Jak grać ze skavenami

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Asaliuru
Wałkarz

Jak grać ze skavenami

Post autor: Asaliuru »

Pytanie jak w temacie, mam zawsze ten sam problem, jego jest duzo, mnie mało a do tego nie moge przebic się DP przez nic...

Prosze o rady...

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

a jakim typem rozpisek grasz?

moj pomysł: grac na magii :) z wykorzystaniem High Magic - drain magic i flames of phoenix - najlepsza ochrona przed szczurza magia. do tego trzeba wystrzelac ile sie z bolcy i luczników - czym wiecej panik tym lepiej - szczury w koncu powinny uciec :)

a oddziały typu DP - trzymac z dala od pocisków i strzelania wroga - a gdy wrócg sie zblizy to szarzowac - do tego czasu jego klocki powinny byc juz tak zniszczone (ponizej 20 szczura) ze DP powinni sie spokojnie przebic :)

najlepsze zlozenie DP to IMO 6 (muzyk, sztandar, WarBaner) + 6 (muzyk, sztandar, Banner of Ellyrion) - lacznie 455 pkt - powinni spokojnie przebic sie przez szczury. a reszta to wsparcie do niszczenia smiecia i flankowania.

teoria jest jak widzisz banalna i piekna, tyle ze nie zawsze sie sprawdza - zaobserwuj co Cie najbardziej boli u szurków i wsadź do rozpiski to co moze to zniwelowac.

powodzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kris
Oszukista

Post autor: Kris »

Bardzo praktyczne wydaje sie użycie spearmenów (w ilości z 20) - taki oddział może naprawdę sporo zablokować, a szarża w elfy dla takiej jednostki to śmierć na miejscu.

Mozna spróbować terroryzować i ziać przy pomocy dragon mage'a...
Chieftain (Skaven Hero - 45pkt.) Toughness: 4
Goblin Big Boss (Goblin Hero - 35pkt.) Toughness: 4
Elf Prince (High Elf Lord - 150pkt.) Toughness: 3
I gdzie tu sprawiedliwość na świecie :?:

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

Panowie na sakwy na wieksze punkty huzia na juzia szachy przez lasy WL i DP z Ellyrionem dobrze sflankowac i potem przejeżdzasz jak po maśle no i oczywiscie zeby to wyszło trzeba miec book of hoeth i z shadowa popychaczki przydatny jest też fear ;) w I turze jesteś oddziałem Dp w walce z BB i potem sie kreci a mniejszy mag próbuje rzucic drain magic albo missla ;)

Dragon ag sejdzie jak plewa ;)

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

a jak grasz na mniej niz 2k to troche lipa ;) modl si eżeby mało rzucał na czary i staraj sie przyblokowac magie drain magic i cisnac do przodu ale nie na pałe prrzodem tylko flankami;) to w każdej taktyce zawsze flankuj skawy;)

Asaliuru
Wałkarz

Post autor: Asaliuru »

A co dać najlepiej arcymagowi, magowi w łapke ?

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Book Of hoeth bo inaczej lekko beda cie powstrzymywac bo na 2k+ maja zawsze wiecej niż 2 scrle i około 7 DD

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

IMO ksiazka na skawy to kiepski pomysł - skaweny boja sie kazdego glupiego pocisku - wiec te ich DD i DS zchodza strasznie szybko - pozwala to rzucic raz czy dwa razy Drain Magic - najlepiej to miec na skaveny ze 3 magów i BoS :) wyciagamy 12-14 PD plus Bound spell :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

skawy jeszcze bardizej boja sie 5 DP z BB ;)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Widzę, że trafiłeś na prymitywne szczury bez ratlinga :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Post autor: Mućka »

Ice-T pisze:skawy jeszcze bardizej boja sie 5 DP z BB ;)
hehe, czasami nie potrzeba nawet tych 5 DP:P
BSB z BB sam sie przebija przez klocki :)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

A Ty bez Doomwheela :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Pomyłsmy zaczynasz ostawiasz sie za lasem w dobrym punkcie na flance i potem rzucasz popychaczke tak zeby wpaść nawet w enymy on da way ;) jego tura albo pół armi panikuje albo przyjmuje na klatę i ovveranujesz do przodu lekko iprzyjemnie

A co do prymitywnych szczórów to nie wiem czy takimi mozna nazwac Cosma co prawdapojechał mnie ale to dzieki 11 jak mu wchodziły błyskawice i allmost same iffki ale jedną taką akcja pozbawiłem go połowy armi ;) choć to były male punkty

więc nie rozumiem jak tu nie pchać sie do przodu

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Co to znaczy, że pół armii panikuje? Od 5DP na flance?! I co to znaczy, ze rozstawiasz się za lasem? Całą armią czy pięcioma princami? Jak im wyląduje duży swarm pod kopytkami też się będą przebijać?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Nilgar pisze:Co to znaczy, że pół armii panikuje? Od 5DP na flance?! I co to znaczy, ze rozstawiasz się za lasem? Całą armią czy pięcioma princami? Jak im wyląduje duży swarm pod kopytkami też się będą przebijać?
Pół armi panikuje pewnie w przypadku w ktorym koles dalby flee.
5 Dragonow z BSB z BB spokojnie jakby byli dobrze na flance przejedzie cala armie takich skavenow, bo z walki wlaza w walke. Niestety zazwyczaj oberwa salwa piorunow ratlingow, warp canonow itp i dojedzie albo sam bsb albo nic ^^.
A swarm to tez sredni problem dla nich, zawsze mozna go ubic a jak nie to posypac ( zdaje sie ze w tej edycji sie sypia o ile cos mi sie nie pojebalo :)) a potem korzysty overrun w bok clanratow czy innego scierwa i jedziemy z nimi.
IF'ka na popychaczce bylaby zajebista sprawa w pierwszej turze, ale trzeba jeszcze to wylosowac :)
A jak my mamy arcymaga to oni maja dzwon :)

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Czy szczury nie mają aby +1 do LD za szereg?! Te, z którymi ja mam do czynienia biegają w klocach po 30-40 StormVerminów, ClanRatów alibo Plague Monków - chyba raz w życiu widziałem żeby coś takiego wpadło w panikę, a żeby pierwsza, przeznaczona na "rozpoznanie atakiem" linia złożona z 20tek slave'ów, RatOgrów czy GiantRatów dawała flee jak zagranie taktyczne to jeszcze się nie zdażyło (choć oczywiście nie jest to głupi pomysł gdy ma się za plecami ratlingi i 40 jezzaili - czas życia takich pięciu niedojechanych DP równa się wtedy, no kto mi powie ile? :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Czy szczury nie mają aby +1 do LD za szereg?!
Masz racje, ale maxymalnie do +3... :)
Te, z którymi ja mam do czynienia biegają w klocach po 30-40 StormVerminów, ClanRatów alibo Plague Monków - chyba raz w życiu widziałem żeby coś takiego wpadło w panikę
Troche duzo... :wink: Z grey seerem w 12" panikujesz je jak klocek krasiowy...

Ale prawda ze akcje typu If-ka na popychaczce to jakies extremalne wiec nie ma sensu uznawac je za jakis sposob na gre ze szczurami... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Mućka
Chuck Norris

Nilgar ty grasz na nienormalne punkty wiec sie nie liczysz.
Na normalna gre na te 2250 takie rzeczy nie maja miejsca jak 40 stormwerminow

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Popychaczka na IF to akurat jest proste - Book of Hoeth i pięć kości gwarancją sukcesu, oczywiście jest szansa, że arcymag jej nie wylosuje ale imho znikoma.
Nie mówię o nienormalnych punktach tylko 2,5-3,5 kilo i miałem na myśli zasięg od Grey Seera, wtedy to jest Ld 10, tak? Siła szczurów tkwi m.in w ich ilości, a przy tym ile kosztują 30 verminów to nie jest nienormalne ani trudnoosiągalne. Ich nie opłaca się wystawiać po kilku...
Z mojej praktyki na skaveny najlepsze dotąd były smoki, pomimo tych 40 jezzaili i oczywiście trzeba kombinować żeby nie odstrzelili smoka jak wrony, i działa tu głównie efetk psychologiczny :) Skaveni to najbardziej prze%#$*&! armia moim skromnym zdaniem, wolę napier#%$*^ wampiry (choć tych nowych jeszcze nie miałem okazji)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

A ja na naowe grłąem gorsze to niż Skavy zreszta mam juz nawet book do VC i sie nim delektuje najlepsze co można IMO to na jebane punkty jakies 8k zrobic klocek 13 BloodK dac tma Lorda BSB i dorzywiać ich co ture masz na starcie CR 7 ;)

ODPOWIEDZ