zrobić. Ale nie uważam, że czymś na miejscu jest straszyć tu kolegę, że się go z forum wywali, hyh i jeszcze z takim bezczelnym tekstem, że forum jest "niekoniecznie dla gimnazjalistów"

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Czyzby jakies kompleksy nt wieku mosci von Tod?

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

22 wiosny mam już za sobą, więc raczej nie :wink: Ale pamiętam, że kiedyś też miałem naście lat... o ja piernicze, ale stary już jestem :P

Zablokowany