Dokładnie rok temu, w drugiej połowie listopada, zmęczenie oczekiwaniem na reaktywację pobudziło mnie do wzięcia we własne ręce technicznej części działania forum:
http://www.forum.gildia.pl/viewtopic.ph ... 687#722687
Po uzyskaniu aprobaty od adminów pierwszego BP - głównie Szafy i Wafiego, przy braku sprzeciwu ze strony Szamana i Jankiela, 26 listopada 2006 kupiłem hosting w amerykańskiej firmie DreamHost.
Po nieudanej próbie zaimportowania poprzedniej bazy - z powodu niekompletnego backupu - zapadła decyzja o wystartowaniu "od zera". Po tym, jak postawiłem i ustawiłem bazę i silnik, Wafi odbudował strukturę forum i ustawił wszystkie potrzebne uprawnienia.
10 grudnia 2006, na zakończenie Bazyliszka DMP, Szafa ogłosił adres Border Princes.
Trochę statystyki, czyli ile udało nam się osiągnąć przez ten rok
Nie będzie oscarowych łez, po prostu - dziękujemy135466 postów w 6096 tematach (ponad 382 posty dziennie!)
1426 zarejestrowanych użytkowników - średnio 4 nowych dziennie
baza danych zajmująca ponad 200MB
Dziękujemy użytkownikom forum za te 200MB wiedzy, opinii (a czasem też bezsensowych przepychanek) i ponownie uczynienie z BP skarbu polskiego środowiska WFB
Dziękujemy moderatorom za trzymanie tego wszystkiego w ryzach (żeby nie napisać "za mordę" ) i bycie głosem rozsądku w niezliczonych potrzebujących tego sytuacjach.
Jeśli chodzi o pytania co do przyszłości forum: zostajemy, przynajmniej przez dwa najbliższe lata W ciągu tygodnia zapłacę DreamHostowi z góry za następne dwa lata działania konta, na którym stoi Border Princes. Może i ten hosting nie jest idealny - zdarzały się pady dłuższe lub krótsze, na szczęście ostatnio coraz rzadziej - ale takich warunków za taką cenę to ze świecą szukać.
Warszawiaków i osoby będące w Wawie 8. grudnia, zapraszamy do Paradoxu na imprezę urodzinową. Szczegóły w osobnym temacie imprezowym.