Na bretę

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Na bretę

Post autor: Remus »

Zastanawiam się co by tu na bretkę wystawić więc pomyślałem że poproszę o radę bardziej doświadczonych zielonych graczy.

Ostatnim razem grałem na 1350 na 4chuckach katapie doomach i 3 magach. Z klocków do walki miałem 12 SBU z włóczniami (nie wystarczyli na lance z bohaterem)
Niestety chucki wordował, magowie mieli plewne czary a i tak miał scrolle, latał pegazami i bohaterem na pegazie (z czymś co robi mi animozje na 2) mi dookoła nosa i wywoływał fanoli :-/.
Nie było źle (wygrał 13:7) tyle że nie jestem z tego zadowolony.
Następnym razem na pewno wystawi dwie magiczki, więc może by nie na magię?
Jak wy radzicie sobie z bretą? Jakieś propozycje na rozpę?

Po za tym na moje fasty miał 2x10 łuczników :-/

Z góry dzięki :wink:

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Post autor: monsterstar »

Nie rozumiem... chyba nie ma czegoś takiego co daje animozje na 1,2... chyba cię troche zwałował... ja obowiązkowo na brete pipesy wystawiam.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

monsterstar pisze:Nie rozumiem... chyba nie ma czegoś takiego co daje animozje na 1,2... chyba cię troche zwałował...
odsylam do zasad bretki...magiczna tarcza daje zielonym w 12 calach animozje niezdana na 1i2 ;] ..

co do radzenia sobie z breta...to przydaja sie np snoty po 2, na odginanie szarz ;) ..dziki savagowe z +d6 do szarzy ;] ...uklad 4chucki+klopa+2xdoom i 3 szamanow jest mocny ;] ...byle miec ze 2 stopy ;] ...do tego 2x25 nocnikow z sieciami i p[o 3 fanoli ;] ....i tylko liczyc na malego farta ;]

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

Na Bretke wspaniale spisuje się Pipes of Doom (zawsze coś nie zda tej liderki) oraz artyleria, zaczynając od Doom Diverów, po Chucki (wszystko od czego nie ma sv'a). No i oczywiście "Foot of Gork".

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Gobo pisze:do tego 2x25 nocnikow z sieciami i p[o 3 fanoli ;]
moje małe pytanie? po co ci sieci skoro jak taka lanca wjedzie w ng to już ich nie ma i sieci nawet nie pomogą... imo strata pkt...

z breta jest trudno. oczywiście 2 doom divery, chukki i magia ale też fasty, które obcinają marsz i wkurzają przeciwnika. ng z samym muzykiem i po 2 fanoli i fajna jest opcja tutaj z wiwerną. wpada w bok lancy albo nawet od tyłu i tłucze albo coś pogoni z terroru... najlepiej roździelić armie na 2 częsci i dać na flanki, żeby gracz bretonski rozdzielil walec, a jak dobrze zaczniemy się ustawiać na środku takimi plewkami, żeby przeciwnik wystawił walec na środku, a potem kluczowe oddzialy damy na flanki to za szybko nie podjedzie i mamy przewage strzelania i magii i możemy się modlić, żeby mało go dojechało ;]

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

@ Leszczy , jak wpada lanca to na bank nie cala wiec liczmy 5-6 kolesi rzucasz siatki i juz maja tylko 4S +konie z 2S na wstepie masz 6 cr on 2 wiec jesli nie zbije 4 to remis a watpie zeby zbil o wiele wiecej i tak wystajesz przy pomocy generala ,potem kontra w bok lancy byle fastem i go lamiesz ;)

@Gobo snotami nie odegniesz zadnej szarzy , istnieje takie cos jak taktyczna szarza ;) wiec tylko mu pomozesz bo dostawi sie pod odpowiednim kątem i wjedze z overruna w jakis klocek/maszyne :D

to tyle ode mnie zgodze sie co do pipes,maszyn i magii :D

oczopek
Mudżahedin

Post autor: oczopek »

tak zchodząc z tematu... rozumiem ze klopa to katapulta, często ją stosujecie? oplaca sie wogle?

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Ja wolę wystawić klope zamiast 2 chukk w przypadku gdy 2 speciali czyli np. 2 chuki + klopa.

Awatar użytkownika
Reaper
Chuck Norris

Post autor: Reaper »

temat o maszynach juz byl,wiec nie offtopujcie tu ;) ale tez odpowiem ze klopa=katapultai sie sprawdza ^^

Awatar użytkownika
Leszczu
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Leszczu »

Reaper pisze:Gobo snotami nie odegniesz zadnej szarzy , istnieje takie cos jak taktyczna szarza ;) wiec tylko mu pomozesz bo dostawi sie pod odpowiednim kątem i wjedze z overruna w jakis klocek/maszyne :D
nie ustawi się pod kątem, bo snoty to nie skirmish ;]

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Jasne że piszczały zabrałem :) Zjadły lance
Zastanawiam się też jak gigant by się sprawdził tyle że obawiam się że jeżeli nie on zaszarżuje to po nim.
Też dobry czarnas na wywernie mógłby się sprawdzić.
A właśnie, lepiej wam się z bretą na mniejsze punkty gra czy raczej na 2K i więcej?

DaBoss
Chuck Norris

Post autor: DaBoss »

Na bretkę spróbował bym wystawić big bosa goblińskiego na rydwanie z Wollopa's One Hit Wounda, Collar of zorga i Triksy Trinket. Od boku powinien łamać lance:)

Awatar użytkownika
monsterstar
Chuck Norris

Od przodu chyba też daje rade ^.^ co nie ?

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

3 szeregi, sztandar, outnumber, nie daj Boże BSB/War Banner i leżysz...

a od boku masz kasowanie szeregów i +1 za bok, także dopiero wtedy jest wszystko pod kontrolą ;)

Awatar użytkownika
Remus
Wałkarz

Nie bardzo bo na takiego pajączka to on ma 20 łuczników :-/
Po za tym i tak nie tak łatwo będzie od boku wpaść
to raczej ona szarżuje
też myślałem czy saveg na dzikach mogą dać radę ale ciężko, chyba ze z czarnuchem ale czy frenzy się przenosi?

Awatar użytkownika
Nerull
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Nerull »

po części - tzn nie dostajesz ataków, ale musisz szarżować, gonić i najeżdżać
Obrazek

nabot23
Wałkarz

Post autor: nabot23 »

Remus pisze:A właśnie, lepiej wam się z bretą na mniejsze punkty gra czy raczej na 2K i więcej?
Właśnie. Jak jest lepiej dla O&G? W ogóle jak możecie to wymieńcie co by się sprawdzało na MAŁE pkt. bo z tego co wyczytałem to większość propozycji dotyczyła większych pkt. (co najmniej 2k+) :) .

oczopek
Mudżahedin

hmmm na 1500, ja robie tak:
3 magów
2 czuki, klope, dooma
3squig herdy
20 savage orków big unów
10 svage orków
25 goblinów z 3 fanatykami

jest nas stasznie dużo... i w miare mocni

nabot23
Wałkarz

Post autor: nabot23 »

Hmm no tak, a co będzie przyjmowało szarże? Wiesz, po takiej jednej to savage się sypią (nie mówie, że od razu nimi przyjmować, ale trzeba założyć taką ewentualność). Poza tym mam kumpla który uwielbia pegazy (wkurzają jak nie wiem...). co byś na nich proponował? Jak się obronić przed gadzinami?

oczopek
Mudżahedin

nabot23 pisze:
Remus pisze:A właśnie, lepiej wam się z bretą na mniejsze punkty gra czy raczej na 2K i więcej?
Właśnie. Jak jest lepiej dla O&G? W ogóle jak możecie to wymieńcie co by się sprawdzało na MAŁE pkt. bo z tego co wyczytałem to większość propozycji dotyczyła większych pkt. (co najmniej 2k+) :) .
sorry, myslałem ze chodzi Ci poprostu o mniejszy format, a nie o bretke :P

ODPOWIEDZ