Tricki dla zaawansowanych
Moderator: Shino
Tricki dla zaawansowanych
Co prawda parę razy miałem okazję stosować jakieś nielubiane, lub naciąganie zagrania, ale jakoś zawsze się przed tym wzbraniam. Chociaż ostatnio po średnio sympatycznej bitwie stwierdziłem, ze czemu chamstwa chamstwem nie gnoić
No to może podzielmy się swoimi mykami różnymi (od razu mówię ja w tych klockach ekspertem nie jestem więc jak coś dla was stare, oklepane, to proszę nie wyśmiewać; a że podforum jest mało aktywne to przyda się się summoning rzucić, co by je pobudzić do życia).
Cały myk opiera się na domku gdzieś w połowie stołu i Gwardii z Rakaph (jeszcze nie używałem, ale we wspomnianej bitwie takie zagranie zrobiłoby miazgę).
No więc tak nasza tura, ze sztandaru robimy długą linię tak, żeby do domku dojść w fazie ruchu. W fazie magii przyśpieszamy i wychodzimy z domku znowu w snake'u i teraz zamiast ruchu robimy reform i mamy ładny klocuszek na tyłach armii przeciwnika.
Oczywiście cała akcja sytuacyjna jest, ale trochę ruchu można na tym zyskać no i pozycję lepszą
No to może podzielmy się swoimi mykami różnymi (od razu mówię ja w tych klockach ekspertem nie jestem więc jak coś dla was stare, oklepane, to proszę nie wyśmiewać; a że podforum jest mało aktywne to przyda się się summoning rzucić, co by je pobudzić do życia).
Cały myk opiera się na domku gdzieś w połowie stołu i Gwardii z Rakaph (jeszcze nie używałem, ale we wspomnianej bitwie takie zagranie zrobiłoby miazgę).
No więc tak nasza tura, ze sztandaru robimy długą linię tak, żeby do domku dojść w fazie ruchu. W fazie magii przyśpieszamy i wychodzimy z domku znowu w snake'u i teraz zamiast ruchu robimy reform i mamy ładny klocuszek na tyłach armii przeciwnika.
Oczywiście cała akcja sytuacyjna jest, ale trochę ruchu można na tym zyskać no i pozycję lepszą
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Manewry z domkiem, reformy klocków piechoty, przemieszczanie sie herosów między klockami kompletnie ignorując ich niemożliwość marszu , wyławianie magów z lasu reformem kawalerii. Ze starych czasów dołączanie mumią do scorpa i szarża z boku . Z chamskich to ustawienie rydwanów w formacji bokiem do strefy wystawienia, reform z zasady fasta, ruch 8 i szarża z popychaczki. Ale to już jest chyba trochę naginane.
Ehh no właśnie rzecz w tym, że mało mi tego do głowy przychodzi. Gram tylko na Śląsku i to na lokalach, a u nas mili gracze, to i samemu z reguły się o takich numerach nie myśli. Za to jak czytam kwestie zasad to już coś całkiem innego, tam wychodzą często babole na które bym i po roku studiowania RB nie wpadł.
Na numer z rydwanami sam z reguły krzywym okiem patrzałem, ale to w sumie najczęściej go widziałem tylko w formie dodatkowych cali dla latarki.
Edit:
[zapożyczone z forum Deamonic Legion]
Kolejna rzecz może oczywista dla niektórych, ja na to jakoś dotąd nie wpadłem
Co zrobić jeżeli carionów zostało mniej niż 5, nie ma ich jak dowskrzeszać, a potrzebujemy coś do crossfire co na pewno spowoduje, że przeciwnik po ucieczce się na pewno nie zbierze.
Ustawiamy taką np. 4 w pewnej odległości za oddziałem, w linii, w taki sposób, że jak będzie uciekać przez ptaszki to po drugiej stronie wypadnie za stół
Obrazeczek z forum DL
Na numer z rydwanami sam z reguły krzywym okiem patrzałem, ale to w sumie najczęściej go widziałem tylko w formie dodatkowych cali dla latarki.
Edit:
[zapożyczone z forum Deamonic Legion]
Co zrobić jeżeli carionów zostało mniej niż 5, nie ma ich jak dowskrzeszać, a potrzebujemy coś do crossfire co na pewno spowoduje, że przeciwnik po ucieczce się na pewno nie zbierze.
Ustawiamy taką np. 4 w pewnej odległości za oddziałem, w linii, w taki sposób, że jak będzie uciekać przez ptaszki to po drugiej stronie wypadnie za stół
Obrazeczek z forum DL
And the ground did tremble as the king marched to war...
- Die for Emperor
- Mudżahedin
Ta zagrywka powinna miec nazwe 'megapopychaczka'
ale przeciez sam o tym pisalem jak tylko wyszla 7 edycja... to sie leapy ogolnie nazywa... problem w tym, ze ciezko to wykonac w praktyceMUKER pisze: [zapożyczone z forum Deamonic Legion]
Obrazeczek z forum DL
- Mefistofeles
- Falubaz
Może (na pewno) to nie jest odkrywcze, ale chamski ze strony TK jest fakt oddania strzału z katapy budzącej strach w I turze i to najlepiej w kawke z wrogim magiem. Wtedy niestety przeważnie oddział ucieka poza stół o ile mam rację ;]
To nie chamskie, to pożądane
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- Die for Emperor
- Mudżahedin
No bo czyż nie jest piękny widok gdy dumny mag na koniu stoi pośród ciężkozbrijnej kawalerii a tu nagle sru! - wielki kamień (czaszka?) mu na łeb spada a kumple na koniach w krzaki nawiewają
tez taka chceMefistofeles pisze:Może (na pewno) to nie jest odkrywcze, ale chamski ze strony TK jest fakt oddania strzału z katapy budzącej strach w I turze i to najlepiej w kawke z wrogim magiem. Wtedy niestety przeważnie oddział ucieka poza stół o ile mam rację ;]
a tak serio to zupelnie tak samo chamskie jak wystawienie smoka, czolgu czy wlasnie tego maga przez przeciwnika...
- Mefistofeles
- Falubaz
tak, tylko smok bardziej żywotny i sprawny nawet w promieniu 12 cali ;p
ale bardzo pożytecznym i pożądanym efektem jest użycie na lordzie elfów inkantacji z pociskami - elfik ma małe T, tylko te save'y...
ale bardzo pożytecznym i pożądanym efektem jest użycie na lordzie elfów inkantacji z pociskami - elfik ma małe T, tylko te save'y...