Coś takiego mi wyszło na 2.500 pkt.
TERACOTTA ARMY
LORDS..................................................572 pkt
1x Pharaoh [307 pkt]
- Commander of the Teracotta Army
- Vanquisher Eternal
- Bluffer's Helm
- Heavy Armour
1x Death Cult Hierarch [265 pkt]
- Soul Conduit
- 4 lvl level, Path of Sand
- Dispell Scroll
- Teracotta Army
HERO...................................................276 pkt
1x Nomarch [181 pkt]
- Teracotta Army
- The Crown of Pharaos
- Great Weapon
- Aspen Bow
1x Tomb Architect [95 pkt]
- Sandstorm Cloak
- Teracotta Army
CORE.......................................... 642 pkt
28x Skeleton Archer [262 pkt]
- Musician
3x Skeleton Chariot [190 pkt]
- Champion
- Teracotta Army
3x Skeleton Chariot [190 pkt]
- Champion
- Teracotta Army
SPECIAL.................................. 440 pkt
30 Necropolis Guard [440 pkt]
- Teracotta Army
- Halberds
- FCG, Holy Icon
RARE:..................................... 570 pkt
1x Dread Sphinx [300 pkt]
- Innate Defense
1x Cascet of Phatep [130 pkt]
- Teracotta Army
1x Charnel Catapult [140 pkt]
- Teracotta Army
Opcja armii z terakoty wygląda zachęcająco. Cała armia z +1 toughness wydaje się być niezłym pomysłem. Trzeba też pamiętać o tym, że wszystko staje się Undead Constructem i przez to może brać regenerację od Tomb Architecta. Świetna sprawa, regenka 5+ zawsze tam, gdzie akurat jest potrzebna. Niestety w tej opcji wszystko wychodzi bardzo drogo. Coś za coś...
Klocek Necropolis Guard z Pharaonem wygląda w tej opcji bardzo syto. Co prawda tylko Armour Save 6+, ale za to WS:7 od Pharaona, S:5, T:5 i Regenka 5+ z Architecta. Poza tym Lethal Atacks, Poisony i Stubborn (połowi ilość ran z sypania). W dodatku z wziętą przeze mnie opcją sztandaru z przerzutami zdanych przez wroga wardów otrzymujemy gruby klocuch z siedzącym jeszcze w środku rzeźnikiem wyposażonym w Vanquisher. Nie wiem jakie combosy mają inne armie, ale ten jest syty.

Nie jestem przekonany do tego pomysłu z łucznikami. Oddział 28 łuków z Nomarchą dającym im BS3 kiedy trzeba i WS5 w razie walki brzmi zachęcająco. Nie wiem jednak, czy chcę wydawać w sumie 343 pkt na 29 pestek trafiających zawsze na 4+. Niby fajne i dobrze kombujące się z zaklęciem dającym Multiple Shot, ale dalej to ubogi krewny 8edycyjnego kminu z łukami i Khalidą.
Co myślicie?