Pewien jestem, ze taki temat już był, ale po 20 min szukania nic nie znalazłem
Jak zrobić, efekt brudnych ubrań - muszę wybrudzić skaveny więc myślę o jakimś błocie czy ściekach
Brudne ubranka
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Taplanie w bejcy nie tylko robi cieniowanie ale daje efekt brudu, takze ciuchy i cala reszta wyglada jakby figurka z kanalow wyszla.
Natomiast jesli chcesz normalnie to namalowac to:
1. szczoteczka do zebow do chlapania farba na model daje efekt bryzgow.
2. Inne brudy proponuje robic malujac je wielowarstwowo ( tzn. mocno rozwodniona farba ).
Natomiast jesli chcesz normalnie to namalowac to:
1. szczoteczka do zebow do chlapania farba na model daje efekt bryzgow.
2. Inne brudy proponuje robic malujac je wielowarstwowo ( tzn. mocno rozwodniona farba ).
Do efektu brudo-kurzu używam startych suchych pasteli, dają fajny efekt.
Zapodam też technikę wprost z jakiejś książki modelarskiej...Uwaga cytuję:
"By stworzyć efekt naniesionego w czasie jazdy kurzu i błota nakładam różne odcienie ziemistych pigmentów MiG(firma) . Staram sie zmieniać gamę i układ kolorów przy każdym kole(tak ten tutorail jest o kołach) by lepiej je zróżnicować. Po wyschnięciu pyłu usuwam palcem by wydobyć wystające krawędzie i pozostawić pigmenty w zagłębieniach. By utrwalić pigmenty koła delikatnie zalewam białym spirytusem." Koniec Nie wiem jak wygląda na figurkach, ale na modelach wygląda extra.
Zapodam też technikę wprost z jakiejś książki modelarskiej...Uwaga cytuję:
"By stworzyć efekt naniesionego w czasie jazdy kurzu i błota nakładam różne odcienie ziemistych pigmentów MiG(firma) . Staram sie zmieniać gamę i układ kolorów przy każdym kole(tak ten tutorail jest o kołach) by lepiej je zróżnicować. Po wyschnięciu pyłu usuwam palcem by wydobyć wystające krawędzie i pozostawić pigmenty w zagłębieniach. By utrwalić pigmenty koła delikatnie zalewam białym spirytusem." Koniec Nie wiem jak wygląda na figurkach, ale na modelach wygląda extra.
Loler: Jak dla mnie glaze to to samo co wymienilem w punkcie 2.
Jesli ktos sie nie zgadza niech mi poda roznice
Zarowno do glaze'a jak i plynnego przechodzenia barw ( min. NMM jak i zwykle cieniowanie ) uzywa sie tej samej techniki. Kwestia tylko tego by nakladac farbe na odpowiednich powierzchniach.
Jesli ktos sie nie zgadza niech mi poda roznice
Zarowno do glaze'a jak i plynnego przechodzenia barw ( min. NMM jak i zwykle cieniowanie ) uzywa sie tej samej techniki. Kwestia tylko tego by nakladac farbe na odpowiednich powierzchniach.
Chmura pisze:Zarowno do glaze'a jak i plynnego przechodzenia barw ( min. NMM jak i zwykle cieniowanie ) uzywa sie tej samej techniki. Kwestia tylko tego by nakladac farbe na odpowiednich powierzchniach.
Glaze to jakby malowanie bardzo rozwodnioną farbą i to raczej bez używania blendingów i tym podobnych rzeczy, których używa się do płynnych przejść.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)