Imperium na 1500 vs Bretonia

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Matis99
Chuck Norris

Imperium na 1500 vs Bretonia

Post autor: Matis99 »

Witam!

To mój pierwszy post na forum :). Będę grał, towarzysko, z moimi dwoma znajomymi. Tak się składa, że obaj dowodzą Bretonią. Moja ostatnia rozpiska wyglądała tak:

1 Captain @ 123 Pts
General; Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Warhorse
Holy Relic [45]

1 Battle Wizard @ 150 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Battle Wizard @ 150 Pts
Magic Level 2
Power Stone [20]
Rod of Power [30]

5 Knightly Orders @ 123 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse

5 Knightly Orders @ 123 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Great Cannon @ 100 Pts

21 Swordsmen @ 151 Pts
Light Armour; Shield; Standard; Musician; Duelist

10 Handgunners @ 80 Pts
Empire Handgun

1 Steam Tank @ 300 Pts
Main Cannon (Tank); Steam Gun (Tank)

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Total Army Cost: 1500

I komentarz do niej: Trudno powiedzieć, czy przez fatalne moje rzuty (wybuchające działa, jedynki na zranienie :) ) czy bretońskiego ward save'a, jednak artyleria się nie sprawdziło. Poza tym, małych lanc szóstek było po prostu zbyt dużo, abym mógł je wszystkie wystrzelać. Czołg oczywiście się sprawdził i wszystko rozjeżdżał, ale reszta armii - średnio. Czy moglibyście mi doradzić jakieś zmiany? Myślę nad wywaleniem jednego działa oraz handgunnersów i dorzuceniem kawalerii, zapewne Inner Circle, zamienię też chyba Rod of Power na Doomfire Ring, choć może power level 3 jest trochę zbyt prosty do zdispellowania. Co jeszcze można zrobić na tych paskudnych Bretonów ;> ?

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

bretonia nie lubi strzałów z siła 4 więc więcej strzelców - doomfire ring ma zawalistą zdolność polegającą na panice ( i bretka nie może skorzystać z MR bo nie targetujesz żadnego oddziału ) :D a bretka tego nie lubi - pozatym pistoliersi - podjeżdżają strzelają wymuszają szarże która odginają zwiewają zbierają się i tak w kółko, a na flaneczkę wjechać konnicą później można - nawet poświęcając pistolersów no i przedmiot na capitanie imho jest chybiony hammer of jugment - masz wtedy siłke 4 dalej czyli wardzik na 6 sie należy a z T3 jest duże prawdopodobieństwo zadania hita bez SV + ring of volan

tak więc wywalasz 3 armaty i pakujesz 2 oddziały pistoliersów z muzykami i 2 x 5 detachment do swordmenow ze strzelców - konnicę możesz jeszcze dopakować jakimś magicznym sztandarem luz zrobić z nich inner circle

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Powiedz tylko gdzie będą siedziec magowie u Ciebie? Bo jeśli w szermierzach to w drugiej turze możliwe że masz problem w obliczu szarż lanc rycerstwa bretońśkiego.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Ciekawe kiedy koledzy dadzą grala na pegazie z heroizmem:)

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

jak breta to obowiazkowo pistolersi najlepiej 2x5 duzo handgunów, ze scrolli zrezygnuj bo nie wieze zeby on grał na magii, kapiatna zrobił bym BSB z Gyryfem na koniu i do 25swordów go
reszta wg mnie ok chociaz na brete Hellblaster jest tez fajny bo czołg bedzie wymijał albo wchodził do walki jakims plewem

ODPOWIEDZ