Nippon dwarfs

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Nippon dwarfs

Post autor: Marko »

Właśnie na taki pomysł ostatnio wpadłem. Ponieważ zaczęliśmy się z bratem trochę nakręcać na krasnale (oby przeszło, oby przeszło), pociągnęło to za sobą rozmyślania o krótkonogich i co możnaby z nich wycisnąć.
Jak sądzicie - dałoby radę zrobić armię wzorowaną na samurajach? Tzn. dałoby, kwestia ilości zaaplikowanego gs'u, ale czy sama idea nie woła o pomstę do nieba?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

daloby sie, i gdyby sie przylozyc - wyszloby calkiem-calkiem chyba.
od strony fluffu.. no coz, krasnale raczej od ludzi trendow w ubiorze nie podlapywaly; aczkolwiek.. przejdzie mysle.

Awatar użytkownika
Drunken_Dwarf
Wałkarz

Post autor: Drunken_Dwarf »

Na jakimś anglojęzycznym forum widziałem foty dwarfów przerabianych na samurajów, bardzo fajnie wyglądali, dosyć dawno na te forum trafiłem i nie pamiętam adresu, jak uda mi sie ponownie znaleść dam linka.
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

od strony wizualnej mysle, ze ciekawy pomysle.. jednak od strony fluffu to juz raczej cienko... nie dosc, ze bedziesz mial dwarfy bez ftoporkow i mlotow to jeszcze konnicy im brakuje a za to maja mase machin oblezniczych :wink:

jednak jak napialem wyglad takiej armii bylby w porzadku :)

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Post autor: Taraś »

myślę że dobrą armią żeby zrealizować ten pomysł będą HE :)

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Shino pisze:nie dosc, ze bedziesz mial dwarfy bez toporkow i mlotow to jeszcze konnicy im brakuje a za to maja mase machin oblezniczych
kawalerię da się przeboleć, a machiny oblężnicze... Chińczycy od dłuższego czasu bawią się prochem. może to niedokładnie samurajowie, ale jakiś taki mix możnaby zrobić chyba :)
Taraś pisze:myślę że dobrą armią żeby zrealizować ten pomysł będą HE
jeśli HE to tylko grecja:) mam już nawet niektóre figurki upatrzone... ale HE to niejako przy okazji, raczej na elfy się nie zanosi w najbliższym czasie
pzd

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Marko pisze:
Shino pisze:nie dosc, ze bedziesz mial dwarfy bez toporkow i mlotow to jeszcze konnicy im brakuje a za to maja mase machin oblezniczych
kawalerię da się przeboleć, a machiny oblężnicze... Chińczycy od dłuższego czasu bawią się prochem. może to niedokładnie samurajowie, ale jakiś taki mix możnaby zrobić chyba :)
chnczycy to jak sam zauwazyles noe do konca samuraje;] ci niby tez mieli arkebuzy lecz maszynami oblezniczymi nie dysponowali... :wink:

niemniej jednak probuj jak chcesz :)

Awatar użytkownika
Skolim
Mudżahedin

Post autor: Skolim »

Z tego co mi wiadomo samuraje to raczej Japonia, a nie Chiny ale... ja się tam za bardzo nie znam.

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

samuraj bez wierzchowca to nie samuraj... wogole mi sie pomysl niepodoba dwarfy zupelnie nie pasuja klimatem
Obrazek

Awatar użytkownika
Taraś
Chuck Norris

Post autor: Taraś »

jeśli HE to tylko grecja:)
Hehe no niewiem.................... ale wszelkie honory używalność łuku a nie prochu skośne z lekka oczy takie fajne zbroje mi zawsze się kojażyli z samurajami. Dwarfy z Wikingami 8) :) (a i warto dodać że chinczycy mieli na wyposażeniu swojej armi powtażalne kusze i samopowtażalne balisty więc to jeszcze bardziej potwierdza moją teorię że High Elfy są fluufowo zrobione na podobizne Azjatów i cywilizacji Dalekiego Wschodu :)

Awatar użytkownika
Drunken_Dwarf
Wałkarz

Post autor: Drunken_Dwarf »

witam
Zawsze można stylizować na Japońców z okresu wzrostu gospodarczego kiedy handlowali z amerykanami. Napewno oglądaliście "Ostatniego samuraja", dostali muszkiety, armaty oraz te działa obrotowe, które możesz zrobić z organków krasnoludzkich lekko modyfikując. Co do kawaleri można zawsze dodać do krasi Kislev.
pozdrawiam
Kto pije ten łebski,
kto pości ten kiepski.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

wlasnie powoli dochodze do wniosku, ze nie znajac historii japonii nie nalezy tego filmu ogladac :wink:

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Eeee, pomysł raczej upada.
1) trochę upierdliwe do zrobienia
2) trochę nie bardzo z fluffem (i japońskim i krasnalim)
3) niemożność wykorzystania kraśków z Gamezona i Reapera (tzn możność, ale kupować figurkę za 20 złotych i jeszcze ją przerabiać? pfuj)
4) nie kojarzę, żeby samurajowie nosili tarcze..

tak więc kitajscy samuraje chyba poczekają, zamiast tego trzeba będzie wykombinować jakiś ładny kolorystycznie schemacik ;)
pzd

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

pamietajcie że krasnoludy to tacy galo-wikingowie ze wskazaniem na wikingów. :wink:
kitaj dwarfy to już moim skromnym nawet było by ciekawe....ale w Dogsach jako jeden regiment czy dwa :wink:
ale kitajwe dwarfy to raczej piechota bez strzelców raczej bez kusz, za to łuki. po prostu oni tam nie pasują :)

Awatar użytkownika
Jarek
Mudżahedin

Post autor: Jarek »

Kozisyn pisze: ale kitajwe dwarfy to raczej piechota bez strzelców raczej bez kusz, za to łuki. po prostu oni tam nie pasują :)
A kto wynalazł proch? Chyba całkiem niedaleko od tych samurajow/kitajow, tak więc strzelby jak najbardziej.

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

Jarek pisze:
Kozisyn pisze: ale kitajwe dwarfy to raczej piechota bez strzelców raczej bez kusz, za to łuki. po prostu oni tam nie pasują :)
A kto wynalazł proch? Chyba całkiem niedaleko od tych samurajow/kitajow, tak więc strzelby jak najbardziej.
powinienem napisać: raczej bez strzelców, bez kusz. :wink: ...zapomniałem ze chińczycy wybudowali wielki mur po to zęby mieć dore pozycje do strzelania ze swoich kałaszy. :wink:

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

wsadziliście Japońców i Chinoli do jednego worka, a to chyba można porównać jakby jakiś Kitaj powiedziałem tak o Polakach i Niemcach, osobiście byłbym obrażony

bo z tego co się orientuje to sie oni niezbyt lubili :P

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jarek pisze:
no nie do konca... do japonii bodajze proch czyli arkebuzy przyplynely bodajze z portugalii :P wiec to ma bardzo duze znaczenie ;]

poza tym japonska zbroja tak nie do konca byla heavy... a juz na pewno ni na 4+ save ;) (choc nie wiem jak to wyglada w swiecie batla czyli nipponie ;) )

Nindox Arf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nindox Arf »

moim zdaniem to jakoś nie widze kraśków w roli samurajów, slayerzy to tacy samurajowie (szczególnie doomseekers) choć nie wygladają :wink:

ja Kraśki raczej widzę jako armię broniącą się w ciężkich gromrilowych zbrojach z kuflem w ręku :wink: niż takich którzy z tymi małymi nóżkami biegają z kataną 2 razy większą od siebie krzycząc "hiiiiiiijjjjaaaa" :D

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

Dla mnie to profanacja!
Gdybym cos takiego zobaczyl to bym zawrzal Swietym Gniewem wspieranym przez wszystkich przodkow, Grimnira i wielgachny topor.
Nie, nie, nie....
A teraz patrzac okiem nie-krasnoluda.
Klimatycznie zupelnie nie trafiles. Ale jesli chodzi o figurki, z checia bym je zobaczyl. Chociaz uwazam, ze bylyby niesamowicie trudne do zrobienia, jesli chcialbys miec naprawde armie samurajow. Kazdy krasnolud ma wlasciwie kolczuge a jak wiadomo wojownicy z Nipponu ich nie uzywali.

ODPOWIEDZ