Bieżąca polityka

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Bieżąca polityka

Post autor: Fanatyk »

Pokomentujemy wydarzenia polityczne? :)

http://www.dziennik.pl/polityka/article ... ciana.html

To że PiS niedługo straci poparcie RM to było wiadome - ale ilu posłów przejdzie z PiSu do tej nowej partii?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Jestem za jak najszybszym zamknięciem tematu. Z dyskusji politycznych na BP jeszcze nic dobrego nie wynikło, a nawet wprost przeciwnie - ludzie się napinają ponad granice przyzwoitości, rozkręca się do mocnych flejmów i ogólnie społeczna masakra.

Bartek? Zaraza?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Reiko
Mudżahedin

Post autor: Reiko »

Myślałem, że temat Kossowa dał wystarczającą nauczkę?

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

Tomash pisze:Jestem za jak najszybszym zamknięciem tematu. Z dyskusji politycznych na BP jeszcze nic dobrego nie wynikło, a nawet wprost przeciwnie - ludzie się napinają ponad granice przyzwoitości, rozkręca się do mocnych flejmów i ogólnie społeczna masakra.

Bartek? Zaraza?
Wydaje mi się osobiście, że w ten sposób nikt się niczego nie nauczy i poziom dyskusji nie zostanie podniesiony. Działaniom prewencyjnym mówię stanowczo nie! Jechaniu na cenzurowanym również ^^

Chociaż w tym temacie (Rydzyk) na pewno daleko nie zajdziemy, to fajnie, żeby sam temat pozostał, jakby ktoś chciał się powiedzilić jakimś artykułem i podyskutować o niem.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Nie rozumiem pozycji admina.

Przecież w miejscu nam znanym była dyskusja na ten temat i wychodzi na to że powinniśmy mieć takie tematy.

A że Rydzyk jest pierwszym? Pogadajmy o polityce.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Fanatyk pisze:... wychodzi na to że powinniśmy mieć takie tematy.
Yyyy, bo?

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Bo trzeba nauczyć się rozmawiać. Jeżeli będziemy potrafili rozmawiać spokojnie o polityce, forum będzie spokojniejsze.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Dobra panowie i panie koniec offtopu.

A co do rozpadu w PiSie to nie jestem tego wcale taki pewny, wręcz przeciwnie, całkiem realnym wyjściem wydaje mi się radykalizacja PiS-u, przytulenie do prawej ściany i przemiana w 10% nic nie znaczącą kanapę, która jednak da Jarkowi stałą miesięczną dietę poselską. Wydaje mi się, że te podrygi w kwestii ratyfikacji traktatu to właśnie taka ostateczna próba dla Jarka bo w którąkolwiek stronę Jarek nie pójdzie to traci, albo poparcie, albo posłów i poparcie i musi przekalkulować, która z tych strat mu się bardziej opłaca bo jak na razie to siedzi okrakiem na płocie i kombinuje jak by tu ten płot rozebrać.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

PiSowi bardziej opłaca się ratyfikowanie. 55 posłów PiS jest przeciw, zatem 111 jest za. A PiS i tak jest na stratnym - eltya PiSu chce ucieć do Parlamentu Europejskiego, 55 chce iść do Rydzyka a reszta nie wie co robić bo PiS bez Rydzyka będzie miał jakieś 8 procent poparcia...

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Fanatyk pisze:bo PiS bez Rydzyka będzie miał jakieś 8 procent poparcia...
chyba zartujesz. PiS to w tej chwili najsilniejsza partia lewicowa (socjalistyczny program gospodarczy), przy dalszej marginalizacji LiDu i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Chyba Ci się ideologie pomyliły. PiS jest partią narodowo-socjalistyczną, konserwatywno-narodowa polityka zagraniczna, konserwatywna polityka wewnętrzna, nie tyle socjalistyczne co zaprawione socjalizmem poglądy na gospodarkę. LiD jest na najlepszej drodze do śmierci politycznej ale SLD i SdPl wiedzą że muszą odejść od demokratów.pl żeby przetrwać.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

CzarnY pisze:...i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.
Okręgi jednomandatowe są mniej więcej tak realne na tą chwilę jak Królestwo Polski z Korwinem-Mikke na tronie.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Ja bym się bardziej martwił o ratyfikację niż okręgi jednomandatowe.

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Wedlug mnie dyskusja o polityce jest potrzebna. Brak zainteresowania pokazywalby tylko ogromna ignorancje. Jestesmy w koncu Polakami, to nasz glowny temat codziennych pogaduszek - moze byc udany jesli tylko nikt nie przesadzi z krytyka i nie zacznie narzucac swoich pogladow. Troche dystansu zawsze sie przyda.

Co do ratyfikacji to jak zwykle media zrobily wielkie halo bez powodu. Nie mamy tu do czynienia z zupelnym sprzeciwem ratyfikacji ze strony PiS. Chyba jedynie rydzykowskie anty-unijne srodowisko jest przeciwne. Zastanawiam sie natomiast co tak naprawde kryje sie za ta preambula do ustawy i co PiS probuje uzyskac. Naprawde zamiary Jaroslawa sa dla mnie calkowicie nieznane.

Najciekawsze jest to, ze mimo calego szumu wokol ratyfikacji i traktatu zaloze sie , ze ogromna wiekszosc Polakow nie zna jego glownych zalozen. Zaloze sie tez, ze ta nieznajomosc nie przeszkadza im w codziennej dyskusji i wyklaszania pogladow skopiowanych prosto z telewizora.

Awatar użytkownika
Izo
Falubaz

Post autor: Izo »

b_sk pisze:
CzarnY pisze:...i ewentualnym wprowadzeniu okregow jednomandatowych nic takiego im nie grozi.
Okręgi jednomandatowe są mniej więcej tak realne na tą chwilę jak Królestwo Polski z Korwinem-Mikke na tronie.
Hmm PO ma projekt gotowy jednomandatowych okręgów do wyborów samorządowych. Na pewno projekt będzie zawetowany. O parlamentarnych na pewno można zapomnieć przy tak wielkiej skali populizmu w polskiej polityce. Okręgi jednomandatowe rozwiązałyby problemy miałkości kadr partyjnych i na pewno wpłynęłyby na większą świadomość polityczną społeczeństwa. W teorii. Mimo to i tak jestem za ^^

Co do rozpadu PiSu to jest realny, bo Jarek stoi pod niezłym murem, w końcu to jego brat o ten traktat walczył. Na pewno myśli o jego drugiej kadencji, a do tego sam żelany elektorat nie wystarczy. Mimo to myślę, że jednak pójdzie na prawo i przeczeka złe czasy wypatrując poważnej wpadki PO (tak jak to było z SLD i Rywinem). Owszem grozi to marginalizacją, ale lepszy Rydz niż nic.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Fanatyk pisze:Chyba Ci się ideologie pomyliły. PiS jest partią narodowo-socjalistyczną, konserwatywno-narodowa polityka zagraniczna, konserwatywna polityka wewnętrzna, nie tyle socjalistyczne co zaprawione socjalizmem poglądy na gospodarkę.
Nic mi sie nie pomylilo. Jesli odrzucisz etykietki, to nie da sie podwazyc tezy, ze PiS w tej chwili jako jedyna ma oferte dla elektoratu teskniacego za socjalem - LiD juz za Millera skierowalo sie w strone liberalizmu w gospodarce (i bardzo dobrze IMO).

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Tak PiS oferte mial, podobnie jak wszystkie poprzednie rzady. Sek w tym jak wyglada realizacja. Probke tejze w wykonaniu PiS juz mielismy. Jak na moj gust PiS swoja najmocniejsza karte zmarnowal i tym samym sposobem ponownie wyborcow nie przyciagnie.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kończy się pierwsza strona tematu i ani śladu flejmu jak na razie :shock:
Jestem z Was dumny, panowie :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Nie chrzań tylko dołącz się do dyskusji :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Izo pisze:Hmm PO ma projekt gotowy jednomandatowych okręgów do wyborów samorządowych. Na pewno projekt będzie zawetowany. O parlamentarnych na pewno można zapomnieć przy tak wielkiej skali populizmu w polskiej polityce. Okręgi jednomandatowe rozwiązałyby problemy miałkości kadr partyjnych i na pewno wpłynęłyby na większą świadomość polityczną społeczeństwa. W teorii. Mimo to i tak jestem za ^^...
Cały czas nie łapię tego dobrodziejstwa JOW w momencie gdy w senacie mamy całego jednego senatora niezależnego, a reszta to ludzie, których partia rzuciła na ten odcinek.

ODPOWIEDZ