Sfery Magii VIII edycji - Klasyfikacja

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
cold turkey
Mudżahedin

Sfery Magii VIII edycji - Klasyfikacja

Post autor: cold turkey »

Chciałbym żebyście podjęli próbę sklasyfikowania 8 sfer magii VIII edycyjnej. Wiadomo, że u niektórych armii coś wypada lepiej i na niektórych też coś lepiej zadziała, ale może da radę zrobić taki w miarę uniwersalny ranking. Która szkoła magii sama w sobie jest najlepsza ? Fajnie jakbyście uszeregowywali to na miejscach 1-8 a potem podsumujemy, dając za każde 1 miejsce 8pkt. za drugie 7 etc.

Ja daję pierwszą śmierć, ale dalej jeszcze nie wiem.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

przeleć się po dziale z rozpiskami (albo sprawdź na turnieju) i zobacz jakie są najczęściej brane.. to da Ci trochę lepszy obraz niż forumowa ankieta.
Obrazek

cold turkey
Mudżahedin

Właśnie chciałbym żebyśmy się pobawili w taką ankietę. Jak nie macie chęci to piszcie co jest najlepsze a co najgorsze.
HE 2.5k

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Najpopularniejszy jest chyba life. Słusznie zresztą. Mega czar ofensywny, imba czary wzmacniające jednostki (+4T... no fodafak po prostu) + wskrzeszanie. Potem dałbym Heaven i Shadow.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Loizok
Falubaz

Post autor: Loizok »

Ja bym dał:
Shadow
Death
Life
Beast
Heaven
Fire
Metal
Light

Ale to tylko IMHO :)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Rune Lore - magia run.
Tylko to się liczy!
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

I do tego strasznie ciężka do zdispellowania...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

top 1
life, shadow, death (3 najbardziej imba czary w grze)

top 2
Tak naprawdę cała reszta. W każdym lorze jest coś mocnego, trochę poniżej średniej odstaje tylko heaven i beast.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

Wcale niekoniecznie. W specyficznych okolicznościach i niektórymi armiami beast może naprawdę wymiatać. Konkretnie te specyficzne okoliczności to tajne rozpiski i format ok. 3k :wink:

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

Na beast gram już jakiś czas, ale jedno co mogę powiedzieć to jest to najlepszy lore combatowy, masa augmentów zwiększających współczynniki w połączeniu z modlitwami lub hate Warrior Priestów z największej plewy robi rzeźników, no i obniżany casting dla kawy i monsterów to dodatkowy atut; przykład z ostatniego tura, Grand Master imperialny poszedł na solo z Dark Elfickim smokiem mając włączone po kolei +1S i +1T, potem doszło +3S i +3A oraz przerzuty na trafienie i zranienie z Priesta, po pierwszej turze combatu smok fartem ustał na jednej ranie i zdał breaka, w następnej oponenta było po zabawie :mrgreen: wszystko zależy od tego co kto chce i do czego urzyć
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

cold turkey
Mudżahedin

Tylko loizok stanął na wysokości zadania. Ale może rzeczywiście wypisujmy tylko 3 najlepsze w kolejnosci jak to juz 2 uczyniło.

Ja sie jeszcze nie znam za bardzo, ale wczoraj czytalem ponownie i dałbym death na pewno I miejsce, Life II i III fire. Najgorszy wydaje mi sie metal lore.
HE 2.5k

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Magię najlepiej dobierać pod armię, aby uzupełnić jej słabe strony i uzyskać synergię z oddziałami.

Na razie ludzie zachłystują się najbardziej magią, która robi duże bum, czyli life, death. Shadow też należy do tej grupy, bo synergie są bardzo oczywiste (np. obniżanie statsów w połaczeniu z life'em albo z ostrzałem), zaś pitka, speculum czy mindrazor miewają spektakularne chwile. Gdybym miał teraz robić ranking, to #1 Life (bo się świetnie kombuje z paroma czarodziejami i ma niewiarygodnie dobry lore attribute), #2 Shadow, #3 Death.

IMO z czasem ludzie zaczną zauważać, że ich armia słabiej radzi sobie w niektórych matchupach albo z niektórymi typami jednostek i metal będzie brany częściej, jak i light oraz heavens - obecnie są brane czasami, ale generalnie postrzegane jako nieco słabsze. Bo są bardziej wyspecjalizowane i brakuje im brutalnej siły czarów takich jak dwellersi.

Fire jest generalnie trochę słabszy i odstaje. Dość dobrze zabija tylko jakieś Elfy z niskim pancerzem i wtedy może się sprawdzać.

Beasts z kolei jest taki trochę średni - lore attribute beznadziejny, czary niszczące raczej słabe, a czary mogą rozstrzygnąć combat - tyle, że to samo co +1S +1T na oddział robi w zasadzie rzucenie na wroga obniżania statsów z Shadowa/Deatha. Z kolei wzmacnianie herosów jest strasznie sytuacyjne. Może demony się nauczą to stosować, jeśli ktokolwiek.

cold turkey
Mudżahedin

Zwycięzca klasyfikacji (3pkt za I, 2 za II, 1 za 3) już jest pewny i pojawia się u każdego - 12pkt Life złoto. Zdecydowanie wyprzedza 2 konkurentów otrzymujących zbliżona notę shadow 8 srebro i death 7 brąz.

Nie udało się wyłonić najgorszej strefy. Ale dobrze to świadczy o battlu jako grze, że nie jest to oczywiste co jest najsłabsze i większość sfer magii ma podobną grywalność (poza wybijającym sie life).
HE 2.5k

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Ja do tej pory testowałem intensywnie Light i Heaven. Na początku z naciskiem na Heaven ze względu na kometę, która pomaga ruszyć z miejsca camperów :wink: . Teraz raczej preferuję Light, bo 10WS/I i +1A ASF są zarąbistymi czarami wspierającymi, Banishment jest znośny jako czar ofensywny a Net of Amyntok jedzie w czoko wszelkich samotnych magów i klocki o małej sile. Pozostałe czary też zresztą nie są stratą slotu.

Generalnie to jestem zdania, że magia najlepiej sprawdza się jako wsparcie oddziałów, więc preferuję te kolory, które dają najwięcej wspomagajek. Na drugim miejscu jako kryterium wyboru widzę kwestię tego, czy zawsze będę miał co rzucać, nawet przy mało fartownym losowaniu czarów.

Wg mnie słabe opcje to Fire i Metal. Reszta jest na porównywalnym poziomie, przy czym Death to sprawa dosyć wyjątkowa, bo służy tylko do zabijania bohaterów i rzucania słoneczka a to dosyć wyspecjalizowane zadania.

Maciek

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

ja gram DE i całkiem ładnie spisują mi się Shadow i Fire
"JOIN OR DIE"

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

Life, Death, Shadow najlepsze imo
Metal, Fire, Heavens średnie
Beast, Light, najsłabsza

poza tym ofc najsilniejszym lorem jest Tzeenth Lore Woch :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 paź 2010, o 19:02 przez gerald_tarrant, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

gerald_tarrant pisze:Life, Death, Shadow najlepsze imo
Metal, Fire, Heavens średnie
Beast, Life, najsłabsza

poza tym ofc najsilniejszym lorem jest Tzeenth Lore Woch :mrgreen:
Life jest najsilniejszy i najsłabszy zarazem. Ciekawe:P. Najsilniejszy według mnie Life i Death. Słabo wypada według mnie Beast.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

jako najsłabszy miał być light :p
już poprawione :)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Beast wcale nie jest taki słaby IMHO. Nawet głupie +1 do S i T zmienia klocek słabiaków w coś wartego uwagi. A +3 do S i T na herosie też nie jest w kij dmuchał :P . Najslabszy ( choć też nie taki zupełnie bezsensowny ) jest fire, gdzie najlepszym czarem jest...sygnaturka ( no i firecage, ale ten jest specyficzny ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Samael
Kradziej

Post autor: Samael »

tak apropo magii, skąd można sciągnąć wypis wszystkich czarów z wszystkich domen ??
Ostatnio zmieniony 24 paź 2010, o 14:34 przez Samael, łącznie zmieniany 1 raz.
"JOIN OR DIE"

ODPOWIEDZ