Zakładam ten temat w celu uzyskania odpowiedzi na frapujące mnie pytania dotyczące technik malarskich, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi gdzie indziej. Dopiero co zacząłem malować swoje pierwsze figurki, a że mam ich dość sporo, potrwa to długo a i z pewnością pojawi się wiele wątpliwości.
Na początek postanowiłem poćwiczyć malowanie skóry. W tym celu przygotowałem trzy figurki.
- Harpię GW na której planowałem przećwiczyć malowanie skóry o dużej powierzchni
- Dark Ridera w kapturze z odkrytą twarzą na którym chciałem przećwiczyć malowanie twarzy
- Egzekutora z niewielką szczeliną na oczy, na którym postanowiłem przećwiczyć malowanie skóry i oczu w takich właśnie wąskich szczelinach.
Na początek próbowałem trochę zmodyfikowanej formuły z podręcznika malując vomit brownem - flesh washem - elf fleshem, ale efekt na harpii był niezadowalający więc postanowiłem kontynuować bestial brownem i elf fleshem. Tutaj standardowo najpierw bestial brown, a następnie stopniowe rozjaśnienia aż do czystego elf flesha. Twarz Dark Ridera wyszła bardzo przyzwoicie i jestem z niej w miarę zadowolony - nawet oczy wyszły ok. Harpia także nie wygląda źle i myślę, że gdybym to powtórzył trochę staranniej skóra była by nawet ok. Ale nie wiem co zrobić z tym egzekutorem. Trudno precyzyjnie pomalować tak małą powierzchnie twarzy. Jak sobie z tym radzicie ?
Jak nakładacie farbę i rozjaśniacie tak niewielkie powierzchnie twarzy ?
Czy przy dużych powierzchniach skóry obowiązują te same reguły co przy malowaniu twarzy ? Na co powinienem zwrócić uwagę ?
Jakich jeszcze kombinacji kolorów mógłbym użyć do malowania twarzy elfów ?
Druga kwestia - jak uzyskać metaliczny błękit np. na zbroi ? Powinienem wymieszać niebieski z np. chainmelem (jakie proporcje ?) ? Czy może położyć normalnie metaliki, a następnie pomęczyć je np. z trzema warstwami bardzo mocno rozwodnionej niebieskiej farby ?
Trzecia kwestia - jak malować dark steedy. Są to konie karej maści więc chcąc je wycieniować powinienem kombinować z codex greyem, czarnym i białym. Tylko co najpierw i jakimi technikami ? Chcę dokładnie poznać teorie bo plastików mi się czyścić potem nie będzie chciało, a mam tylko jednego zapasowego konia na trening