Grey Knight w 3 prostych i szybkich krokach

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Grey Knight w 3 prostych i szybkich krokach

Post autor: Tomash »

Rozbudowując sobie Black Templarów o kilku Szarych ( ;) ), cały czas się zastanawiałem jak ja te blaszaki pomaluję. Potrzebowałem metody, która pozwoli pomalować srebrne pancerze (najlepiej z niebieskim połyskiem) szybko i niebrzydko (drybrush odpada), coby można było się skupić na pozostałych detalach tych pozostałych figurek.
A precyzyjne pędzlowanie power armorów 10-12 takich chłopaków zupełnie mi się nie uśmiechało.

No i chyba mam :)
Więc się od razu podzielę - metoda ma naprawdę niezły stosunek wyniku do włożonego czasu i pracy. Oto więc - jak pomalowałem Grey Knighta z psycannonem, konwertowanym z incineratora (dawno temu kupiłem sobię figurkę, bo mi się podobała) w kilkanaście minut pędzlowania (nie liczę czasu czekania na wyschnięcie).

1. Psikamy figurkę srebrnym sprayem akrylowym, ja użyłem "Idea Spray" firmy Maimeri:
Obrazek
13zł za puszkę 200ml, mają oczywiście multum innych kolorów - kupiłem też sobie brązowy (lekko czerwonawy, a'la scorched brown) do figurek Khemri / Nefsokar:
Obrazek

Po zasprayowaniu (ważna jest odległość, żeby nie "zalało" - najlepiej popsikać w tekturę w tle żeby znaleźć odległość, na której psiknięcie nie spływa) model wygląda tak:
Obrazek Obrazek

2. Zalewamy figurkę dobranym według własnych preferencji "armor washem" ;) Trzeba pamiętać, że to nie dipping i należy washowi pomóc, wprowadzając go pędzlem w zagłębienia i zdejmować z wypukłych powierzchni.
Dobranie "armor washa" też mi zajęło trochę prób. Dla pancerzy GK receptura jest następująca:
- zwykła czarna farbka (polecam Reaper MSP lub P3, nie matują powierzchni przy cienkich warstwach jak cytadelki - a tu ma się świecić!)
- blue ink (używam citadel - nie próbowałem innych)
- kropelka ludwika (tego płynu do mycia naczyń) - właściwie to dowolne flow improvery, w tym kuchenne detergenty, powinny dać radę
Plus oczywiście woda, ale nie za dużo.
Takiego "armor washa" użyłem na pancerzu Sterna

Podejrzewam, że przy malowaniu innych blaszaków z np. fantasy, zamiast niebieskiego będę dodawał brązowy tusz. Naprawdę świetna mikstura. Uwaga na rozcieńczenie wodą i ludwikiem - zbyt mało "przemroczni" pancerz (chociaż może być to efekt pożądany), zbyt dużo spowoduje zaschnięcie wszędzie, ale nie w zagłębieniach. Jak zwykle trzeba eksperymentować, żeby samemu wyczuć konsystencję.

Oto GK po potraktowaniu tym "armor washem" i wyschnięciu - już widzę, że dałem za dużo blue inka (miał być lekko poblask niebieskiego) względem czarnej farby:
Obrazek Obrazek Obrazek

3. Bierzemy swój ulubiony pędzelek do średnioprecyzyjnej roboty (osobiście używam 1 lub 2), ulubioną srebrną farbkę (używam reaperowego Polished Silver) i jazda po wszystkich niezagłębionych częściach pancerza. Farbkę koniecznie rozwodnić na tyle, żeby przejścia nie były zbyt ostre, ale żeby jednak te pozostałości "armor washa" przykryła. Dla lepszego efektu można po prostu stopniować te warstwy - mi się nie chciało, ma być szybko i przyzwoicie ;)

Po odrobinie machania pędzlem GK prezentuje się następująco:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moim zdaniem całkiem przyzwoicie - można się zabierać do pozostałych powierzchni :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Czemu nikt nie skomentował?

O czym jest ten tutorial?:D

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Hmm ciekawie... Ale to ma niestety zastosowanie tylko dla tych co są pokrycie armourem od stóp do głów... ;)

A Tomash, próbowałeś z mniejszką ilością niebieskiego inka??
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

[/i]Mnie nie pytaj, ja tu tylko gram

Czemu sam nie skomentujesz?

Jak dla mnie spoko efekt jak na tak mało roboty :wink:
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

@Dastor: o szybkim malowaniu zapuszkowanych kolesi ;)

@Jagal: no co ty, przecież ten srebrny to podkład plus wash, więc jeśli nie ma tam metalu do dalszego rozjaśniania, to bezproblemowo się kryje innymi farbami :) Ale oczywiście najwięcej pracy się oszczędza robiąc w ten sposób "puszki".
Można dowolnie zmieniać zarówno kolor, jak i ilość inka - ja chcę mieć swoich GK w mieniących się na niebiesko pancerzach, więc nie żałowałem inka :)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Gdzie można kupić te spraye?

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

W sklepach dla plastyków. Ja mam taki czarny - bardzo polecam :)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Wpadnij na ul. Mazowiecką, w pierwszym sklepie plastycznym od Świętokrzyskiej mają całkiem pokaźną gamę sprayów Maimeri.

ODPOWIEDZ