Czy bardziej ssie flash czy Tomash? Offtop ze Starego Świata

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

Post autor: Gilda »

Tomash pisze:Flash.
O bogowie, za co?
Ta technologia miała umrzeć!

Znaczy, strona bardzo ładna, ale flash jest zdecydowanie passe. ;)
O masz ci los...a ten znowu z tymi swoimi teoriami wyssanymi z palca :lol2:

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Gilda pisze:
Tomash pisze:Flash.
O bogowie, za co?
Ta technologia miała umrzeć!

Znaczy, strona bardzo ładna, ale flash jest zdecydowanie passe. ;)
O masz ci los...a ten znowu z tymi swoimi teoriami wyssanymi z palca :lol2:
Coś za często bierze ten palec do buzi :twisted:
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Gilda pisze:O masz ci los...a ten znowu z tymi swoimi teoriami wyssanymi z palca :lol2:
Moja droga, moglibyśmy oczywiście porozmawiać o tym, kto dłużej (czy w poważniejszych firmach) siedzi w webdevelopmencie i dlaczego nie rozumiesz niefajności flasha (od strony funkcjonalnej). Ale nie zaśmiecajmy znowu tematu Dominikowi.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Tomash pisze:...Moja droga, moglibyśmy oczywiście porozmawiać o tym, kto dłużej (czy w poważniejszych firmach) siedzi w webdevelopmencie ...
Lans pierwsza klasa. :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

Tomashku...no wiesz...teraz modne są dłuższe spódniczki,znajomy gej oraz śniadanie w szparce,szpilce czy innej szpulce,a flesz jest zajebistym narzędziem do animacji wektorowych,które ważą niewiele,więc nadaje się do netu.Fakty są takie,ze tworcy flesza nie zdawali sobie sprawy z tego jak olbrzymie mozliwosci daje to srodowisko.
Passe? A co jest trendy?? Vista?
Każdy, kto jest na jakims poziomie wyższym niż matoł będzie szanował każde narzędzie, które pomoże mu osiągnąć zamierzony cel.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Czy avatar Gildea'i przedstawia fotkę rzeczonej?

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

raf pisze:Czy avatar Gildea'i przedstawia fotkę rzeczonej?
Aha :lol2:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

Gilda,Gildy,Gildę...
:wink:

Awatar użytkownika
Szaman
Wyzwoleniec

Post autor: Szaman »

owszem, ale obrobiona w Photoshopie - w rzeczywistosci nie jest taka blada :mrgreen:
"I fart in your general direction" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

Zamiast debatowac na temat avatara moglibyscie wyrazic opinie na powyzszy temat ;f

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

To to nie było pytanie retoryczne? :wink:
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

wam tez sie podoba ten avatar? :)

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Ale który ?? Gildy oczywiście ;) Twój taki nijaki :badgrin:

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Pragnę wyrazić mą dyskretną obawę o przyszły byt tego tematu, ponieważ najbardziej wykształcone i oczytane osoby na tym forum mogą posiadać wiedzę na temat ssania flasha, lecz poddaję w wątpliwość, jakoby wiedzieli coś o ssaniu Tomasha, tym samym uznaję dalszy ciąg tematu za bezzasadny.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Gilda pisze:Każdy, kto jest na jakims poziomie wyższym niż matoł będzie szanował każde narzędzie, które pomoże mu osiągnąć zamierzony cel.
Uwielbiam czytać Twoje truizmy.

A tak poważnie: wypadałoby najpierw się zastanowić do jakich celów został stworzony Flash. Bo jego obecność na wielu witrynach podchodzi pod słynne stwierdzenie "jeśli Twoim jedynym narzędziem jest młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź".

Później należałoby się zastanowić czy nawet w tych celach, do których został stworzony, jest dziś rozwiązaniem optymalnym (bo że nie jest jedynym to na pewno). Otóż, ja twierdzę że nie jest. Odcina wszelkie osoby niepełnosprawne z korzystania ze strony (np. niewidomych - komputerowe "czytacze" nie są w stanie łyknąć tekstu z flasha), nie można skopiować tekstu ani obrazków (i ogólnie zapisać strony do przejrzenia offline), pogarsza kwestię pozycjonowania strony (zawarte we flashu treści nie są indeksowane przez webcrawlery) i wywala z targetu serwisu całkiem pokaźną grupę internautów, którzy flasha nie mają bo nie chcą (całkiem sensowne stanowisko btw) lub nie mogą (linux na maszyny 64-bitowe).

BTW:
Tomashku...no wiesz...teraz modne są dłuższe spódniczki,znajomy gej oraz śniadanie w szparce,szpilce czy innej szpulce,a flesz jest zajebistym narzędziem do animacji wektorowych,które ważą niewiele,więc nadaje się do netu.
Doskonale podsumowałaś fanów flasha :badgrin:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

Teza brzmiała: Flash jest passe.Nadal czekamy na argumenty dlaczego tak jest.To,że ma wady i jakie one są to wiemy ;)

BTW uwielbiasz moje truizmy? Wybacz mi,nie chciałam Ci zrobic przyjemnosci :wink:

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Tomash pisze:komputerowe "czytacze" nie są w stanie łyknąć tekstu z flasha), nie można skopiować tekstu ani obrazków (i ogólnie zapisać strony do przejrzenia offline)
Dla niektórych twórców to chyba zaleta :wink:
Tomash pisze: i wywala z targetu serwisu całkiem pokaźną grupę internautów, którzy flasha nie mają bo nie chcą (całkiem sensowne stanowisko btw) lub nie mogą (linux na maszyny 64-bitowe).
Żal mi ziomów

A tak serio to się nie znam
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Gilda pisze:Teza brzmiała: Flash jest passe.Nadal czekamy na argumenty dlaczego tak jest.To,że ma wady i jakie one są to wiemy ;)
Dobra, napiszę Ci prościej:
Flash jest passe (zawsze chciałem użyć tego słowa :D ), bo okalecza serwis od strony funkcjonalnej. Fenomen web 2.0 polegał na tym, że istotą tworzenia serwisów znowu została treść i funkcjonalność, co było dość mocną zmianą względem sajtów tzw. trzeciej generacji, gdzie prezentacja była na pierwszym miejscu. Znaczy, flash wykorzystywany do czegokolwiek innego niż niewielkie, zamknięte w pewnych ramach animacje (lub gry) nie przystaje do obecnego trendu / zwyczaju / tendencji robienia stron z naciskiem na treść i funkcjonalność. Czyli jest passe. quod erat demonstrandum

Awatar użytkownika
Gilda
Chrzestna Wróżka

No widzisz jak ładnie ;) Chcieć to móc.
Słuchaj no OK ale może w Twoim rozumieniu koliduje trendy design strony z flashem i trzeba zademonstrować jakąś zajefajną czad mega stronke z jego użyciem?

...nadal mnie nie przekonaleś BTW ;p

Awatar użytkownika
GreatTaurus
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: GreatTaurus »

Gilda pisze:trzeba zademonstrować jakąś zajefajną czad mega stronke z jego użyciem?
http://cmart.design.ru/

generalnie zwolennikiem flasha nie jestem (Web 2.0 rulez), ale ta dysputa mija się dla mnie z celem. wszystko zależy od zastosowań.

ODPOWIEDZ