Kefasowe Skaveny na 2.4k (bez dzwonka i kadzielni)

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Kefasowe Skaveny na 2.4k (bez dzwonka i kadzielni)

Post autor: Kefas »

Obrazek

Rozpocząłem testowanie mojej armii. Kilka bitew za mną, w tym jedna dzisiaj z O&G.
Ta rozpiska to próba połączenia armii do cc z magicznym supportem.
Moje spostrzeżenia są następujące:
Warlord jest spoko ale nie mogę dobrać odpowiedniej dla niego kombinacji przedmiotów. Muszę spróbować z fellbladem :D
Bonebreaker okazuje się niezłym siepaczem.
BSB nic szczególnego.
Stormverminami jestem trochę rozczarowany. Słabo siepią Klanbracia niezły support zwłaszcza z weapon teamami.
Ratling taki sobie. Warpfirethrower ładnie panikuje i stanowi dobrą ochronę przed atakami od boków i usupełnienie supportu klanbraci.
Slejwiki robią zawsze sprawdzają się w zadaniach do których są wyznaczeni. Dziś trzymali trolle przez 4 tury i uklepali prawie 2 ;)
Katapulta... fajna, ładnie straszy wroga i rozwala duże klocki. Dziś ładnie rozwaliła mi stormów. :D
Monki bajkowe ale monki z death frenzy epicki ale nie w ilości 25. 35 co najmniej. Taka kupa ataków zawsze coś zrobi.
z PP klepaczem napieprzają aż miło. Zabijają dużo ale spada ich też masa.
Jezzaili jakoś nie mam okazji kiedy wykorzystać.
Jaka abomka jest każdy wie :D
Brakowało mi w tej rozpisce dzisiaj gratów. Moich 36+ master moulder i packasterzy. Szybcy i doskonali na flanki.
Chociaż ostatnio przez 3 tury próbowałem zaszarżować łuczników i cąły czas wyrzucałem wyniki nie większe niż 4-5 na obu kościach i nie mogłem się nimi kompletnie ruszyć. :(
Dzwonu i kadzielnicy w rozpisce nie ma bo nie mam modeli jeszcze dlatego ich do rozpisek nie biorę.

Jakie są wasze sugestie?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Jeśli to na EURO to masz za duży kloc niewolników (max 40).
Kefas pisze:Jezzaili jakoś nie mam okazji kiedy wykorzystać.
i raczej nie będziesz miał bo są strasznie słabi na tą ed.
Ogólnie na turniej bym się tą rozpą nie wybrał :wink: ale w domowych bitwach to gra się nią zapewne przyjemnie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

To nie format EURO. Domówki pyka się bardzo przyjemnie. Jak się bardziej podszkolę może zacznę jeździć na turnieje :]

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

oprócz slavów masz za małe klocki. Wywal jezzaile i powiększ klocek monków i sztormów
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

hmmmm stormów za mało? ja wrzucam do nich BSB i warlorda na bonebreakerze i taka 40 biega po polu bitwy ale możę rzeczywiście zrobie z tego hordę. Wpienia mnie jeden atak na zwyklaku :( Strasznie mało. Zobaczę jak z death frenzy będą sobie radzić.
Co do wyrzucania jezzaili to mnie aż serce boli bo kocham mieć dużo różnorodnych jednostek :D A że nie gram dla laurów ale dla funu biorę najwięcej jak się da.
Jakie kombo proponujecie dla monków? Jaki plagus Wam się sprawdza?

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Jak ma jeden atakować tylko to lepiej wrzucić bsb i Lorda do clanratów.
Na monkach prosta sprawa - horda, plague banner i jazda
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Plague Priest na pox racie to straszna kupa jednak i chyba z niego zrezygnuję... z doomflayerem też mam problem bo raz mi się sprawdza ładnie a raz kompletnie zawodzi, muszę go jeszcze potestować.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Plague Priest w rozpisce bez Seera jest fajny z Plague Scrollem. hit z siłą 2 bez save'a jest świetny przeciwko wszystkiemu co ma T3 np. elfy, bretka. Rzucasz z jak największej ilości kości i liczysz na IF (przedmiot i tak jest one use only) Przeciwko Brettoni i WE na lataczach fajny jest także warpstorm scroll. Ale to w sumie tylko przy grze bez Seera bo wtedy nie trzeba kitrać 5-6 kostek na 13-tkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

o ile wiem, to nie można rzucać death frenzy na monków, którzy już mają frenzy...
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Death Frenzy - Cast on 9+
Gesticulating wildly the caster gifts a unit with a
rabid and frothing urge to close and strike the foe.

This spell can be cast on any friendly unit within 18",
evenif engaged in close combat. If successtully cast,
the unitwill go inot a state Death Frenzy, which is
the same as Frenzy, exept that is adds +2 Attacks not +1.
The spell may be cast ob units that are already
affected by Frenzy, but the effects do not stack - the
unit will have a total of 2 Attcks.
Once cast, a unit
will remain Death Frenzy until the unit loses in close
combat. Units that are Death Frenyied suffere D6
automatic wounds, with no armour save, at the end
of each friendlz turn. )distributef as per shooting).

Kto zgadnie ile ataków zada horda monków z FCG i Death Frenzy? :wink:
co do ostatniego zdania opizu czaru DF mi zawsze wyrzuca się 6 :(
Btw 50 monków z FCG i razor bannerem to 420 punktów więc chyba
bardziej opłaca się to wystawiać z furmanką

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Kefas pisze:Kto zgadnie ile ataków zada horda monków z FCG i Death Frenzy?
61
Co wygrałem? :D
Lazur pisze:Plague Priest w rozpisce bez Seera jest fajny z Plague Scrollem. hit z siłą 2 bez save'a jest świetny przeciwko wszystkiemu co ma T3 np
Lazur pisze:Ale to w sumie tylko przy grze bez Seera
Bez sensu, taki priest jest drogi i miękki jak cholera i rzuci tylko ten PS bo w każdej inne turze magii nie będziesz w stanie się przebić mając 1/2 lv.
A hit s2 NaSV można sobie załatwić wystawiając PCC i/lub moździerzem bo efekt w przypadku celu z T3 jest taki sam (choć obszar działania oczywiście mniejszy)
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Arbiter wiem, że bez sensu bo lepiej wystawić Seera
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Arbiter Elegancji pisze:
61
loda od Lazura o ile wytłumaczysz skąd te 61 :D

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Kefas pisze:
Arbiter Elegancji pisze:
61
loda od Lazura o ile wytłumaczysz skąd te 61 :D
Zakładając, ze horda ma komplet, czyli min. 30 modeli stojących po 10 w szeregu i ma FCG (championa) to masz:
- 41 atakow z pierwszego szeregu (1 z bazy+1za dodatkową broń+1 za frenzy+1 za death frenzy, czyli po 4 ataki z każdego modelu, z championa 5)
- 20 atakow z drugiego i trzeciego szeregu łacznie (bo mozna miec max 1 supporting atak z modelu)
41+20=61

Czy ja też dostanę loda? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

brawo bless... ale po nagrodę musisz udać się do swojego proboszcza :twisted:

a wracając do tematu to czy ktoś z Was grał doom flayerem? Jak Wam się to sprawdza?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Nie ^^ jak każdy weapon team w tej edycji nie wart punktów które kosztuje. Trzeba się nameczyc coby bydle doszło do combatu a jak dojdzie to zejdzie ; ( a szkoda bo sympatyczna (nie chce mówić, że ładną, bo w końcu wiem czyj to temat^^) konwersja się machneła ; )

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Kefas pisze:brawo bless... ale po nagrodę musisz udać się do swojego proboszcza :twisted:
O, tak, nie wątpię, że proboszcz byłby zainteresowany "wreczeniem" nagrody. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

przyjęciem nagrody pewnie też:D
Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

bless pisze:
Kefas pisze:brawo bless... ale po nagrodę musisz udać się do swojego proboszcza :twisted:
O, tak, nie wątpię, że proboszcz byłby zainteresowany "wreczeniem" nagrody. ;)
Proboszcz to umie pokazać Boże Ciało hahahaha
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Kefas pisze:loda od Lazura
[-X
Obrazek

ODPOWIEDZ