Armia defensywna ...
Moderator: Hoax
Armia defensywna ...
Witajcie,
Od niedawna zostałem generałem skavenów
Zakupiłem battalion i screaming bella... No i teraz zaczyna się mój dylemat...
Chce stworzyc armie defensywną, nastawioną na strzelanie i czarowanie (ogółem nie ruszanie się). Co mam dokupic / sprzedac jezeli mam :
-20 Clanrats
-20 Clanrats
-20 Plague Monks
-6 giant rats with handler
-2 rat ogres with 2 handlers
-Screaming Bell 5 edycyjny (bo fajniejszy )
Bankowo dokupie jeszcze przynajmniej 1 boxik clanratów i 9 jezzaili.
Zastanawiam się co sprzedac co raczej mi sie nie przyda (wszystkie figurki jeszcze w wypraskach nie tknięte oprocz jednego boxika clanratów)
Od niedawna zostałem generałem skavenów
Zakupiłem battalion i screaming bella... No i teraz zaczyna się mój dylemat...
Chce stworzyc armie defensywną, nastawioną na strzelanie i czarowanie (ogółem nie ruszanie się). Co mam dokupic / sprzedac jezeli mam :
-20 Clanrats
-20 Clanrats
-20 Plague Monks
-6 giant rats with handler
-2 rat ogres with 2 handlers
-Screaming Bell 5 edycyjny (bo fajniejszy )
Bankowo dokupie jeszcze przynajmniej 1 boxik clanratów i 9 jezzaili.
Zastanawiam się co sprzedac co raczej mi sie nie przyda (wszystkie figurki jeszcze w wypraskach nie tknięte oprocz jednego boxika clanratów)
Na moje oko, to masz strasznie mało tego wszystkiego. Nie uzbiera się nawet 100 modeli.
Rzadko gram defensem, ale jak mi się uda to mam ok 3 kloców clanratów po 25 każdy i do tego rattling + 3-4 elektryków + jazzaile + armatka (lub nawet dwie). Do tego lubię mieć kopaczki i jakiś screen, więc wystawiam ok 20 modeli Eshinu.
Rzadko gram defensem, ale jak mi się uda to mam ok 3 kloców clanratów po 25 każdy i do tego rattling + 3-4 elektryków + jazzaile + armatka (lub nawet dwie). Do tego lubię mieć kopaczki i jakiś screen, więc wystawiam ok 20 modeli Eshinu.
Ja dopiero kupiłem to na start Mam pieniądze na resztę ale po co kupowac jak mi moze się nie przydac ?? A co zrobic z plague monkami / rat ogrami? Przydadzą się??
Plague Monki mają zaletę/wadę w postaci frenzy. Łatwo jest ich wysterować, bo muszą szarżować w najbliższego przeciwnika, który jest w zasięgu. Czasami bywa, że odkryją maszynki lub wręcz wejdą na ich linię strzału przy okazji zastawiając jakiś wdzięczny cel ostrzału.
Kolejną wadą ich jest, że nie możesz do nich dołączyć weapon teamu, czyli jedna maszynka mniej. Znacznie bardziej do defensa przydatni są Clanraci i Stormvermini (pancerz 3+ daje spore szanse przeżycia, chyba większe niż sam Toughness 4 na nieopancerzonych monkach).
Monki są fajną jednostką na offensa, a wspierani przez Censer Bearerów po prostu demolują przeciwników.
Kolejną wadą ich jest, że nie możesz do nich dołączyć weapon teamu, czyli jedna maszynka mniej. Znacznie bardziej do defensa przydatni są Clanraci i Stormvermini (pancerz 3+ daje spore szanse przeżycia, chyba większe niż sam Toughness 4 na nieopancerzonych monkach).
Monki są fajną jednostką na offensa, a wspierani przez Censer Bearerów po prostu demolują przeciwników.
Dobra ... Już chyba wiem jak zrobię.. Kupię 2 x box clanratów, 2 x inżyniera, 3 x 6 giant ratow z handlerami (widzialem tanio metale na allegro), 9 skaven jezzail, 1-2 latarki, boxik plague monków i moze kilku censerów.. Ja poprostu lubie grac na defensie. Figurki i tak lubie kolekcjonowac wiec odrazu kupie ich na różne rozpiski. Dzięki za wypowiedzi )
Zgodzę się warkseekiem monki fajne, ale nie do defensu. Ogry do przetopienia - za jednego ogra masz 25 slejwów - najpiękniejszy stoper na świecie. A propos slejwów - więcej znaczy lepiej!
a reszta moim zdaniem standardowo. elektrycy, latarki, ratlingi itp.
Możesz spróbować wstawić jednego/dwa miotacze. Bardziej zawodne niż ratling, ale wystarczy jeden trup żeby trzeba było zdawać na panikę.
Aha. Czemu akurat 9 jezzaili? Z nimi jest prosta zasada. Albo dużo albo wcale, tak po trochu nigdy jakoś mi się nie spłaca.
Powodzenia bracie w spaczeniu
a reszta moim zdaniem standardowo. elektrycy, latarki, ratlingi itp.
Możesz spróbować wstawić jednego/dwa miotacze. Bardziej zawodne niż ratling, ale wystarczy jeden trup żeby trzeba było zdawać na panikę.
Aha. Czemu akurat 9 jezzaili? Z nimi jest prosta zasada. Albo dużo albo wcale, tak po trochu nigdy jakoś mi się nie spłaca.
Powodzenia bracie w spaczeniu
9 Jezzaili to mało? ;P To ile powinienem wystawiac zeby mi sie spłacalo na :
900 pkt / 1500 / 200 .. ?
900 pkt / 1500 / 200 .. ?
ja gram jezzami duzo - warto je wystawiac tylko na 2k+, poniewaz najlepszym dla nich celem sa duze potwory. 2x5 to dla mnie optimum.
nie zgadzam sie ze plague monki sa dobre tylko do ofensu - przydatne sa zawsze, mozna w nich chowac herosow bez ryzyka ze spanikuja. niechciana szarze latwo zaslonic night runnerami.
a tak w ogole, to nawet grajac defensem szczurki musza sie ruszac. nie hurra do przodu, ale jesli bedziesz tylko stal i lupal wzorem krasnoludow to dojada i przejada... trzeba kombinowac
nie zgadzam sie ze plague monki sa dobre tylko do ofensu - przydatne sa zawsze, mozna w nich chowac herosow bez ryzyka ze spanikuja. niechciana szarze latwo zaslonic night runnerami.
a tak w ogole, to nawet grajac defensem szczurki musza sie ruszac. nie hurra do przodu, ale jesli bedziesz tylko stal i lupal wzorem krasnoludow to dojada i przejada... trzeba kombinowac
ja teraz w swoim standardzie na 2250 punktów znalazłem wreszcie miejsce na Jezzaile.
Co prawda tylko jeden oddział , 5 sztuk
powiem tak:
- w takiej liczbie też są bardzo dobre
- czasami zdejmą jakiegoś BlackKnighta, zadadzą ranę Treemenowi.
- smoki i inne badziewia boją się nawet takiego malutkiego oddzialiku
Sprawdzają sie chyba zawsze
i raczej nie giną (chyba że od kowadła albo same sie spanikują)
Więcej unitów nie mieszczą, gdyż podstawę armii stanowi u mnie kloc 30 monków z 4 bohaterami i nie czuję sie bezpiecznie bez 2 oddziałów Tunnelingów.
Ale przekonałem się ostatnio bardzo do tych maszynek
Co prawda tylko jeden oddział , 5 sztuk
powiem tak:
- w takiej liczbie też są bardzo dobre
- czasami zdejmą jakiegoś BlackKnighta, zadadzą ranę Treemenowi.
- smoki i inne badziewia boją się nawet takiego malutkiego oddzialiku
Sprawdzają sie chyba zawsze
i raczej nie giną (chyba że od kowadła albo same sie spanikują)
Więcej unitów nie mieszczą, gdyż podstawę armii stanowi u mnie kloc 30 monków z 4 bohaterami i nie czuję sie bezpiecznie bez 2 oddziałów Tunnelingów.
Ale przekonałem się ostatnio bardzo do tych maszynek