Bieżąca polityka
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Bieżąca polityka
Pokomentujemy wydarzenia polityczne?
http://www.dziennik.pl/polityka/article ... ciana.html
To że PiS niedługo straci poparcie RM to było wiadome - ale ilu posłów przejdzie z PiSu do tej nowej partii?
http://www.dziennik.pl/polityka/article ... ciana.html
To że PiS niedługo straci poparcie RM to było wiadome - ale ilu posłów przejdzie z PiSu do tej nowej partii?
Jestem za jak najszybszym zamknięciem tematu. Z dyskusji politycznych na BP jeszcze nic dobrego nie wynikło, a nawet wprost przeciwnie - ludzie się napinają ponad granice przyzwoitości, rozkręca się do mocnych flejmów i ogólnie społeczna masakra.
Bartek? Zaraza?
Bartek? Zaraza?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Wydaje mi się osobiście, że w ten sposób nikt się niczego nie nauczy i poziom dyskusji nie zostanie podniesiony. Działaniom prewencyjnym mówię stanowczo nie! Jechaniu na cenzurowanym również ^^Tomash pisze:Jestem za jak najszybszym zamknięciem tematu. Z dyskusji politycznych na BP jeszcze nic dobrego nie wynikło, a nawet wprost przeciwnie - ludzie się napinają ponad granice przyzwoitości, rozkręca się do mocnych flejmów i ogólnie społeczna masakra.
Bartek? Zaraza?
Chociaż w tym temacie (Rydzyk) na pewno daleko nie zajdziemy, to fajnie, żeby sam temat pozostał, jakby ktoś chciał się powiedzilić jakimś artykułem i podyskutować o niem.
Dobra panowie i panie koniec offtopu.
A co do rozpadu w PiSie to nie jestem tego wcale taki pewny, wręcz przeciwnie, całkiem realnym wyjściem wydaje mi się radykalizacja PiS-u, przytulenie do prawej ściany i przemiana w 10% nic nie znaczącą kanapę, która jednak da Jarkowi stałą miesięczną dietę poselską. Wydaje mi się, że te podrygi w kwestii ratyfikacji traktatu to właśnie taka ostateczna próba dla Jarka bo w którąkolwiek stronę Jarek nie pójdzie to traci, albo poparcie, albo posłów i poparcie i musi przekalkulować, która z tych strat mu się bardziej opłaca bo jak na razie to siedzi okrakiem na płocie i kombinuje jak by tu ten płot rozebrać.
A co do rozpadu w PiSie to nie jestem tego wcale taki pewny, wręcz przeciwnie, całkiem realnym wyjściem wydaje mi się radykalizacja PiS-u, przytulenie do prawej ściany i przemiana w 10% nic nie znaczącą kanapę, która jednak da Jarkowi stałą miesięczną dietę poselską. Wydaje mi się, że te podrygi w kwestii ratyfikacji traktatu to właśnie taka ostateczna próba dla Jarka bo w którąkolwiek stronę Jarek nie pójdzie to traci, albo poparcie, albo posłów i poparcie i musi przekalkulować, która z tych strat mu się bardziej opłaca bo jak na razie to siedzi okrakiem na płocie i kombinuje jak by tu ten płot rozebrać.
A licky boom boom down!!!
PiSowi bardziej opłaca się ratyfikowanie. 55 posłów PiS jest przeciw, zatem 111 jest za. A PiS i tak jest na stratnym - eltya PiSu chce ucieć do Parlamentu Europejskiego, 55 chce iść do Rydzyka a reszta nie wie co robić bo PiS bez Rydzyka będzie miał jakieś 8 procent poparcia...
chyba zartujesz. PiS to w tej chwili najsilniejsza partia lewicowa (socjalistyczny program gospodarczy), przy dalszej marginalizacji LiDu i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.Fanatyk pisze:bo PiS bez Rydzyka będzie miał jakieś 8 procent poparcia...
Chyba Ci się ideologie pomyliły. PiS jest partią narodowo-socjalistyczną, konserwatywno-narodowa polityka zagraniczna, konserwatywna polityka wewnętrzna, nie tyle socjalistyczne co zaprawione socjalizmem poglądy na gospodarkę. LiD jest na najlepszej drodze do śmierci politycznej ale SLD i SdPl wiedzą że muszą odejść od demokratów.pl żeby przetrwać.
Okręgi jednomandatowe są mniej więcej tak realne na tą chwilę jak Królestwo Polski z Korwinem-Mikke na tronie.CzarnY pisze:...i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.
Wedlug mnie dyskusja o polityce jest potrzebna. Brak zainteresowania pokazywalby tylko ogromna ignorancje. Jestesmy w koncu Polakami, to nasz glowny temat codziennych pogaduszek - moze byc udany jesli tylko nikt nie przesadzi z krytyka i nie zacznie narzucac swoich pogladow. Troche dystansu zawsze sie przyda.
Co do ratyfikacji to jak zwykle media zrobily wielkie halo bez powodu. Nie mamy tu do czynienia z zupelnym sprzeciwem ratyfikacji ze strony PiS. Chyba jedynie rydzykowskie anty-unijne srodowisko jest przeciwne. Zastanawiam sie natomiast co tak naprawde kryje sie za ta preambula do ustawy i co PiS probuje uzyskac. Naprawde zamiary Jaroslawa sa dla mnie calkowicie nieznane.
Najciekawsze jest to, ze mimo calego szumu wokol ratyfikacji i traktatu zaloze sie , ze ogromna wiekszosc Polakow nie zna jego glownych zalozen. Zaloze sie tez, ze ta nieznajomosc nie przeszkadza im w codziennej dyskusji i wyklaszania pogladow skopiowanych prosto z telewizora.
Co do ratyfikacji to jak zwykle media zrobily wielkie halo bez powodu. Nie mamy tu do czynienia z zupelnym sprzeciwem ratyfikacji ze strony PiS. Chyba jedynie rydzykowskie anty-unijne srodowisko jest przeciwne. Zastanawiam sie natomiast co tak naprawde kryje sie za ta preambula do ustawy i co PiS probuje uzyskac. Naprawde zamiary Jaroslawa sa dla mnie calkowicie nieznane.
Najciekawsze jest to, ze mimo calego szumu wokol ratyfikacji i traktatu zaloze sie , ze ogromna wiekszosc Polakow nie zna jego glownych zalozen. Zaloze sie tez, ze ta nieznajomosc nie przeszkadza im w codziennej dyskusji i wyklaszania pogladow skopiowanych prosto z telewizora.
Hmm PO ma projekt gotowy jednomandatowych okręgów do wyborów samorządowych. Na pewno projekt będzie zawetowany. O parlamentarnych na pewno można zapomnieć przy tak wielkiej skali populizmu w polskiej polityce. Okręgi jednomandatowe rozwiązałyby problemy miałkości kadr partyjnych i na pewno wpłynęłyby na większą świadomość polityczną społeczeństwa. W teorii. Mimo to i tak jestem za ^^b_sk pisze:Okręgi jednomandatowe są mniej więcej tak realne na tą chwilę jak Królestwo Polski z Korwinem-Mikke na tronie.CzarnY pisze:...i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.
Co do rozpadu PiSu to jest realny, bo Jarek stoi pod niezłym murem, w końcu to jego brat o ten traktat walczył. Na pewno myśli o jego drugiej kadencji, a do tego sam żelany elektorat nie wystarczy. Mimo to myślę, że jednak pójdzie na prawo i przeczeka złe czasy wypatrując poważnej wpadki PO (tak jak to było z SLD i Rywinem). Owszem grozi to marginalizacją, ale lepszy Rydz niż nic.
Nic mi sie nie pomylilo. Jesli odrzucisz etykietki, to nie da sie podwazyc tezy, ze PiS w tej chwili jako jedyna ma oferte dla elektoratu teskniacego za socjalem - LiD juz za Millera skierowalo sie w strone liberalizmu w gospodarce (i bardzo dobrze IMO).Fanatyk pisze:Chyba Ci się ideologie pomyliły. PiS jest partią narodowo-socjalistyczną, konserwatywno-narodowa polityka zagraniczna, konserwatywna polityka wewnętrzna, nie tyle socjalistyczne co zaprawione socjalizmem poglądy na gospodarkę.
Tak PiS oferte mial, podobnie jak wszystkie poprzednie rzady. Sek w tym jak wyglada realizacja. Probke tejze w wykonaniu PiS juz mielismy. Jak na moj gust PiS swoja najmocniejsza karte zmarnowal i tym samym sposobem ponownie wyborcow nie przyciagnie.
Kończy się pierwsza strona tematu i ani śladu flejmu jak na razie
Jestem z Was dumny, panowie
Jestem z Was dumny, panowie
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
Cały czas nie łapię tego dobrodziejstwa JOW w momencie gdy w senacie mamy całego jednego senatora niezależnego, a reszta to ludzie, których partia rzuciła na ten odcinek.Izo pisze:Hmm PO ma projekt gotowy jednomandatowych okręgów do wyborów samorządowych. Na pewno projekt będzie zawetowany. O parlamentarnych na pewno można zapomnieć przy tak wielkiej skali populizmu w polskiej polityce. Okręgi jednomandatowe rozwiązałyby problemy miałkości kadr partyjnych i na pewno wpłynęłyby na większą świadomość polityczną społeczeństwa. W teorii. Mimo to i tak jestem za ^^...