Gildia budowlana z Kartonburga

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Gildia budowlana z Kartonburga

Post autor: Ushabti »

Hej! Jakoś niewiele tu tematów z makietami, ale i tak chciałem się pochwalić.
Z malowaniem figsów jestem całkowitym antytalenciem, a i z makietami odpuściłem sobie ostro swego czasu (tak, starość), ale od kilku miesięcy siadam sobie przed kompem, projektuję parę siatek, po czym puszczam to sobie do drukarni i kleję po pracy, żeby mieć na czym modele przesuwać. Niby efektami chwalę się na blogasku, ale mało komu chce się na takie zaglądać, to paroma fotkami postanowiłem zabłysnąć tutaj.

Jak ten temat tu nie pasuje, to go gdzieś przesuńcie, ale może komuś przypadnie do gustu odrobina prostoty i niewymagającej zabawy z nożyczkami i klejem ;)
Póki co zaczynam na spokojnie od starych prac, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Na początek coś zupełnie nie wymagającego i jaj nie urywającego, ale klejenie zajęło mi 25 minut - 2 małe chatki z kartonu:
ObrazekObrazek
Więcej tutaj: http://www.najmita.net/2013/12/kartonow ... le-chatki/

Chętnie się dowiem, czy Wam pasuje :)
Obrazek

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Do mnie niestety ale kartonowe zabudowania nie przemawiają wolę już te żywiczne czy plastikowe. Nie zmienia to jednak faktu, że praca zrobiona bardzo rzetelnie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
krucjatus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krucjatus »

Całkiem sympatyczne, kto jest na liście gończym? :)

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Spoko sprawa, też mam miasto tych budynków. Niby tylko karton, ale za grosze można mieć sporo makiet ;)
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Też wolę makiety żywiczne albo plastikowe, ale:
1. Wychodzą sporo drożej za domek- arkusz na którym był ten domek kosztował 2,50 PLN
2. Nie trzeba ich malować, a to przy moim upośledzeniu ważne ;)
3. Te wycinam, sklejam i gram. Oszczędność czasu to dla starego, zapracowanego człowieka sporo :)

Na liście gończym jest jakaś losowa twarz którą sobie wyrenderowałem na te potrzeby. Całość wydrukowałem na naklejkach i tak kilkanaście listów gończych (każdy inny) też sobie na domki rozwieszam...

@Jacobs - i jak się sprawdzają? Masz może jakieś uwagi co można w nich zmienić dla wygody klejenia albo trwałości czy coś? Bo robię nowe wzorki i chętnie przyjmę każdą sugestię inną niż moje widzimisię :)

A póki co większe domki:
Obrazek
Obrazek
Więcej tutaj: http://www.najmita.net/2013/12/kartonow ... i-zagrody/
Obrazek

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Jak dla mnie to świetny sposób, żeby na szybko urozmaicić pole bitwy.

Znalazłem kiedyś całe warhammerowe miasto do wydrukowania, były tam wszystkielkie budowle typu kościół, tawerna itp itd, w dodatku miały już ,,malowanie'', miały cienie, uszkodzenia. Ogólnie wyglądało to bardzo dobrze jak na drukowaną osadę. Może warto poszukać jesli chcesz oszczędzić czas.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Bardzo ładne domki i świetna alternatywa na szybkie i tanie makiety.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Mam to całe miasto w pdfie na kompie. Są tam jeszcze baszty, mury obronne, nawet jest brama z ruchomą kratą (Jak się dobrze złoży)
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Podstawowe rozróżnienie jakie lubię sobie wprowadzać, to znacząca różnica między makietami PAPIEROWYMI a KARTONOWYMI. Pierwsze drukuje się samemu, drugie mam prosto z drukarni i to na nich mi zależy.
Te pierwsze na papierze 80 wyginają się już pod wpływem tuszu, a i jakość wydruku najlepsza nie jest. Nic dziwnego że nikt ich nie lubi, ale trochę psują opinię o jakości kartonówek.
Te z drukarni są na kartonie 300 i na najlepszej dostępnej jakości wydruku. Trwałość rośnie niemiłosiernie, a i jakość całkiem niezła. Do tego jak potraktuję to dodatkowym lakierem, to i nawet kurzenie się mi nie przeszkadza ;)
Niby na domową drukarkę też mógłbym puścić wytrzymalszy papier, ale koszt mi wychodzi wtedy i tak około 3zł za arkusz, więc wolę to oddać profesjonalistom za nawet niższą cenę.

A przy okazji kolejne domki, tym razem kamieniczka i coś co robi u mnie za urząd (to na bruku):
ObrazekObrazekObrazek
Więcej zdjęć tutaj: http://www.najmita.net/2013/12/kartonow ... mieniczki/
Obrazek

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Jak ktoś jeszcze nie widział, to kolejna partia z wioseczki, tym razem mały zajazd:
ObrazekObrazek
Więcej tutaj: http://www.najmita.net/2013/12/kartonowe-domki-zajazd/

... i do tego cała wioseczka:
Obrazek
A więcej zdjęć tu: http://www.najmita.net/2014/01/kartonow ... a-fantasy/

Obecnie zająłem się troszkę intensywniej zabudowaniami w klimacie SF, później się zobaczy ;)
Mam w planie kilka siatek bardziej modułowych kamieniczek, żeby z kilku prostych wzorów dało się je kleić jak najbardziej różnorodnie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ushabti
Mudżahedin

Wieżyczka do kompletu:

Obrazek
Historia sklejania: http://www.najmita.net/2014/02/wieza-krok-po-kroku/
Obrazek

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Ja bym machnął te makiety matowym lakierem.
Na zdjęciach strasznie się świecą. Znając papier to w realu pewnie też.

I może na etapie projektowania grafiki dodałbym "kurz" na styku ściany z budynkiem, trochę cieniowania.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Kominy! Ta dbałość o realizm w tekturowych domkach chwyta za moje serce absolwenta polibudy ;)
Serio, fajnie to zrobione, choć dorobienie jakiegoś kurzu, faktury pęknięć, zacieków, czy cieni na teksturach ścian by nie zaszkodziło :)
Vae victis!

ODPOWIEDZ