Ostatnio myślałem nad armią bardziej nastawioną na wykańczanie przeciwnika z dystansu niż w CC i stworzyłem coś takiego. Slann jest 4 generacji z dwóch powodów: Żeby mieć lepszą obronę magiczną i żeby mieć dwa sloty rare wolne a co za tym idzie wziąść 6 salek (w armii strzelającej to ważny unit). Jednak co za tym idzie musiałem zrezygnować z biegacza, co wydaje mi się jednak niewielką stratą ponieważ w tej armii jest mało potrzebny.1 Slann Mage-Priest @ 565 Pts
General; Fourth; Magic Level 4; Battle Standard
Totem of Prophecy [75]
Plaque of Dominion [50]
Divine Plaque of Protection [50]
1 Skink Priest @ 130 Pts
Magic Level 2; Lore of Death; Quetzl
Dispel Scroll [25]
1 Skink Priest @ 130 Pts
Dispel Scroll [25]
1 Skink Priest @ 140 Pts
Diadem of Power [35]
16 Temple Guard @ 341 Pts
Halberd; Shield; Standard, Champion
War Banner [25]
10 Skink Skirmishers @ 65 Pts
Quetzl; Blowpipe
Quetzl; Blowpipe
Quetzl; Javelin; Shield
Quetzl; Javelin; Shield
Quetzl; Javelin; Shield
Quetzl; Javelin; Shield
Quetzl; Javelin; Shield
3 Kroxigors @ 174 Pts
Great Weapon
3 Kroxigors @ 174 Pts
Great Weapon
3 Salamander Hunting Packs @ 195 Pts
3 Salamander Hunting Packs @ 195 Pts
Casting Pool: 13
Dispel Pool: 8
Models in Army: 120
Total Army Cost: 2499
Tak więc mamy bardzo mocne strzelanie. 70 skinków i 6 salek. Tylko 20 skinków ma blowpipy (reszta to javeliny). Ta 20 od razu ustawia się na jakieś duże cele typu smoki itp. Ponieważ to sacred host of quetzl to javeliny&shieldy robią się bardzo użyteczne (można w HtH z czymś powalczyć). Poza tym ostatnio miałem problemy z powybijaniem jakiś skirmishów Szamani ogólnie rzucają po małym pocisku z 2 kości każdy (chyba, że któryś trafi duży pocisk wtedy będzie się myślało ). Slann też prawdopodobnie będzie rzucał 4 małe pociski z 2 kości każdy i znowu chyba że mu sie trafi jakiś duży. Na to co dojdzie do walki czekać będzie klocek TG z +7CR na start oraz kroxy na flankach. Co o tym sądzicie ?