Live is brutal and full of zasadzkas

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Live is brutal and full of zasadzkas

Post autor: k.a.r.p »

Jak radzić sobie właśnie z oddziałami, które wychodzą sobie ładnie na nasze tyły?

Chodzi mi o to, że wystawiam się ładnie.. Maszynki, klocki, strzelcy no i generalnie wszystko odwrócone w stronę przeciwnika. No ale jak sobie radzić z herdami, a w szczególności z oddziałami, które po wyjściu od razu mogą szarżować - typu skorpion tomb kingów (jeżeli się nie mylę).

Z herdami to pół biedy, bo bierze się bohaterów nie wstawia do oddziałów i przez jakieś pierwsze dwie tury czeka na bestyjki, no bo po dołączeniu się one do naszego bohatera nie zrobią szeregów i jak wklepiemy im ze trzy rany to koleś LD zdaje, no ale problem pojawia się ze skorpionem, dodatkowo chyba jeszcze ze skavenami ( nie wiem nie grałem, nie znam się, zarobiony jestem :) ).

Jeżeli się wystawię tak (grając np z tombami) że będę stał wszystkimi oddziałami przy krawędzi stołu, dodatkowo tak ściśniętymi że nic tam mi się nie zmieści, to taki skorpion może wyjść w oddziale i to jest tratowane jako szarża czy musi wyjść w miejscu gdzie ma najbliżej wolne? Pytanie tyczy się też innych jednostek tego typu.
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

z TK stawiaj klocki obok maszyn przeciwnik najczęściej stawia markery na maszynach wtedy przesuwasz maszynę (tak tracisz turę strzelania) i włazisz na marker klockiem licząc na HIT .... jeśli tak się stanie to skorp sie sypie. Ze skavenami jest podobnie.

Jeśli zaś markery stoją obok maszyn to tym lepiej bo na nie łazisz maszyna tylko oddziałem.

Jeśli kopaczka wychodzi pod oddziałem ale nie ma miejsca żeby ją ustawić trzeba przesuwać swoje oddziały lekko by jej to umożliwić .

Z TK rzeczywiście dobrym pomysłem jest ustawienie się przy samej krawędzi gdyż jeśli postawi ci markery na maszynach i wzniesie mu SCATER za krawędź to masz problem z głowy. Jeśli zaś postawi przed maszynami to wleziesz na nie klockami ... itp

Captain Kocoń
Mudżahedin

Post autor: Captain Kocoń »

Trzeba sie tak wystawić zeby jakis scorpion czy swarn nie zaszarżował w nasze maszyny, bo wtedy nie mamy jak strzelac a jak zaszarzuje w oddział to sie sypnie....

ps. jak wychodzi na oddziale to od razu szarżuje tak mi sie wydaje

Captain Kocoń
Mudżahedin

@ Gogol
wyprzedziłeś mnie

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Ah gogol i mnie wyprzedzil... :wink: Mozna wlasnie wchodzic klockami na markery a jesli juz nam zniesie na maszynke pozostaje liczyc ze sie nie przebije w 1 ture... :) Dobra orchrona kowadla jest wlasnie wystawienie je w rogu wtedy jest wielka szansa ze zniesie gdzies poza pola bitwy wykopke... Poza tym przeciwnik bedzie sie pewnie bal postawic tam wogule marker... :wink: Moim zdaniem to granie przeciwko wykopkom i innym ambushom to kwestia ogrania... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Captain Kocoń
Mudżahedin

Gogol pisze:
Jeśli kopaczka wychodzi pod oddziałem ale nie ma miejsca żeby ją ustawić trzeba przesuwać swoje oddziały lekko by jej to umożliwić .
a jeżeli jest taka sytuacja że nie da sie przesunąć oddziału lekko tylko trzeba naruszyć do tego całe ustawienie?

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Wydaje mi sie ze nawet jesli sie ostro naruszy to wykopka musi wyjsc... ale nie na 100%... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Celedor11 pisze:Wydaje mi sie ze nawet jesli sie ostro naruszy to wykopka musi wyjsc... ale nie na 100%... :wink:
Tak jest

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

zeby zrobic miejsce dla wykopywaczki nalezy przesuwac jednostki az zrobi sie miejsce , moze to wywolac efekt domina na klockach;)

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Dobra, rozumiem że skorpion zanim się wykopie to należy ustawić znacznik - ale jego się kiedy ustawia? na początku swojej tury? czy na początku gry? no bo jak na początku swojej tury to przecież ja się wojem nie ruszę w żaden sposób.. (nie do końca znam zasady wyłażenia skorpion, więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi je przytoczył)
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

wykopki wychodzą w 2 turze - wystawia sie znaczniki przed bitwą po rozstawieniu wojsk pozostałych (po skautach nawet)

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Ok dzięki, i już ostatnie ( chyba :) ) pytanie, jak wyjdzie mi taki skorpion w oddziale, to liczy się jak szarża od przodu? czy może być równie dobrze od boków czy od tyłu
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

No zalezy jak sie zescateruje i w ktorej strefie twojego unitu sie wykopie... :wink:

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

to zależy w której części oddziału stał znacznik. Wychodzi najbliżej możliwie np:

:twisted: - marker

:? - oddział stojacy na nim (modele)

:? :? :? :? :?
:? :? :twisted: :? :?

Wykopuje się od przodu

:? :twisted: :? :? :?

Tu wykopuje sie z lewej strony od boku

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

ale nie wypchnie sie kopaczka oddziału za stół

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

czemu? jeżeli tam będzie najbliżej

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

jezeli z kazdej strony beda oddziały i wykopuje sie wykopywaczka to trza dla niej zrobić miejsce. Ale można tak poprzesuwać jednostki zeby nie wypchnać oddziałów za stół a miejsce zrobić.

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

czyli kurde 1 wykopywaczja moze zniszczyć całe ustwienia!? o lol

ODPOWIEDZ